De emblematische fauna van de Haute-Savoie

Als u tijdens uw vakantie een wandeling in het bos of een wandeling in de bergen bij Annecy wilt maken, krijgt u de gelegenheid een uitzonderlijke fauna te aanschouwen.

De Haute-Savoie is een departement van de Noordelijke Alpen met een enorm natuurgebied dat gevrijwaard blijft van bebouwing en wegen. De meren en rivieren herbergen vele soorten vis. Het is het reservoir van een grote biodiversiteit bestaande uit gewone soorten, maar ook uit zeldzamere soorten. Tijdens uw wandelingen in het bos is het mogelijk om een wild zwijn of een hert tegen te komen. U moet dus weten hoe u op een wild dier moet reageren?

Vegetarische zoogdieren

In onze bossen kunt u de sporen van vele wilde dieren waarnemen. Ze zijn te vinden tot 3.000 meter boven de zeespiegel.

De marmot

Marmottes Haute-SavoieAls u geduldig bent en een verrekijker hebt, kunt u misschien het geluk hebben marmotten te zien in de bergweiden. Dit dier leeft in groepen en er is altijd een wachter die fluit als er een indringer nadert. In de winter is hij niet te zien, want dan overwintert hij in zijn hol.

 

De berghaas

De berghaas is kenmerkend voor de fauna van de Alpen: zijn bruine vacht wordt tijdens het sneeuwseizoen wit om beter op te gaan in het landschap. Zijn uitwerpselen, in de vorm van kleine zwarte balletjes, zijn gemakkelijk te herkennen en geven zijn aanwezigheid in een bosgebied aan.

 

Het hert en de hinde

Dit grote zoogdier, dat de grootte van een paard kan bereiken, komt veel voor in de bergen. Tijdens het broedseizoen maakt het hert een luid geluid. Zijn hoef maakt een karakteristieke afdruk op de grond. De hinde reist vaak in gezelschap van haar jong, het jong.

 

De ree

Net als het hert komt dit zoogdier veel voor in de Haute-Savoie. Zijn habitat bestaat voornamelijk uit bossen en zijn hoeven zijn dunner dan die van het hert, waardoor zijn sporen in de grond of in de sneeuw minder uitgesproken zijn. Het ree reist soms in groepen met zijn jongen.

 

Steenbok

Dit dier leeft in de steile gebieden van onze bergen. Hij kan gemakkelijk met een verrekijker worden geobserveerd, want hij houdt niet van het bos. De grote hoorns van de mannetjes kunnen tot 1 m lang worden. De steenbok is niet erg schuw, maar je moet hem gaan ontdekken in de bergen tot 3.000 meter hoogte. In de zomer gaat hij naar beneden om te grazen op het zachte gras.

 

De gems

Kleiner dan de steenbok, is de gems zeer aanwezig op middelgrote hoogte. Zijn vegetarisch dieet bestaat hoofdzakelijk uit grassen en jonge scheuten. Hij leeft bij voorkeur in bossen en in de bergen van de Savoie tussen 800 m en 2.300 m hoogte. Zijn kop is versierd met twee haakvormige hoorns.

 

Het everzwijn

Dit zoogdier, een neef van het tamme varken, heeft een populatie van bijna 5.000 dieren in de Haute-Savoie. Het leeft voornamelijk in het bos, maar kan zich ook op de vlakten voeden. Hij is vegetarisch en eet voornamelijk eikels en kastanjes. Dit krachtige dier is tot 150 cm lang en weegt tot 100 kg. Het is de meest bejaagde soort.

 

Vleesetende zoogdieren

Voor het functioneren van de voedselketen zijn er ook veel roofdieren in de Haute-Savoie.

De vos

Deze bosbewoner komt ook in de vlakte voor, en het is niet ongewoon om hem in de buurt van steden en boerderijen te zien. Hij is tamelijk solitair en voedt zich met knaagdieren zoals hazen, konijnen, muizen en woelmuizen. Hij eet ook bepaalde planten en valt katten en boerderijkippen aan.

 

De lynx

Dit geduchte roofdier wordt regelmatig gezien in de bergketens van het departement. Zijn habitat is het bos, waar hij gemakkelijk op de takken van de bomen kan zitten. Zijn voedsel bestaat uit eekhoorns, ratten en talrijke vogels zoals korhoenders en merels. Hij is moeilijk te observeren omdat hij vooral ‘s nachts actief is.

 

De wolf

Deze grote carnivoor, die enkele jaren geleden in Frankrijk is geherintroduceerd, komt voor in het Aravis-gebergte tussen de Savoie en de Haute-Savoie. Het Franse bureau voor biodiversiteit schat dat er 624 wolven in dit massief voorkomen. Ze zijn bang voor mensen en daarom zeer moeilijk te observeren. Zijn voedsel bestaat uit herten, reeën, wilde zwijnen, gemzen, moeflons en ook boerderijdieren.

 

De hermelijn

Dit kleine vleesetende zoogdier komt in de Haute-Savoie voor in de buurt van water. Het voedt zich met kleine zoogdieren, muizen, spitsmuizen, woelmuizen en ook met kikkers, vogels en hun eieren. Hij komt voor in bergachtige gebieden tussen 1.000 en 2.000 m hoogte, maar ook op de vlakten in de buurt van gewassen.

 

De wezel

Fouine Haute-SavoieDeze kleine carnivoor is een geduchte jager en aast op kleine knaagdieren, eieren en vogels. Hij komt in ons hele departement voor. Hij jaagt overdag, is moeilijk te observeren en leeft alleen buiten het broedseizoen van juni tot augustus.

 

 

Typische vogels van de Savoie

In de Haute-Savoie komen de meeste vogelsoorten van Frankrijk voor, met uitzondering van soorten die specifiek zijn voor de kust. Het herbergt ook veel zeldzamere soorten in de bergen en op het meer.

 

De zwaan

Cygne Lac d'AnnecyDeze emblematische vogel van het meer van Annecy broedt in de rietvelden. Hij voedt zich voornamelijk met algen en gras. Hij is ook buiten het water te zien op de Pâquier in Annecy. Aanvankelijk was deze grote witte vogel met oranje snavel een trekvogel. De zwanenpopulatie op het meer is nu voornamelijk sedentair.

 

De wilde eend

Canard col vertDeze wilde eendensoort leeft op het meer van Annecy en voedt zich voornamelijk met zaden, jonge scheuten, algen en plankton. Het vrouwtje is lichtbruin, terwijl het mannetje een mooie groene kop heeft. Hij is het hele jaar door te zien op het kanaal van Thiou en het kanaal van Vassé in Annecy.

 

Geoorde fuut

Deze prachtige vogel, die gemakkelijk te herkennen is aan zijn zwarte en dubbele kuif, leeft op het meer van Annecy tijdens de winter, wanneer hij de noordelijke streken verlaat. Hij voedt zich met kleine vissen, schaaldieren en insectenlarven. Het is een geweldige zwemmer, want hij kan duiken tot een diepte van 20 m en gemiddeld van 2 tot 6 m.

 

Lammergier

Deze grote roofvogel met de bijnaam Alpengier heeft een spanwijdte van bijna 2,8 meter. Hij is enkele jaren geleden met succes opnieuw geïntroduceerd in de Alpen. Het is een aaseter die zich voedt met botten, pezen en ligamenten. De vogel leeft alleen tot hij geslachtsrijp is op een leeftijd van ongeveer 4 tot 5 jaar. Hij is te zien tussen 700 en 2000 m hoogte. Hij broedt vanaf 7 jaar en om de 2 jaar wordt een jong geboren.

 

De steenarend

Dit prachtige roofdier bezet rotsachtige landschappen en bergweiden. In 2014 waren er 41 paren in de Haute-Savoie. In de winter kan hij afdalen naar de vlakte om te jagen. Zijn jachtgebied beslaat 50 tot 150 km². Hij kan worden opgemerkt door zich op te stellen op een plek die voldoende vrij is van vegetatie.

 

Vale gier

Vautours falaises Haute-SavoieDe vale gier is een vogel die herkenbaar is aan zijn witte kraag en asbruine vacht. Zijn spanwijdte kan 2,80 meter bereiken. Het is een aaseter en vormt geen gevaar voor de mens. Hij komt voor in de hoogten van Sallanches, maar ook in de Aravis, bij Grand Bornand en in de Chablais, in de omgeving van Morzine.

 

De sneeuwpatrijs

Deze vogel leeft tussen 1800 en 3000 meter hoogte in onze bergen. Net als de sneeuwhaas verandert zijn verenkleed in de winter in wit, zodat hij gemakkelijker aan roofdieren kan ontsnappen. Hij is gemakkelijker te vinden op de grond, omdat hij niet vliegt als hij in gevaar is. Hij wordt ook wel rotspennen genoemd en is te zien in het natuurreservaat Contamines-Montjoie.

 

Het korhoen

tétras-lyre dans la neigeHet korhoen is een emblematische vogel van de Alpen. Hoewel hij voornamelijk voorkomt in de nationale parken Vanoise, Ecrins en Mercantour, is hij ook aanwezig in de Haute-Savoie. Hoewel geduld en geluk vereist zijn, is het mogelijk hem te zien in Manigod of Megève. In de winter worden stiltegebieden ingesteld om hem te beschermen.

 

Aquatische fauna

Het meer van Annecy zit, net als de rivieren van de Haute-Savoie, vol met vis. Verschillende soorten zijn bijzonder gewild vanwege hun smakelijke eigenschappen. Ze staan op de kaart van de plaatselijke gastronomische restaurants.

 

Arctische zalmforel

Deze grote zalmachtige die tot 40 cm groot kan worden en 400 gr kan wegen, ontwikkelt zich in de diepten van het meer van Annecy tussen 30 en 70 m. Het paaien vindt plaats tussen november en januari in beschermde gebieden van het meer: “de paaigronden”. De vissers vangen hem vanuit een boot met een sleeplijn of een hengel. Zijn vlees is zeer gewild voor zijn delicatesse.

 

De forel

De forel komt voor in de rivieren bij Annecy, zoals de Fier en de Laudon, maar ook in het meer. Deze vis is ook zeer gewild vanwege zijn smakelijke eigenschappen. Hij voedt zich met wormen, maar ook met andere vissen. Tijdens de toegestane periode gebruiken de vissers de techniek van natuurlijk of kunstmatig aas.

 

Baars

Het lichaam van de baars is grijsgroen en de flanken hebben 6 tot 9 duidelijk herkenbare donkere dwarsstrepen. Hij kan tot 500 gram wegen en is 40 cm lang. Vissers vangen ze door te werpen of te schieten. Baarsfilets zijn bijzonder populair in de restaurants rond het meer.

 

Snoek

Brochet lac d'AnnecyDit is de grote roofvis van het meer. Hij verblijft in de ondiepe grasvelden om zijn favoriete prooi te vangen: vissen, waterratten en zelfs kleine eenden. Zijn vlijmscherpe tanden zijn bijzonder effectief. Hij meet gemiddeld tussen 40 en 80 cm, maar in mei 2009 ving een visser met zacht kunstaas een snoek van 1,37 m die de bijnaam “brocodile” kreeg.

 

Baars

Dit is de meest representatieve vis op het meer van Annecy. Zijn vlees wordt gewaardeerd door de grote sterrenkoks. Deze witvis meet tot 60 cm en weegt maximaal 2,5 kg. Deze soort is in de 20e eeuw in het meer geïntroduceerd. Hij voedt zich voornamelijk met zoöplankton en plant zich voort in de “paaigronden”.

 

Rivierkreeft

Amerikaanse en Californische rivierkreeften zijn sinds hun introductie in 1965 in het meer aanwezig. Zij voeden zich met bezonken detritus. Ze kunnen worden gezien door stenen onder water op te tillen. Rivierkreeften worden in de plaatselijke keuken gegeten als staartgratin of in bisque. De inheemse roodvoetkreeft is bijna verdwenen.

Om de diersoorten van de Savoie te ontdekken, kunt u ook de wildparken in de omgeving bezoeken.