Lager en middelbaar onderwijs in Annecy

Annecy heeft veel basisscholen en middelbare scholen. Wij bieden u een overzicht, om u te helpen als u van plan bent zich met uw kinderen in de omgeving van Annecy te vestigen. We geven ook aan of het om openbaar of particulier onderwijs gaat.

Basisonderwijs in Annecy

Ecole maternelle à AnnecyAnnecy heeft 30 basisscholen en 29 kleuterscholen voor meer dan 9450 leerlingen. U kunt uw kind ook inschrijven in een van de 13 particuliere basisscholen in Annecy, die allemaal onder contract staan bij het Franse nationale onderwijs.

De scholen in Annecy werken volgens het 4-daagse schoolmodel, dus er zijn geen lessen op woensdagochtend.

Inschrijving voor kleuter- en basisscholen

De 29 kleuterscholen liggen verspreid over het grondgebied van de nieuwe gemeente Annecy, die de voormalige gemeentenAnnecy, Annecy-le-Vieux, Seynod, Cran-Gévrier, Meythet en Pringy omvat.

U moet uw kind(eren) inschrijven in de volgende gevallen:

 • Inschrijving in de kleuterklas
 • Instroom in CP, behalve als hij/zij afkomstig is van een school met slechts één directeur (d.w.z. van de kleuterschool van de school die hij/zij bezocht).
 • Na een verhuizing, zelfs binnen de nieuwe gemeente.

Hoe en wanneer inschrijven?

De inschrijving vindt plaats in april. U moet naar de plaatselijke receptie van uw gemeentehuis gaan met de volgende documenten:

 • Uw gezinsboekje of een kopie van uw geboorteakte die minder dan 3 maanden oud is.
 • Bewijs van adres minder dan 3 maanden oud (water-, EDF-, GDF-factuur).
 • In geval van scheiding, een bewijs van voogdij over het kind met schriftelijke bevestiging van het akkoord van beide ouders.
 • Een bewijs van verwijdering als uw kind van een andere school komt.

Aan het einde van uw inschrijving geeft de stad Annecy u een inschrijvingsbewijs met het adres van de school. De school wordt gekozen door het gemeentehuis op basis van uw woonplaats.

Als u uw kind in een andere school in Annecy wilt inschrijven of als u niet in Annecy woont, moet u een vrijstelling aanvragen die door een commissie wordt bestudeerd.Voor openbare scholen verschillen de inschrijvingsprocedures van school tot school. De vraag is groot, dus het is belangrijk om je verzoek tot inschrijving zo snel mogelijk in te dienen door een afspraak te maken met de school. Het particuliere katholieke onderwijs in de Haute-Savoie vertegenwoordigt een aanzienlijk aanbod: 49 scholen, 23 collèges, 11 beroepslycea, 12 lycea en 4 landbouwlycea voor in totaal 32.400 leerlingen.

Kinderen met onderwijsproblemen

Als u een kind met een handicap heeft, kunt u contact opnemen met het Maison départementale des personnes handicapées aan de 12 avenue de Chevêne in Annecy. Tel: 04 50 33 22 50. De stad biedt in 9 scholen in Annecy Ulis-klassen aan die de integratie van gehandicapte kinderen vergemakkelijken. Bovendien herbergt de kleuterschool Arlequin 7 autistische kinderen in de voormalige gemeente Cran-Gévrier in een UEM (Unité d’enseignement spécialisé).

Als uw kind niet goed genoeg Frans spreekt. Er zijn ook 4 scholen om hem/haar op niveau te brengen, dit zijn de UPEAA. Na een paar maanden wordt uw kind ingeschreven in een reguliere klas.

Internationale tweetalige school van de Haute-Savoie

Deze openbare school ligt in Annecy-le-Vieux in het district Pommaries. Er zijn 400 leerlingen ingeschreven van de kleuterschool tot het middelbaar onderwijs. De klassen van 20 leerlingen bieden tweetalig onderwijs met docenten die Engels als moedertaal hebben. De EBIHS is erg in trek met een grote wachtlijst ondanks de hoge tarieven.

Middelbaar onderwijs in Annecy

Annecy heeft 14 collèges en 8 lycées verspreid over de stad.

Een middelbare school kiezen

Collèges des Barattes à Annecy-le-VieuxVoor particuliere middelbare scholen verschillen de inschrijvingsformaliteiten in Annecy van school tot school. Het is gemakkelijker als uw kind van de openbare school van dezelfde vestiging komt. Voor openbare middelbare scholen geeft de CM2-leraar van uw kind zijn inschrijvingsdossier vóór de voorjaarsvakantie. De keuze van de school wordt gemaakt door de inspecteur van de academie van Grenoble, afhankelijk van het geografische gebied waar u woont.

Een afwijking kan worden aangevraagd en zal worden bestudeerd op basis van medische criteria, handicap, beurzen en aangepast onderwijs.

Inschrijving in de zesde klas

Uw kind ontvangt een inschrijvingsformulier dat u invult. Wacht de informatievergaderingen met het onderwijzend personeel af voordat u het invult. U moet kiezen :

 • De eerste vreemde taal. Sommige privéscholen in Annecy bieden ook een inleiding tot de keuze van een tweede vreemde taal en gevorderd onderwijs in het Engels, dit is de Cambridge optie.
 • Het regime van hetkind: dag, halfpension of internaat.
 • Optioneel onderwijs in een regionale taal.

Als uw kind op een openbare school onder contract zat, kan het op vertoon van zijn schooldossier CM2 overgaan naar het openbare schoolsysteem, met een beslissing tot overplaatsing of herhaling van het jaar.Als u naar Annecy verhuist, moet u de schooldienst van uw vorige rectoraat hiervan op de hoogte brengen.

Keuze van het lyceum

Lycée Berthollet à AnnecyDe agglomeratie Annecy telt 4 algemene en technologische middelbare scholen en 5 middelbare scholen voor beroepsonderwijs. Het Saint-Michel lyceum is een openbare school. Vier van haar leerlingen wonnen de Olympiade van de Ingenieurswetenschappen van 2021 en behaalden de tweede plaats in de academische wedstrijd en de nationale prijs voor co-educatie. Zij ontwierpen een intelligent fietspedaal om fietsen veiliger te maken voor mensen met een beenprothese.

De schoolkeuze hangt af van de toewijzing door de Academische Directeur van de Nationale Onderwijsdiensten in Grenoble. De toewijzing hangt af van de oriëntatiekeuze door de klassenraad van het 3e jaar en je woonplaats in Annecy. Als u voor het begin van het schooljaar naar Annecy bent verhuisd, moet u uw plaatselijke onderwijsinstelling vragen uw kind in te schrijven in het lyceum in uw nieuwe woonplaats.

Als u een ander openbaar lyceum wilt bezoeken dan het u toegewezen lyceum, moet u vóór de inschrijving een vrijstelling aanvragen.

Inschrijving in de tweede klas

U moet uw inschrijvingsformulier binnen de gestelde termijn naar uw toekomstige lyceum sturen. De bij te voegen documenten verschillen van school tot school, maar de volgende documenten worden vaak gevraagd:

 • Bewijs van adres
 • Schoolrapport van het vorige jaar
 • Aanvraagformulier
 • Begeleidingsbesluit van de Conseil de 3e.

U kunt ook ons overzicht van het hoger onderwijs in Annecy raadplegen.