Tour de France

De Tour de France is een internationale professionele wielerwedstrijd. Regelmatig doorkruisen renners de Alpen en het departement Haute-Savoie om de grootste bergpassen van Frankrijk te bedwingen.

De geschiedenis van de Tour de France

tour de france 1903De Tour de France, of Grande Boucle zoals hij ook wel wordt genoemd, werd in 1903 in het leven geroepen. Toenmalig wielrenner Henri Desgranges wilde de verkoop stimuleren van de krant die hij net had gelanceerd. Journalist Géo Lefèvre stelde voor om een wielerwedstrijd rond Frankrijk te organiseren.

En zo vond op 1 juli 1903 de allereerste start van de Grande Boucle plaats in Montgeron. Op het programma stonden 6 etappes en bijna 2500 kilometer om af te leggen. Het was de Fransman Maurice Garin die als winnaar uit de bus kwam.

Een Tour de France beïnvloed door oorlog

Net toen de Tour de France begon te groeien, werd de ontwikkeling onderbroken door de Eerste Wereldoorlog. De Tour de France werd hervat in 1919, maar het enthousiasme voor het evenement was niet meer hetzelfde als voor de Grote Oorlog. Pas zeven jaar later, met de overwinning van Henri Pélissier, kregen de Fransen weer belangstelling voor de Grande Boucle.

In 1930 werden de regels van de race veranderd om de grandeur ervan te herstellen. Nationale ploegen en een publiciteitskaravaan werden geïntroduceerd. Datzelfde jaar werd de Tour de France voor het eerst uitgezonden.

Maar door de dood van Henri Desgranges in 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, kwam de wedstrijd opnieuw tot stilstand. De wedstrijd werd pas in 1947 hervat onder auspiciën van L’Équipe en Le Parisien Libéré, twee recent opgerichte kranten.

Een evenement met internationale bekendheid

Sinds de Tour de France in 1947 werd hervat, is het evenement steeds sterker geworden. De Tour is nu internationaal bekend en verwelkomt de beste wielrenners ter wereld. En de opwinding rond deze wielerwedstrijd is ongeëvenaard. Toeschouwers van alle nationaliteiten volgen de renners op televisie of door de route van de Grande Boucle te volgen.

Sud Ouest

De Tour de France en Haute-Savoie

De Tour de France komt regelmatig door de Haute-Savoie. In 1911 stopte de Grande Boucle voor het eerst in het departement. In Chamonix om precies te zijn. Sindsdien hebben de renners de Côte Bernard Hinault, de Col de Joux Plane en de beklimming van het Plateau des Glières beklommen.

De grote passen van de Haute-Savoie en Savoie

Haute-Savoie, en misschien nog wel meer Savoie, zijn twee departementen die bekend staan om hun grote passen. Sommige daarvan, zoals de Galibier, worden in de Tour de France buiten categorie geklasseerd.

  • Col de la Colombière – 16,3 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8
  • Col de Joux Plane – 11,1 km aan 8,91%.
  • Col du Galibier – 34,9 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5
  • Col de la Croix de Fer – 28,20 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,23
  • De Col de l’Iseran – 48 km aan 4,1
  • Le Cormet de Roselend – 20,3 km met 1.240 meter totale stijging

Er is ook de beroemde klim van Bernard Hinault bij Domancy, waar de Franse wielrenner tot wereldkampioen werd gekroond. Deze minder dan 3 kilometer lange klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5% en kleine uitschieters naar 16%.

Etappes gewonnen door Franse renners in de Haute-Savoie

Door de jaren heen hebben Franse renners gewonnen in Haute-Savoie. Hier volgt een overzicht van deze etappes:

ÉtapeGagnantAnnée
Annecy - Grand BornandJulian Alaphilippe2018
Albertville - St Gervais Romain Bardet2016
Lyon - MorzineRichard Virenque2003
Courchevel - MorzineRichard Virenque2000
Bourg d'Oisans - MorzineThierry Claveyrolat1991
Genève - St GervaisThierry Claveyrolat1990
Bourg d'Oisans - MorzineJacques Michaud1983
Thonon - MorzineJacques Michaud1981
Serre Chevalier - MorzineMariano Martinez1980
Évian - AvoriazBernard Hinault1979
Grenoble - MorzineChristian Seznec1978
Besançon - ThononBernard Quilfen1977
Thonon - ChamonixRoger Pingeon1969
Val d'Isère - ChamonixJacques Anquetil1963
Besançon - Thonon Jacques Anquetil1957
Belfort - ÉvianMaurice Archambaud1936
Belfort - ÉvianGeorges Speicher1934
Grenoble - ÉvianAndré Leducq1930
Grenoble - ÉvianJulien Moineau1928
Belfort - ChamonixEugène Christophe1912
Belfort - ChamonixCharles Crupelandt1911

Tour de France nieuws

Vorige edities

De editie van 2022

In 2022 hield de Tour de France op twee opeenvolgende dagen halt in de Haute-Savoie. Van Aigle naar Châtel won Bob Jungels op 10 juli. Op 12 juli, na een rustdag, won Magnus Cort Nielsen de etappe MorzineMegève.

De editie van 2021

In 2021 werden ook twee etappes voltooid door Tour de France-renners. Oyonnax – Le Grand Bornand op 3 juli en de etappe ClusesTignes op 4 juli. Dylan Teuns en vervolgens Ben O’Connor wonnen op beide dagen.

De editie van 2020

In 2020, het jaar waarin de Tour de France op zijn kop werd gezet door de gezondheidscrisis, brachten de renners slechts één dag door in de Haute-Savoie, met als finish La Roche-sur-Foron. De Pool Michal Kwiatkowski won de wedstrijd.