Het Internationale Animatie Film Festival

Elk jaar in juni wordt Annecy een week lang de wereldhoofdstad van de animatiefilm. Het is een gelegenheid voor het publiek om de nieuwste tekenfilms in avant-première te ontdekken, maar ook om de grote regisseurs en de nieuwe technologieën op dit gebied te ontmoeten.

Het Festival van Annecy

Le Festival International du Film d'Animation projection PâquierDit festival werd opgericht in 1960 en viert dus zijn 60e verjaardag in 2020. Oorspronkelijk was het de dynamiek van een filmclub in Annecy die de Internationale Animatiefilmdagen in het leven riep. Tegenwoordig komen professionals van alle nationaliteiten bijeen om de beste animatiefilm van het jaar te kiezen, die het Kristal krijgt, en worden er andere prijzen uitgereikt, zoals de Publieksprijs.

Interessant voor de bezoeker is dat dit festival openstaat voor het grote publiek. Op het grote grasveld van de Pâquier worden elke dag van de week gratis voorstellingen georganiseerd. Het publiek kan ook filmvoorstellingen bijwonen in de bioscoop Pathé-Gaumont in Annecy bij Courier.

Het is een magische sfeer om door de stad te lopen, de professionals van het bewegende beeld, gemakkelijk herkenbaar omdat ze allemaal het festivalinsigne om hun nek dragen. Op de caféterrassen hoor je vele talen spreken. Het evenement brengt docenten, studenten, regisseurs en producenten samen, maar ook minder bekende artiesten die de kans krijgen hun werk aan een groot publiek te tonen. Inschrijving voor de sessies staat open voor het grote publiek op de officiële website van het evenement.

Animatiefilms voor alle doelgroepen

Animatie gaat niet alleen over tekenfilms. Het omvat ook papieren cut-outs, boetseerklei en stop motion technieken.

Het festival biedt een officiële selectie in verschillende categorieën:

  • Speelfilms
  • Korte films
  • Televisie- en opdrachtfilms
  • Afstudeerfilms

Elke selectie krijgt een prijs, die voor de winnende studio van groot belang is.

De internationale markt voor animatiefilms

Marché International du Film d'Animation d'AnnecyBij de FIFA hoort ook de MIFA, de Internationale Animatiefilmmarkt. Deze markt bevindt zich op het schiereiland Albigny. Hij is zo succesvol, met meer dan 10.000 accreditaties in 2019, dat hij zich nu uitstrekt tot pontons op het meer. Het is de plek waar filmproducenten en omroepen elk jaar bijeenkomen om programma’s te kopen of te verkopen. Bij elke editie worden meer dan 800 internationale exposanten verwelkomd.

Poster van het festival

Elke editie wordt geïllustreerd door een prachtige poster, ontworpen door een internationaal bekende kunstenaar.

Poster van het 2019 Annecy International Animation Film Festival

Word vrijwilliger bij het International Animation Film Festival

Voor elke editie rekruteert het festival vele vrijwilligers om het goede verloop van het evenement te garanderen. Dit is een geweldige kans voor animatie- en filmliefhebbers, creatieve industrieën en organisatoren van evenementen. Vrijwilligersfuncties zijn onder meer: beheer van de stroom, ontvangst van het publiek en festivalgangers, winkelverkoop en VR-demonstraties (virtual reality). Een uitgelezen kans om een regel op je CV te vullen. Als je geïnteresseerd bent: download het aanmeldingsformulier.

Het Hivernal festival

L'Hivernal festival d'AnnecyDe organisatoren van het festival willen via CITIA de belangstelling van het publiek voor animatiefilms verlengen. Daarom wordt elk jaar begin december een festival in winterstijl georganiseerd in talrijke zalen in Annecy. Het programma is aantrekkelijk: een best of van de zomereditie van Annecy, conferenties met de filmteams, animatieworkshops en natuurlijk preview screenings.

De stad van het beeld in beweging

La Cité de l'Image en mouvement à AnnecyIn 2006 werd in Annecy de CITIA opgericht. Dit project verenigt 3 assen: opleiding, economie en cultuur door de realisatie van permanente tentoonstellingen in het Animatiefilmmuseum van Annecy. In de school van Gobelins wordt een opleiding op hoog niveau in bewegende beelden gegeven. De Papèteries site in Cran-Gevrier herbergt vele bedrijven die gespecialiseerd zijn in deze innovatieve en snel ontwikkelende industrie.

Trailer van het Annecy International Animation Film Festival 2018

De editie van 2023

FIFA annecy affiche 2023 ©Jorge R. GutierrezDe 2023 editie van het Annecy International Animation Film Festival wordt gehouden van 11 tot 17 juni. Mexicaanse animatie zal in de schijnwerpers staan.

Voor het eerst zal het 7 dagen duren en op zondagavond beginnen met de traditionele ceremonie. Deze zal plaatsvinden in de grote zaal van Bonlieu. In de namiddag zullen ook enkele screenings worden aangeboden. Dankzij deze beslissing kan de maandag worden beschouwd als een volledige dag van het Internationaal Animatiefilmfestival. Het MIFA wordt gehouden van 13 tot en met 16 juni 2023.

Vorige edities

De editie van 2022

Affiche du Festival International du Film d'Animation d'Annecy en 2022

Dit jaar vindt het Internationaal Animatiefilmfestival 2022 plaats in zijn klassieke vorm, nadat twee edities in 2020 en 2021 verstoord werden door de gezondheidscrisis.

Het festival vindt plaats van 13 tot en met 18 juni 2022 en de Internationale Animatiefilmmarkt van 14 tot en met 18 juni 2022. De eregast voor deze editie is Zwitserland.

Voor deze editie van 2022 heeft het festival besloten twee grote figuren van de animatiefilm te eren: de Fransman Michel Ocelot en de Amerikaanse regisseur en scenarist Jennifer Lee.

De editie van 2021

De editie 2021 van het Annecy International Animation Film Festival vindt plaats van 14 tot en met 19 juni 2021. De International Animation Film Market vindt plaats van 15 tot en met 18 juni 2021.

Deze editie zal de nadruk leggen op Afrikaanse animatie en in het bijzonder op Nigeriaanse kunstenaars. Ook zullen er hommages aan animatie uit het Afrikaanse continent worden vertoond. Deze editie zal ook de 60e verjaardag van het Festival vieren.

Bekijk de films die geselecteerd zijn voor de officiële selectie.

De editie 2020

Vanwege de coronavirusepidemie vindt het festival dit jaar plaats van 15 tot en met 30 juni 2020 in digitale vorm.