De bergen bij Annecy

De stad Annecy en het meer zijn omgeven door prachtige bergen en spectaculaire bergpassen. Hierdoor kunnen vakantiegangers alle bergsporten op hun niveau beoefenen en de alpiene fauna en flora ontdekken.

Ontdek de bergen rond het meer van Annecy

Het zuivere meer van Annecy is omgeven door prachtige bergen die het meer omlijsten. Onze ontdekkingstocht neemt u mee rond het meer. U kunt ze ook ontdekken tijdens een helikoptervlucht.

Het massief van Bornes

Le Parmelan Annecy

Aan het begin links van Annecy, de Parmelan bij Annecy-le-Vieux die grenst aan de Mont Veyrier is een aangename berg voor familiewandelingen. Het Plateau des Glières, een site van het Franse verzet, biedt mooie wandelingen in alle seizoenen. De Dents de Lanfon is een veel steilere berg die grenst aan de emblematische berg Tournette. Daarna daalt het einde af naar de vlakte.

Het massief van de Bauges

Le sommet du Semnoz en hiver

Op de terugweg naar Annecy ontdekt u het Bauges-massief en tenslotte de favoriete berg van de inwoners van Annecy: de Semnoz.

Het Aravis massief

La Tournette

Dit massief herbergt vele wintersportplaatsen in de buurt van Annecy, zoals La Clusaz, Megève, Le Grand-Bornand en Combloux. De belangrijkste toppen zijn Mont Charvet, Tardevant, tête de l’Aulp en pointe de Merdassier. Het Beauregard plateau heeft prachtige langlaufloipes midden in de natuurlijke alpine omgeving.

La Mandallaz

Mandallaz Annecy

De Mandallaz berg ligt ten noordwesten van de stad Annecy en is 8 km lang en 4 km breed. Hij ligt in de gemeenten Cuvat, Sillingy, Epagny-Metz-Tessy, La Balme de Sillingy, Pringy en Choisy. Iets verder richting Zwitserland ligt de berg Salève die tot het Pre-Alpenmassief behoort.

Op deze bergtoppen kunnen vele sporten worden beoefend, zoals wandelen, skiën, langlaufen en mountainbiken. Het is ook ideaal voor mooie wandelingen met het gezin.

De Col de la Forclaz

Lac d'Annecy depuis le col de la Forclaz

De Col de la Forclaz is een uniek speelterrein voor liefhebbers van fietsen, parapenten, skiën en boomklimmen. Het uitzicht over het meer van Annecy is een wonder voor liefhebbers van fotografie.

De fauna en flora van de Haute-Savoie

Lynx Haute-Savoie

Het departement, dat grotendeels uit natuurlijke berggebieden bestaat, herbergt een grote diversiteit aan dier- en plantensoorten. De helft van de in Frankrijk voorkomende bloemensoorten komt voor in de Haute-Savoie. Wat de dieren betreft, leven zeldzame en beschermde soorten alleen in deze berggebieden, zij vormen de fauna van de Haute-Savoie.

Tijdens uw wandelingen kunt u het geluk hebben om te zien: een steenarend, een jonge snaveleend, een kauw, een lammergier. Deze laatste is een grote gier met een spanwijdte van 2,8 m die enkele jaren geleden in de Alpen is geherintroduceerd. Tot de zoogdieren behoren marmotten, hazen, berghazen, ptarmannen, gemzen, steenbokken, herten en reeën. In de bossen, die moeilijker te observeren zijn, leven grote vleesetende zoogdieren zoals de wolf, de lynx, de vos en de kleine hermelijn.

L'orchidée Haute-Savoie

De flora van de bergen bij Annecy herbergt vele plantensoorten, waarvan sommige alleen in de Alpen voorkomen. Bijvoorbeeld: de sneeuwgentiaan die de gelijknamige likeur produceert. Moeilijker te vinden, kunt u het geluk hebben de legendarische Edelweiss te zien. Meer algemene soorten zijn: witte genepi, die ook een likeur produceert, alpenartemisia, sneeuwheide, vanille-orchidee en berghuiseleek. Ook orchideeën komen in onze bergen voor, waaronder de prachtige venushoef.

Veiligheid in de bergen

Consigne de sécurité en montagneDe bergen zijn een natuurlijke omgeving ver van reddingscentra. Afhankelijk van uw route zult u bij moeilijkheden niet noodzakelijk andere wandelaars tegenkomen. Hier volgen enkele veiligheidstips waarmee u rekening moet houden voordat u de bergen intrekt:

  • Gebruik bergwandelschoenen die een goede enkelondersteuning bieden.
  • Neem een mobiele telefoon en een kaart mee, aangezien het 4G-netwerk niet beschikbaar is voor begeleiding.
  • Neem een kleine EHBO-kit mee, inclusief slangengif.
  • Neem indien nodig warme kleding mee, want de temperatuur kan snel dalen.
  • Een zonnebril, hoed en zonnebrandcrème zijn een must.
  • Vertel uw vrienden en familie over uw tocht, zodat zij in geval van moeilijkheden de hulpdiensten kunnen waarschuwen.
  • Zorg voor voldoende water en voedsel, afhankelijk van de wandeling.
  • Als u een wild dier tegenkomt, houd dan afstand. Als het een wild zwijn is, ren dan niet weg, maar ga langzaam achteruit.

Het is ook essentieel om te controleren of het weer gunstig is voor de duur van de tocht.