Grand Bornand skigebied

Het skigebied Grand Bornand ligt in het Aravis-massief. Het ligt op een hoogte tussen 1.000 en 2.100 meter. Le Grand Bo’, zoals het in de Haute-Savoie wordt genoemd, biedt de mogelijkheid om op meer dan 90 kilometer piste te skiën en vele andere wintersporten te beoefenen. Het station van Grand Bornand kan tot 40.000 skiërs per uur herbergen!

Een authentiek Haute-Savoyard dorp

Le Grand-Bornand en Haute-SavoieDit typische dorp ligt op het kruispunt van twee valleien van het Aravis-massief: de valleien van Bouchet en Chinaillon. De berg Lachat ligt in het midden en het dorp is georganiseerd rond de bolvormige kerk en de grenette. Dit is een oude graanmarkt, die volgens de eerste geschriften minstens sinds 1569 bestaat. Sinds 1795 wordt in Le Grand Bornand elke woensdag de laatste reblochonmarkt van de Savoie gehouden.

Le Grand Bornand is een Frans vakantieoord dat 400 chalets heeft behouden, waarvan vele tweehonderd jaar oud zijn. De oudste is al sinds 1664 in het bezit van dezelfde familie. Gastronomisch gezien is het een gelegenheid om de uitstekende Reblochon te proeven. Deze typische en smakelijke kaas wordt hier al sinds de 13e eeuw geproduceerd. U kunt de traditionele gerechten ontdekken: de péla, de Savoyaardse vulling en de aardappelbeignets.

Troupeau de vaches au Grand-BornandLe Grand Bornand is de belangrijkste landbouwgemeente van de Haute-Savoie, met 40 boerderijen en 2.000 koeien. Naast de toeristische activiteit is het dus een authentiek dorp dat leeft op het ritme van de seizoenen om zijn boerderijen te ondersteunen. Er worden veel traditionele feesten georganiseerd: winterfakkelafdalingen, kerstfeesten, feest voor kinderen. Het historisch erfgoed is rijk. Het verdient een bezoek met een plaatselijke gids, die u kunt reserveren bij het VVV-kantoor, gelegen aan de place de l’Église 62, 74450 Le Grand Bornand.

Het skigebied

Het skigebied is geschikt voor alle niveaus en is volledig uitgerust.

  • Aantal pistes: 42, waarvan 11 groene, 14 blauwe, 14 rode en 3 zwarte.
  • Kilometers skipistes: 90
  • Aantal liften: 30, waarvan 13 stoeltjesliften, 15 sleepliften en 2 gondels
  • 4 beginnersgebieden voor skiën, een snowpark en 3 wedstrijdstadions.

Best beoordeelde hotels

Er is een breed scala aan toeristische accommodatie in de plaats Grand Bornand. Hotels, appartementen of chalets, de mogelijkheden zijn legio.

Benjamin Daviet

Benjamin Daviet is een van de figuren van para-biathlon en para-skiën. De oorspronkelijk uit Grand Bornand afkomstige gehandicapte atleet werd in 2010 lid van de dorpsclub. In 2011 werd hij lid van de Franse gehandicaptensportploeg. Vandaag de dag heeft Benjamin Daviet talrijke overwinningen op zijn naam staan, waaronder 2 gouden en 2 zilveren medailles op de Olympische Spelen van 2022 in Peking.

Sylvie Becaert

Geboren in 1975 begon Sylvie Becaert pas op late leeftijd met biatlon, nadat ze zich enkele jaren had toegelegd op langlaufen. In het seizoen 2002-2003 won de atlete de wereldtitel sprintkampioene. Ze won ook de kleine wereldbeker van de specialiteit en een derde plaats in het algemeen klassement. Sylvie Becaert kondigde in maart 2010 haar afscheid van de sport aan. Sindsdien is het biatlonstadion van Grand Bornand naar haar vernoemd en is de voormalige biatlete betrokken bij de organisatie van wereldbekeretappes in het skioord.

Het Au Bonheur des Mômes Festival

Le festival Au Bonheur des Mômes du Grand-BornandDit festival, gewijd aan kinderen, maar ook aan gezinnen, vindt elk jaar plaats in de zomer, eind augustus. Meer dan 90.000 festivalgangers zijn aanwezig in de Haute-Savoie. Honderden artiesten en internationale gezelschappen bieden meer dan 400 voorstellingen in de straten, maar ook in zalen of onder tenten.

Bijgenaamd “het Avignon van de kinderen”, is dit festival een geweldige rendez-vous voor live entertainment. Er is een voorleestent zodat de kleintjes kunnen ontdekken hoe leuk het is om voorgelezen te worden. Creatieve workshops, thematische tentoonstellingen en spelletjes zijn een genot voor kinderen. Elk jaar wordt een literaire prijs uitgereikt aan een kinderroman die wordt gekozen uit 5 werken. De jonge lezers kiezen de winnaar door vóór het festival een stembiljet in te sturen.

Aantrekkelijke skipassen

Met meer dan tien verschillende passen kunt u kiezen wat het beste bij u past, afhankelijk van het tijdstip, de samenstelling van uw gezin en de duur van uw verblijf:

Routes met sneeuwschoenen

De natuurlijke alpine omgeving van Grand Bornand is bijzonder geschikt voor sneeuwschoenwandelingen. Met deze sport, die voor iedereen toegankelijk is, kunt u de bergweiden ontdekken met respect voor de wildernis.

De tocht van Dodes

Le Grand-Bornand Les DodesDit circuit aan de noordkant van het bos van Danay stelt u in staat de sporen van dieren te ontdekken. Aan het begin slaat u linksaf tussen de twee chalets van Les Dodes en daalt u af naar de boerderij van Pessey. De terugweg gaat via wandelpad nr. 19, naar de ijsbaan.

Het kleine pluspunt : kijken naar de zonsondergang.

Le Petit Balcon des Aravis

Le Petit Balcon des Aravis Grand-BornandMet deze wandeling ontdekt u het zonnige plateau van La Joyère en het prachtige uitzicht op het Aravismassief. Het vertrek is bij de uitgang van de kabelbaan van Joyère, via het pad dat naar de plaats La Croix leidt. U steekt voorzichtig een skipiste en een skilift over. De lus draait voor Les Touillettes, aan de rechterkant.

Het oude dorp Chinaillon

Le vieux village de Chinaillon Grand-BornandEen prachtig circuit aan de voet van de Roc des Tours en de Roc de Charmieu. Het vertrek is vanaf het geprepareerde pad van de Chapelle. U komt door de mooie gehuchten La Bouvardière en Les Mouilles, richting Cotagne. De terugkeer is een lus op de Mouilles, tot Chinaillon.

De lus van het plateau van Rosay

La boucle du plateau de Rosay Grand-BornandHiermee kunt u het panorama van het Jalouvre-massief en Chinaillon bewonderen. Het vertrek is bovenaan de kabelbaan van Rosay, op weg naar de top van het overdekte tapijt van de Alpage Express. De afdaling is bij de skilift van Raiches.

Ideeën voor zomeractiviteiten

In de zomer kunnen toeristen genieten van de natuurlijke omgeving van een authentiek dorp. Het toeristenbureau biedt talrijke wandelingen aan om de fauna en flora van de bergen te ontdekken: marmotten, steenbokken, gemzen en baardgieren, de grootste roofvogels van Europa. Excursies brengen u naar de volgende bergmeren: Lac de la Cour, Lac de Peyre en Lac de Lessy.

Le centre aqualudique du Grand-BornandHet aquacentrum Grand Bornand ligt in het centrum van het dorp. Het bestaat uit een zwembad, een bubbelbad, een speelbad, een glijbaan, een peuterbad en een snackbar.

Voor mountainbikeliefhebbers biedt het resort 92 km bewegwijzerde routes op 8 circuits. U kunt ook paragliden, golfen, klimmen of kiezen voor een bezoek aan boerderijen.

La Source du Grand Bornand is een ruimte die het publiek intergenerationele uitwisselingen biedt, met leuke buiten- of binnenactiviteiten rond de thema’s bergen, landbouw en veeteelt. Er worden bijvoorbeeld houtsnijwedstrijden georganiseerd. Een educatieve biologische miniboerderij en een oude traditionele boerderij worden voorgesteld.

Bereikbaarheid en openbaar vervoer

Le Grand Bornand ligt op slechts 42 minuten van Annecy en is gemakkelijk bereikbaar met de auto vanuit Thônes of Bonneville. Het hele jaar door rijden er bussen tussen Le Grand Bornand en Annecy, via het busstation van Thônes, voor 8 euro. De reis is gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar. In de zomer kunt u met het ticket uw fiets in de bus kwijt en in de winter worden uw ski’s zonder extra kosten geaccepteerd.

Het resort biedt ook een CAR + SKI-pakket aan, dat vervoer en een dagskipas omvat. Tickets zijn te koop bij het busstation van Annecy en Thônes. Een buslijn genaamd SKIBUS verzorgt een pendeldienst tussen de skioorden La Clusaz, Grand Bornand, Manigod en de stad Thônes. Het openbaar vervoer is dagelijks geopend van 19/12 tot 05/04 en van 19/06 tot 04/09.Tarief: 2 € per ticket en 10 € per weekkaart. Gratis op vertoon van de Aravis-buskaart, een langlauf- of skipas en voor kinderen onder de 5 jaar.

Een gratis pendelbus genaamd“La Toupie” bedient de parkeerplaatsen aan de voet van de gondel en Tardevant tijdens de weekends en schoolvakanties. Dienstregeling: 8.30 tot 10.30 uur en 15.00 tot 17.30 uur. Tijdens het nachtskiën is er een pendeldienst tussen Grand Bornand en Chinaillon.

Officiële video van Grand Bornand in de winter

Andere skigebieden in de buurt van Grand Bornand