Crèches en kinderdagverblijven in Annecy

Een plaats vinden in een kinderdagverblijf in Annecy is vaak moeilijk, omdat de vraag erg groot is. Er zijn veel structuren voor de opvang van jonge kinderen in de omgeving van Annecy. Wij bieden u een overzicht van de bestaande crèches en de verschillende soorten kinderopvang zoals kinderoppas.

Openbare crèches in Annecy

Crèches à Annecy

De stad Annecy heeft 1.030 gemeentelijke plaatsen, waarvan 830 plaatsen in crèches, 150 plaatsen in gemeentelijke assistenten en 50 plaatsen in kinderdagverblijven. Er zijn 22 openbare gemeentelijke crèches.

Toewijzing van openbare crèches in Annecy

Hoe worden de plaatsen toegewezen? Een gemeentelijke commissie beslist van maart tot juli voor het begin van het schooljaar in september. Uw dossier moet actueel zijn voor de maand maart.

Wat zijn de toewijzingscriteria?Er zijn prioriteitscriteria: een gezondheidssituatie (handicap van het kind of een ouder), een moeilijke sociale en gezinssituatie. Andere criteria zijn de leeftijd van het dossier, de wensen (crèche of kinderoppas), de leeftijd van het kind.

Hoe uw kind inschrijven?Alleen voogden kunnen een kind inschrijven vanaf de 5e maand van de zwangerschap. De geboorte moet binnen 15 dagen worden bevestigd om het dossier te valideren. Het dossier kan worden gedownload van de website van de stad Annecy of afgehaald op het volgende adres:Point accueil Petite enfance : Villa Dunand – 19 rue Jean Mermoz à Annecy-le-Vieux Tel: 04 50 23 86 37 Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.

Welke documenten moet u voorleggen?Een adresbewijs van minder dan 3 maanden oud, een zwangerschapsattest met de termijn of een geboorteakte. Als u meer persoonlijke informatie wenst, kunt u terecht in de kinderopvang of aan de balies van de gedelegeerde gemeentehuizen.

Tarieven en financiële steun voor kinderdagverblijven in Annecy:De gemeentelijke tarieven variëren afhankelijk van het huishoudinkomen dat bij het CAF wordt opgegeven. Er wordt ook rekening gehouden met een inspanningspercentage voor de berekening van de uurprijs. Afhankelijk van deze criteria kan het tarief in kinderdagverblijven variëren van 0,14 € tot 3,42 € per uur. Voor gemeentelijke kinderdagverblijven varieert het uurtarief van € 0,14 tot € 2,84 per uur.

Crèches in Annecy

U kunt profiteren van verschillende vormen van financiële steun

Financiële steun kan heel nuttig zijn om uw gezinsbudget te beperken.

 • De toeslag voor kinderopvang: toegekend door het CAF, voor de tewerkstelling van een erkende kinderoppas of een kinderoppas aan huis. Het bedrag varieert van 176 tot 400 euro per maand, afhankelijk van het inkomen voor een kind ten laste.
 • Het belastingkrediet: Dit moet bij de belastingdienst worden aangegeven voor de kosten van kinderopvang in een crèche, bij een gemeentelijke of andere kinderoppas, of voor de tewerkstelling van een thuiswerker.
 • De CESU: De Chèque Emploi Service Universel is een betaalmiddel waarmee u een belastingkrediet kunt krijgen. U kunt er alle verschillende soorten kinderopvang mee betalen.
 • L’indemnité forfait de garde: sommige werkgevers bieden dit aan, vraag ernaar.
 • Dagelijkse ouderlijke aanwezigheidsuitkering: in het geval van een ernstig ziek, gewond of gehandicapt kind wordt deze uitkering betaald voor de dagen die de ouders gedurende maximaal 3 jaar bij hun kind doorbrengen.

Uw aanvraag voor een kinderdagverblijf wordt geweigerd: wat moet u doen?

Als u een plaats hebt gekregen, ontvangt u een brief met een antwoordcoupon die u moet terugsturen, waarna u voor de aangegeven termijn contact opneemt met de directeur van het kinderdagverblijf.

Als u geen plaats hebt gekregen, ontvangt u een brief met een antwoordcoupon die u moet terugsturen om uw aanvraag voor een plaats te handhaven. U moet uw aanvraag dan om de drie maanden vernieuwen. Er zijn andere oplossingen die wij hieronder zullen toelichten.

Kinderopvang in Annecy

Relais d'assistantes maternelles à Annecy-le-VieuxKinderverzorgers zijn professionals die erkend zijn door de departementale dienst voor moeder- en kindbescherming van de Haute-Savoie. Ze moeten een opleiding hebben gevolgd en kunnen één tot vier kinderen opvangen. Ze zijn in dienst van de ouders of van de stad Annecy. De kinderverzorgsters werken individueel in hun eigen huis.

 • Gemeentelijke kinderverzorgsters: zij worden betaald door de gemeente Annecy, staan onder toezicht van een directeur en hebben toegang tot kinderopvangfaciliteiten om hen te helpen socialiseren.
 • Particuliere kinder leidsters: zij worden betaald door de ouders en werken vanuit huis. Zij nemen deel aan het netwerk van kinderverzorgers in Annecy.

De meest praktische en efficiënte manier om een oppas te vinden is naar een van de 6 oppascentra in Annecy te gaan. Deze centra bieden kinderverzorgers ondersteuning en begeleiding bij hun activiteiten. Ouders vinden er advies over de tewerkstelling van kinderverzorgsters en een waardevolle lijst van erkende kinderverzorgsters in de hele stad. Er zijn ook speelplaatsen om het begin van het leven in een gemeenschap aan te moedigen.

Hier zijn de adressen van de Relais d’assistantes maternelles, waarvan de eerste drie een afspraak vereisen op 04 50 63 52 30:

 • RAM Annecy 6 rue Louis Armand – Open van maandag tot vrijdag
 • RAM Cran-Gevrier 5 place Jean Moulin
 • RAM Seynod 13 rue de l’Oiseau blanc
 • RAM Annecy-le-Vieux privéstructuur, 17 Clos du Buisson Tel: 04 50 01 41 73
 • RAM du clos du Buisson maandag, dinsdag en woensdag: 19, clos du Buisson – Tel: 04 50 01 41 73
 • RAM route de Pringy donderdag en vrijdag: 36, route de Pringy – Tel: 04 50 09 15 24

Andere kinderopvang voor jonge kinderen

Er zijn andere voorzieningen in Annecy die voor uw jonge kinderen kunnen zorgen:

 • Verenigings- of ouderkinderdagverblijven: ouders en professionals zorgen voor de kinderopvang.
 • Privé-crèches en micro-crèches: deze vangen regelmatig maximaal 10 kinderen op. Er zijn 6 particuliere crèches in Annecy.
 • Bedrijfscrèches voor werknemers van een of meer bedrijven.
 • Inloopcentra: er zijn er 4, beheerd door de stad, voor occasionele opvang door erkende kinderverzorgsters.

Wij hopen dat u een geschikte kinderopvang vindt, maar gezien de krapte in de omgeving van Annecy is het beter om op uw aanvragen vooruit te lopen.

In dit document vindt u de namen, adressen, contactgegevens en capaciteiten van alle kinderopvangcentra in Annecy.

U kunt ook ons dossier overhet basis- en voortgezet onderwijs in Annecy raadplegen.