Marathon van het meer van Annecy

De marathon van Annecy en de 10 km van het meer zijn grote sportevenementen voor liefhebbers van trial. Hij wordt beschouwd als een van de mooiste van Frankrijk. Het parcours aan de oevers van het meer van Annecy, tussen het meer en de bergen, biedt een ideaal kader. Wij presenteren u de informatie om u in staat te stellen deel te nemen of de renners aan te moedigen.

Annecy: in de top 10 van Franse marathons

Marathon du lac d'AnnecyDe marathon van Annecy loopt sinds 1980. Elk jaar telt hij meer en meer deelnemers (bijna 2700 in april 2019). De organisatie ervan wordt erkend voor haar kwaliteit. De prestaties van de atleten hebben het een plaats in de top 10 van Franse marathons opgeleverd.

Naast de marathon omvat het programma een halve marathon en wedstrijden voor jongeren van 7 tot 15 jaar. Deelnemers kunnen hun eigen records vestigen. Het is ook mogelijk om met z’n tweeën te lopen om elkaar aan te moedigen.

Het parcours loopt door de volgende mooie plaatsen aan het meer van Annecy: Annecy, Sévrier, Saint-Jorioz, Duingt en Doussard. De lopers maken gebruik van de weg en het fietspad van het meer van Annecy. De terugweg verloopt via dezelfde route. Met minder dan 100 m hoogteverschil is de route vlak.

De renners zijn Frans, maar ook internationaal, wat aangeeft dat het niveau hoog is. Annecy is een zeer populair gebied voor liefhebbers van trails en hardlopen, met in het bijzonder de Maxi-Race van het meer van Annecy in mei.

De parcoursen van de marathon van Annecy

Le parcours du marathon d'AnnecyBij deze marathon worden twee parcoursen voor volwassenen aangeboden. Een vlak parcours van 10 km, waardoor minder ervaren lopers de geneugten van het hardlopen kunnen ontdekken, en een parcours van 42,2 km met een hoogteverschil van ongeveer 100 meter.

Een DUO parcours, identiek aan het Marathon parcours, waarbij de lopers het parcours in estafette afleggen en elk een halve marathon lopen, dat wil zeggen ongeveer 22 km.

Voor kinderen worden ook twee wedstrijden voorgesteld, afhankelijk van hun leeftijd: een wedstrijd over 1450 meter, waarvan 300 meter onder begeleiding, en een wedstrijd over 850 meter, waarvan eveneens 300 meter onder begeleiding.

De organisatie van de marathon van het meer van Annecy

De organisatie door Annecy Haute-Savoie Athlétisme is vrijwillig. Dit sportevenement verbetert van editie tot editie en biedt de volgende diensten aan de marathon- en halve marathonlopers:

 • Een t-shirt voor elke deelnemer
 • De uitreiking van trofeeën
 • Uitbetaling van bonussen, prijzen en waardebonnen
 • Muzikaal entertainment
 • De aanwezigheid van pacemakers tijdens de wedstrijden
 • Een fotodienst voor de lopers
 • Een pendeldienst
 • De garantie van het internationale FFA-atletieklabel
 • Medailles voor de finishers
 • Versnaperingen
 • Een eco-evenement voor afvalbeheer
 • Een douche service
 • Een buffet bij de finish
 • Bewaakte kleedkamers
 • Een dienst fysiotherapeut, osteopaat en masseur

De start en finish van de marathon van Annecy

Départ du marathon d'Annecy avenue d'AlbignyDe start en de finish zijn in Annecy op deAvenue d’Albigny. De evenementen en de meeste diensten van de organisatie vinden plaats op de Pâquier in Annecy voor de Avenue d’Albigny. De supporters worden zeer gewaardeerd door de lopers om hen tijdens de hele wedstrijd te steunen. U kunt ook de supporterscruise op het meer van Annecy maken door in te schepen op de Quai Napoléon III.

Annecy marathon records

Bij de vrouwen is dat de Ethiopische Helen Bekele Tola in 2016 in 2 u 29 mn 21 sec. Bij de mannen is dat de Keniaan Benjamin BITOK in 2011 in 2 u 11 mn 33 sec.

De winnaars van de marathon in 2019

Bij de mannen is het de Ethiopiër: Yekeber Bayabel Gesese in 2 h 16 mn 43 sec. Bij de mannen is het ook een Ethiopiër: Genet Habela in 2 h 29 mn 22 sec.

De winnaars van de marathon van 2018

Bij de mannen is het: Felix Kiriu in 2 h 13 mn 11 sec. Bij de mannen is het: Negasa Chaltu in 2 h 44 mn 25 sec.

De winnaars van de marathon in 2017

Bij de mannen was het: Kimutai Joel Kipkogei in 2 h 12 mn 33 sec. Bij de mannen was het: Langat Daisy Chepngeno in 2 h 36 mn 14 sec.

De editie van 2023

affiche marathon annecy 2023 ©G. GodelDe editie 2023 van de Internationale Marathon van het Meer van Annecy vindt plaats op 15 en 16 april. Begin februari hadden zich al 6.000 deelnemers ingeschreven voor dit niet te missen evenement in de stad aan het meer. De start wordt gegeven vanaf de Pâquier.

Tijdens het weekend zullen verschillende wedstrijden plaatsvinden, zoals de marathon, de halve marathon en de jeugdwedstrijd.

De inschrijving sluit op 9 april. De affiche van de editie 2023 is ontworpen door Gary Godel.

Eerdere edities

De editie van 2022

Na twee jaar afgelast te zijn wegens een gezondheidscrisis, vond de marathon van Annecy 2022 plaats op 16 en 17 april 2022. Op het programma konden de lopers kiezen uit: de marathon, de halve marathon, de 10 km, de kinderwedstrijden en de 10 km.

De editie van 2021

De organisatoren planden dat de editie 2021 van de marathon van Annecy in een beperkt formaat zou worden gehouden, om een te grote vermenging van lopers te voorkomen. Het atletiekevenement zou plaatsvinden op 27 juni 2021. Maar veranderende gezondheidsomstandigheden hebben de organisatoren ertoe gebracht het evenement te annuleren.

De editie van 2020

Het evenement zou plaatsvinden op 19 april 2020, maar vanwege de insluitingstoestand werd het eerst uitgesteld en vervolgens afgelast. De volgende editie zou dus moeten plaatsvinden in april 2021, als de gezondheidsomstandigheden het toelaten.

Meer over : Marathon Annecy 2020

Video van de 40e verjaardag van de internationale marathon van het meer van Annecy