De oude stad van Annecy: bezoeken en monumenten

Het bezoek aan de oude stad van Annecy is gemakkelijk omdat alle monumenten in hetzelfde gebied zijn gegroepeerd. Er is geen helling, dus de toegang is gemakkelijk voor kinderwagens en personen met beperkte mobiliteit.

Het historische centrum van het kleine Venetië van de Alpen ontstond in de 12e eeuw. Daarvoor woonden de inwoners van Annecy op de hoogten van Annecy-le-Vieux en Gevrier. Door de aanwezigheid van de rivier Thiou konden zich verschillende ambachtelijke activiteiten ontwikkelen. Maar de huizen waren van hout en vele branden verwoestten de stad in korte tijd. In de 15e eeuw vroeg de hertog van Savoye de inwoners hun huizen in steen te bouwen om deze rampen te voorkomen. Tijdens uw bezoek aan de oude binnenstad van Annecy wordt de architectonische eenheid van de gevels die u ziet mogelijk gemaakt door de verschillende renovaties die de eigenaars hebben uitgevoerd.

Rue Sainte-Claire

Vieille Ville d'Annecy

Waar u Annecy ook binnenkomt, u loopt door vele smalle straatjes. Gebouwen in gele, roze en groene kleuren, ontstaan in de Middeleeuwen, volgen elkaar op. De Rue Saint-Claire, de hoofdstraat, onderscheidt zich door zijn arcades met veel schaduwrijke restaurants. Deze arcades dateren uit de 16e en 17e eeuw. Ze zijn een architectonisch model van de Renaissance urbanisatie.

In de 15e eeuw werd Annecy getroffen door verschillende branden, maar de stad werd herbouwd. De vakwerkhuizen werden vervangen door stenen huizen met arcades waardoor voetgangers zich konden verplaatsen en kooplieden hun kraampjes konden opzetten. Het midden van de straat is gewijd aan het verkeer van door paarden getrokken voertuigen. U kunt de verscheidenheid aan gevels in deze straat waarderen, waarvan de meeste hun middeleeuwse charme hebben behouden.

Als u de Thiou oversteekt, komt u bij de rue Jean-Jacques Rousseau waar de Cathédrale Saint-Pierre is gevestigd. Het was hier dat de schrijver muziek leerde en Madame de Warrens ontmoette. De prachtige fontein van de Gouden Baluster op nummer 10 van deze straat getuigt hiervan.

Via talrijke kleine loodrechte straatjes kunt u het Château d’Annecy bereiken.

Wees voorzichtig, om het kasteel te bereiken vanuit de oude stad, de helling is steil. Het is mogelijk te parkeren op de openbare parkeerplaats van het Château, gelegen op 200 meter van de vlakke weg.

De poorten Perrière en Saint-Claire

La Porte Pérrière

Als u naar het einde van de Rue Saint-Claire gaat, ontdekt u eerst de Porte Pérrière en vervolgens dePorte Saint-Claire, de grens van de Oude Stad. Deze poorten getuigen van de tijd dat deze versterkte doorgang werd gebruikt om de stad binnen te komen door belasting te betalen.

De oude gevangenissen

Le Palais de l'Ile

Viade Perrièrebrug kunt u een emblematische foto maken, die van de Oude Gevangenissen, ook bekend als het Palais de l’île. Dit monument, dat beurtelings een gevangenis, een kanselarij en een gerechtsgebouw was, kan worden bezocht als een museum. Het is omgeven door de rivier de Thiou, die u, door deze te volgen, naar de Jardin de l’Europe brengt, een bosrijk park waar u het Île des Cygnes kunt bewonderen. Vervolgens steekt u de Pont des Amours over, die het kanaal van Vassé overspant, om de Pâquier te bereiken , een groen park tegenover het meer.

De Thiou, een riviertje dat de oude stad doorkruist

Le Thiou à Annecy

Deze rivier, die ontspringt in het kanaal van Vassé, heeft meerdere kilometers aangelegde oevers en biedt een prachtige wandeling van Annecy naar Cran-Gevrier. Ontdek de Thiou.

Valse vrienden : Wat is het verschil tussen het oude Annecy en Annecy-le-Vieux ?

Annecy-le-VieuxVeel van onze bezoekers willen de oude binnenstad van Annecy ontdekken en volgen logischerwijs de borden die Annecy-le-Vieux aangeven. Welnee, als u op zoek bent naar het oude Annecy, moet u de oude stad volgen om de voetgangersstraten en de kanalen te ontdekken. Als u Annecy-le-Vieux volgt, komt u bij een gedelegeerde gemeente die aan het stadscentrum grenst. Annecy-le-Vieux ontleent zijn naam aan het Gallo-Romeinse tijdperk, toen deze zonnige plaats gewijd was aan de wijnbouw.

Bezoek de oude stad van Annecy in 4K video