Alby-Sur-Chéran

Alby-Sur-Chéran is een gemeente bij Annecy in de Haute-Savoie. Het ligt in de Albanais, aan de oevers van de Chéran. Het heeft 2.646 inwoners.

Geschiedenis en erfgoed

Alby-Sur-Chéran en Haute-SavoieDe eerste oorsprong gaat terug tot de Middeleeuwen. De stad was toen verdeeld in twee parochies, Saint Donat en Saint Maurice. Men moest een uitkijkpost over de Chéran passeren om Annecy met Chambéry te verbinden. Zeven kastelen beschermden de stad. In de 19de eeuw vestigden zich meer dan 300 schoenmakers van de 1200 inwoners in de stad. De bouw van een brug in 1720, vervolgens in 1728, betekende het begin van de welvaart van Alby-Sur-Chéran. In 1888 kreeg de stad dankzij een houten dam als een van de eerste in Frankrijk elektrische verlichting.

Om het erfgoed van de gemeente te waarderen, kunt u de volgende sites bezoeken:

  • De driehoekigePlace du Trophée in de oude stad, gewijd aan de schoenmakers.
  • De kapel van Saint Maurice, die waarschijnlijk oorspronkelijk deel uitmaakte van het kasteel van Pont Vieux.
  • De hedendaagse kerk Notre Dame du Plaimpalais, volgens de plannen van de architect Maurice Novarina.
  • Het botanische pad van de Crétêts, dat de kapel van Saint Maurice met de kerk van Plaimpalais verbindt.

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben wij drie hotels bij Alby-sur-Chéran geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede klantenbeoordelingen hebben:

Albhotel Grill

Dit familiehotel ligt in de mooie gemeente Alby-sur-Chéran en biedt uitstekende faciliteiten, waaronder een buitenzwembad. U kunt gemakkelijk gaan wandelen en de stad Annecy ontdekken, op 10 km afstand.Vanaf € 72 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Alby-sur-Chéran

In het hart van het Massif des Bauges en niet ver van Alby-sur-Chéran, beschikt dit hotel over een zwembad, een gastronomisch restaurant en een prachtig terras. Kinderen kunnen genieten van buitenspelen. Een spa is beschikbaar tegen een toeslag.Vanaf €110 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Couett

Dit budgethotel in Rumilly biedt een volledig scala aan faciliteiten, waaronder airconditioning, een televisie, een badkamer en een apart toilet. Het nabijgelegen restaurant biedt traditionele gerechten van hoge kwaliteit. De nabijgelegen kastelen van Montrottier en Clermont kunnen gemakkelijk worden bezocht.Vanaf € 69 per nacht.

Beschikbaarheid controleren


Meer hotels bekijken

Culturele en sportfaciliteiten

Culturele voorzieningen

Alby-Sur-Chéran heeft verschillende kwaliteitsvoorzieningen:

  • De bibliotheek “Le Temps de Lire”, die geopend is op dinsdag- en woensdagmiddag van 17.00 tot 18.30 uur en op zaterdagochtend van 10.00 tot 11.30 uur.
  • De Chatenoud-zaal, waar één keer per maand een film wordt geprojecteerd, gevolgd door een debat.

Sportfaciliteiten

Les Randonneurs du Chéran biedt ontdekkingstochten waarmee u nordic walking, langlaufen en wandelen kunt beoefenen. Er is ook een judoclub, een tennisclub, een zelfverdedigingsclub en een voetbalclub. Tot slot is er een shokotan karateschool waar u deze vechtsport kunt leren en ontwikkelen.

Het middeleeuwse festival van Alby

Fête médiévale d'Alby-sur-ChéranGedurende twee dagen begin mei wordt Alby-Sur-Chéran omgetoverd tot een 13e-eeuwse middeleeuwse stad. Het is de tijd van de 7 zeven kastelen. U ontdekt steekspelen, gevechten, een kampement en animaties die deze periode waardig zijn. 150 artiesten animeren dit festival en dragen bij aan de unieke sfeer ervan.

Het is mogelijk om historische kostuums te huren en er is een kleine cateringdienst. Op zaterdagavond wordt een vuurwerkshow gehouden. De historische re-enactment is van zeer hoge kwaliteit en geeft een beter inzicht in de levensomstandigheden tijdens de late Middeleeuwen. Als u van dit soort evenementen houdt, mag u de Grandes Médiévales d’Andilly, in dezelfde geest, niet missen.

Het schoenmakersmuseum in Alby

Musée de la cordonnerie d'Alby-sur-ChéranGelegen in het centrum van Alby-Sur-Chéran op de Place du Trophée, toont het Schoenmakersmuseum het gezicht van hetoude ambachtelijke verleden van het dorp. De verschillende technieken en het oude gereedschap worden aan de bezoekers uitgelegd.Prijs: het museum is gratis. Groepsrondleidingen en rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag. Het bezoek duurt 20 minuten.Tijden: In juni, dinsdag t/m zaterdag: 10.00-12.00 uur / 13.30-17.30 uur. In juli en augustus, van maandag tot zaterdag: 10 tot 12 uur / 13.30 tot 18 uur. In september van dinsdag tot zaterdag: 10u tot 12u / 13u30 tot 17u30.

Markt van Alby-sur-Chéran

Marché d'Alby-sur-ChéranSinds 15 september 2020 heeft het dorp een wekelijkse markt op dinsdag van 16.00 tot 19.30 uur. Deze bevindt zich op de Place du Trophée, in het middeleeuwse dorp. Op deze levensmiddelenmarkt staan tuinders en lokale producenten van honing, kaas en Italiaanse specialiteiten.

Stadhuis

Het is gevestigd op: 4 rue Étroite, 74540 Alby-sur-Chéran. Tel: 04 50 68 10 10.Openingstijden:maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur. Vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.30 uur. Officiële website: www.mairie-alby-sur-cheran.fr