Culturele evenementen in Annecy

Annecy is een dynamische stad, net als het departement Haute-Savoie. Het hele jaar door zijn er vele culturele evenementen. Sommige maken zelfs deel uit van de traditie, zoals het Venetiaanse carnaval of de Afdaling van de Alpen. Hier een terugblik op de hoogtepunten van het Venetië van de Alpen.

Een rijke en gevarieerde culturele agenda

Fête du Lac d'Annecy

Annecy is een stad die het hele jaar door een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand cultureel programma heeft. De verschillende evenementen zijn zeer verschillend en dit is een manier om een breed publiek aan te trekken.

Van Bonlieu Scène Nationale tot hetArcadium, via de straten van Annecy en het Place Saint-François de Menthon, zijn er veel plaatsen in de stad die geschikt zijn voor culturele evenementen. U kunt bijvoorbeeld traditionele festivals bijwonen zoals de Retour des Alpages, het Venetiaans Carnaval of het Alpenkerstfeest, maar ook thematische festivals zoals het Internationaal Festival van de Animatiebioscoop of Annecy Paysages. In Annecy vinden ook grote voorstellingen plaats, zoals het Fête du Lac.

Grote culturele evenementen in Annecy

Het hele jaar door volgen de culturele evenementen elkaar op in Annecy. Wij stellen u voor de belangrijkste en meest emblematische van de stad aan het meer te ontdekken.

Het internationale animatiefilmfestival

Affiche du Festival International du Film d'Animation d'Annecy en 2022

Het Internationale Animatiefilmfestival vindt elk jaar in juni plaats. Een week lang wordt Annecy de wereldhoofdstad van de animatiefilm. Voor de gelegenheid worden veel films voorvertoond.

Het festival werd opgericht in 1960 en verwelkomt filmliefhebbers uit de hele wereld. Het staat open voor het grote publiek en biedt de gelegenheid regisseurs en andere professionals van het animatiebeeld te ontmoeten. Elk jaar is het mogelijk om vrijwilliger te worden op het festival. Een unieke kans om deze wereld beter te leren kennen.

Meer informatie: International Animation Film Festival

Italiaans filmfestival

affiche festival cinéma italien 2022 portraitEen ander niet te missen evenement voor filmliefhebbers in Annecy is het Italiaanse filmfestival. Het werd opgericht in 1983 en biedt allerlei soorten films, vertoond in hun originele versie. Het is dus een goede gelegenheid om uw Italiaans te oefenen.

Elk jaar komen prestigieuze gasten naar Annecy om hun films te presenteren, zowel acteurs als regisseurs. De sessies zijn ook gewijd aan de jongeren en worden beoordeeld door ACI Giovani.

De voorstellingen vinden plaats op verschillende locaties in de stad, zoals Bonlieu of de Nemours.Meer informatie: Italiaans Filmfestival

Het Venetiaanse carnaval

affiche portrait carnaval vénitien 2022

Het Venetiaanse carnaval vindt elk jaar in maart plaats in de straten van Annecy. Het evenement is bijzonder toepasselijk voor de stad, die vanwege de kanalen in de oude binnenstad de bijnaam Venetië van de Alpen draagt.

Honderden mensen verkleden zich voor de gelegenheid in hun mooiste kostuums. En de maskers zijn niet te versmaden.

Het Venetiaanse carnaval is gratis, ook omdat het buiten plaatsvindt.Meer informatie: Venetiaans carnaval

Evenementen die centraal staan in de tradities van Annecy

Sommige culturele evenementen zijn tradities geworden in Annecy. De inwoners van Annecy, en meer in het algemeen de inwoners van de Haut-Savoie, willen ze in geen geval missen. Dit zijn er enkele.

De afdaling van de Alpen

affiche de la descente des alpages 2022

De Descente des Alpages is zeker het evenement dat op één dag de meeste mensen trekt in Annecy. Bij elke editie worden tussen de 80.000 en 100.000 mensen verwacht.

De Descente des Alpages vond voor het eerst plaats in 1973. Het markeert het einde van de zomer en de terugkeer van de kuddes naar de vallei bij het naderen van de herfst. In het centrum van Annecy wordt een optocht georganiseerd waaraan folkloristische groepen, plaatselijke muziekkorpsen en boeren deelnemen.

Voormeer informatie: de Afdaling van de Alpen

Festival van het meer

fête du lac Annecy affiche 2022

Het Lake Festival is een must in Annecy. Meer dan 200.000 toeschouwers worden elk jaar verwacht voor dit paradepaardje van de stad aan het meer. En hoewel u kaartjes kunt kopen om het vuurwerk te bekijken, kunt u er ook gratis van genieten op verschillende locaties in en rond Annecy.

Het Fête du Lac ontstond in 1860, ter gelegenheid van het bezoek van Napoleon III en keizerin Eugénie aan Annecy. Sindsdien wordt dit nachtelijke evenement elk jaar op de eerste zaterdag van augustus gehouden.

Meer informatie: La Fête du Lac

Kerstmis in de Alpen

Noel des alpes annecy affiche portrait

Het Alpenkerstfeest vindt elk jaar plaats in Annecy. Het is de kerstmarkt van de stad, die half november begint en begin januari eindigt.

Naast de traditionele chalets worden in de straten van de stad verlichtingen aangebracht. Ook de emblematische gebouwen zijn elke avond het toneel van lichtshows.

Dankzij een cultureel programma kunnen de inwoners van Annecy zich ook voor de festiviteiten vermaken.Meer informatie: De Alpenkerst van Annecy

Haute-Savoie, land van culturele evenementen

Net als in Annecy worden er in de Haute-Savoie veel culturele evenementen georganiseerd. Hoewel sommige meer in de regio geworteld zijn dan andere, is de keuze toch groot. Wij stellen u voor er drie te ontdekken.

De Médiévales van Andilly

affiche médiévales andilly

De Médiévales d’Andilly vinden elk jaar plaats ter gelegenheid van Hemelvaart en Pinksteren. Deze twee lange weekends staan synoniem voor een terugkeer naar de Middeleeuwen, met steekspelen en riddergevechten.

In Andilly worden bij deze gelegenheid verschillende activiteiten aangeboden, waar de jongeren blij van worden. U kunt onder andere te weten komen hoe het dagelijks leven er in de middeleeuwen uitzag.

Gezien de populariteit van de Médiévales kunt u uw kaartje het beste van tevoren reserveren.

Meer informatie: de Grandes Médiévales d’Andilly

Het gidsenfestival van Chamonix

fête des guides chamonix

Het Fêtes des Guides de Chamonix werd in 1924 in het leven geroepen. De bergprofessionals besloten eer te bewijzen aan hun collega’s die tijdens de beklimming van de Mont Blanc door een lawine waren omgekomen.

Tegenwoordig is het een belangrijk evenement in de vallei van Chamonix. De gidsen paraderen door het skioord en er worden tal van activiteiten voorgesteld.

Het doel is ook om geld in te zamelen dat vervolgens aan de Caisse de Secours wordt geschonken.

Meer informatie: bergbeklimmen in de Haute-Savoie

Au Bonheur des Mômes in Grand Bornand

au bonheur des momes affiche 2022

Au Bonheur des Mômes is een evenement voor kinderen dat elk jaar eind augustus plaatsvindt in Grand Bornand.

Elk jaar komen er meer dan 90.000 mensen naar het festival om te genieten van de aangeboden animatie en shows.

Elk jaar wordt ook een literaire prijs uitgereikt aan een kinderboek, gekozen uit 5 boeken. De winnaar wordt gekozen door de kinderen, die voor aanvang van het festival een stembiljet moeten insturen.

Meer info: skioord Grand Bornand

Belangrijke culturele evenementen in Chambéry

De stad Chambéry, die niet ver van Annecy ligt, organiseert ook een aantal belangrijke culturele evenementen. Wij hebben er twee geselecteerd die plaatsvinden in de Manège, in het centrum van de stad.

Internationaal stripfestival van Chambéry

affiche festival BD chambéryElk jaar in september en oktober vindt in de Manège het Internationale Stripfestival plaats. Er zijn ongeveer zestig auteurs aanwezig. Zij komen uit heel Europa en soms van verder weg om hun werk voor te stellen.

Elk jaar komen duizenden bezoekers naar het festival om de auteurs te ontmoeten en nieuwe ontdekkingen te doen op het gebied van strips.

Er worden ook activiteiten georganiseerd in de Espace Malraux en het Carré Curial.

Le Tour du Monde au Manège, Chambéry

tour du monde au manège chambéryDe Tour du Monde au Manège is een evenement dat elk jaar plaatsvindt in Chambéry. Buitenlandse studenten van de Universiteit Savoie Mont Blanc (USMB) worden uitgenodigd om hun cultuur en tradities aan de inwoners van Chambéry te presenteren.

5.000 deelnemers verzamelen zich elk jaar voor dit feestelijke weekend. De toegang tot de World Tour in de Manège is volledig gratis en het is niet nodig om je vooraf in te schrijven.