Vervoer in Annecy

Eenmaal aangekomen in Annecy moet u zich verplaatsen om uw accommodatie te bereiken, de stad te bezoeken, te sporten of in het meer te zwemmen. Er bestaan veel vervoersmiddelen die tot uw beschikking staan.

Wandelen

Annecy is een stad waarvan het historische centrum en de oevers van het meer zeer goed te voet te bezoeken zijn. Afgezien van het bezoek aan het Château d’Annecy is het gemeentelijk grondgebied vlak, wat wandelen gemakkelijk en aangenaam maakt. Het is ook de beste manier om zich te verplaatsen tijdens het drukke toeristische seizoen.

Borden in de straten van Annecy vertellen voetgangers hoe lang het duurt om van het ene naar het andere punt te lopen. Als u de weg moet vragen, bieden wij u een korte gids in het Savoyaardse dialect om u te helpen enkele lokale uitdrukkingen te integreren.

Fietsen in Annecy

Fietsen is heel praktisch in en rond Annecy. Er is meer dan 132 km aan fietsvoorzieningen aangelegd, zodat u gebruik kunt maken van de fietspaden. In de omgeving staan honderden fietssluizen, zodat u uw fiets in alle veiligheid aan het trottoir kunt vastmaken. U kunt ook een leuke fietstocht maken door lokale producten te proeven met de Kaasroute op de fiets bij Annecy.

Bicyclette à Annecy

Huur een fiets in Annecy

Als u een fiets wilt huren, biedt de gemeente Annecy een vloot van 900 stadsfietsen, maar ook elektrisch ondersteunde fietsen en vouwfietsen, via de Velonecy-verhuurdienst. De prijzen variëren van € 4 tot € 46 per dag, afhankelijk van het model en de periode. Deze openbare dienst is beschikbaar in de multimodale hal van het station van Annecy, het hele jaar door van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 13 uur en van 14 tot 18.30 uur. Er zijn veel fietsverhuurbedrijven die u in staat stellen de stad in uw eigen tempo te ontdekken.

Voor meer informatie: Fietsverhuur in AnnecyBelangrijk: fietsdiefstallen komen veel voor in Annecy, gebruik altijd een slot van goede kwaliteit.

Een mountainbike huren in Annecy

Er zijn veel particuliere fietsverhuurbedrijven in Annecy, bijvoorbeeld om een mountainbike te huren voor een tocht in het bos. Meer informatie: Waar kunt u een mountainbike huren in Annecy?

De bus

Tijdens uw vakantie kunt u uw auto vergeten en gebruik maken van de bus in Annecy. U hoeft dan niet te zoeken naar een plekje op de parkeerplaatsen van Annecy, die in het toeristenseizoen vaak vol zijn.

Het netwerk van openbaar vervoer in de omgeving van Annecy is uitgebreid en de dienstverlening is belangrijk. En sommige lijnen genaamd “Rythmo” garanderen elke 10 minuten een buspassage. Het strekt zich uit over het grotere gebied van Annecy en maakt het mogelijk om de kleine dorpen rond Annecy te bereiken.

Dit openbare netwerk heet de SIBRA, u vindt op de officiële website: de routes en dienstregelingen in real time volgens uw behoeften, evenals de tarieven. Sibra bestrijkt het grondgebied van Groot Annecy: 207.500 inwoners, 724 bushaltes, 27 reguliere lijnen, 343 km stadslijnen en 128 km² interlokale lijnen.

De bussen rijden van 5.30 tot 21.00 uur en tot 1.00 uur voor de avondlijnen. Voor grote evenementen (Fête du lac, Fête de la musique) worden speciale gratis lijnen ingesteld.

Zowel de bussen als de bushaltes zijn toegankelijk voor PBM’s. Bovendien kunnen personen met beperkte mobiliteit die geen gebruik kunnen maken van de bus, dankzij de Handibus elke dag op aanvraag reizen van 8.30 tot 17.30 uur. Sinds 2021 experimenteert de SIBRA met 100% elektrische bussen met een actieradius van 120 tot 200 km, afhankelijk van het gewicht, waarbij ‘s nachts langzaam wordt opgeladen. Over enkele jaren moet het openbaarvervoernetwerk van de agglomeratie Annecy zijn uitgerust met volledige bussen van hoog niveau en een tramlijn. Het debat hierover is nog gaande.

In de zomer van 2022 zal de bus van het Sibra-netwerk gratis rijden in de hele agglomeratie Annecy.

Belangrijke opmerking: Om de bussen van Annecy te gebruiken, moet u een Oùra-kaart verkrijgen in de Espace Sibra op 21 rue de la Gare in Annecy. U wordt geadviseerd het aanbod te nemen dat overeenkomt met uw reisbehoeften tijdens uw vakantie. Papieren kaartjes worden niet meer verkocht door buschauffeurs of tabakswinkels. Met deze kaart kunt u ook in 1 uur en 30 minuten naar Genève met de Léman Express.

De buslijnen van Annecy uitgelegd in een video

Kaart van de buslijnen van Annecy

Op deze kaart ziet u alle stedelijke buslijnen in de omgeving van Annecy met verbindingen, aanvullende lijnen en lokale lijnen.

Open de kaart van de buslijnen van Annecy.

Hoe kom ik met de bus naar het strand?

In de zomer, van 29 juni tot 1 september, bedienen 2 gratis buslijnen speciaal de stranden van het meer met een frequentie van één bus per uur tussen 10 en 20 uur.

  • Linkeroever van het meer (lijn 1) : Annecy Gare Routière – Marquisats – Sévrier – Saint-Jorioz – Duingt
  • Rechteroever van het meer (lijn 2): Annecy Gare Routière – Albigny – Veyrier-du-Lac – Menthon-Saint-Bernard – Talloires-Montmin

Kaart met de routes van de strandbussen
Voor meer informatie: De stranden van het meer van Annecy

Autodelen

Met een autodeeldienst kunt u een auto op aanvraag gebruiken voor een paar uur of een paar dagen. Er zijn 15 stations beschikbaar in Annecy. Reservering en betaling gebeuren via uw smartphone.

Meer informatie op: citiz.coop

De gyropode of segway

Dit is een innovatieve en stille manier om Annecy en het meer te ontdekken. Het is een elektrisch voertuig op twee wielen, met één zitplaats. U staat rechtop, waardoor u het landschap kunt bewonderen en over de trottoirs kunt rijden. De segway is te huur in kleine groepen onder begeleiding van een gids.

De elektrische scooter

Van de lente tot de herfst bieden verschillende privébedrijven gratis floating aan. Dit betekent dat u, zoals in veel grote steden, gewoon een scooter neemt, gebruikt en weer neerzet. De snelheid van de scooter wordt in Annecy bewust verlaagd wanneer u zich in een voetgangerszone bevindt. U kunt natuurlijk ook uw eigen elektrische scooter gebruiken, wat een praktische manier is om Annecy te ontdekken.

Bussen

Vanaf het busstation van Annecy rijden vele snelbussen naar het Aravis-gebergte en de steden rond het meer.

Pendelbussen rond het meer

Met dit vervoermiddel vermijdt u de lange files tijdens de zomerperiode. Ze zijn beschikbaar in de zomer en maken het mogelijk om verschillende bestemmingen rond het meer met elkaar te verbinden:

  • Annecy
  • Veyrier-du-Lac
  • Saint Jorioz
  • Talloires-Montmin

3 bootlijnen zijn beschikbaar om de stranden rond het meer gemakkelijk te bereiken:

  • Lijn B1: Annecy – Veyrier-du-Lac – Saint-Jorioz
  • Lijn B2: Annecy – Sevrier – Talloires-Montmin
  • Lijn B3 : Saint-Jorioz – Talloires-Montmin

Updatevan 31/03/2022: Deze pendeldienst is opgeschort voor de zomer van 2022. Hij zal weer beschikbaar zijn in 2023.

Er zijn ook privé-taxidiensten op het meer beschikbaar voor snelle tochten op maat. De prijs kan aantrekkelijk zijn voor groepen van 10 personen.

Taxi’s en auto’s met chauffeur

U kunt een taxi of een auto met chauffeur huren met onze taxigids voor Annecy.