Le Parmelan

De Parmelan is een imposant kalksteenplateau dat een hoogte van 1.832 meter bereikt. Het maakt deel uit van het massief van Bornes en ligt achter de Mont Veyrier. De grote kliffen rond deze berg zijn een bekend kenmerk van het Annéciaanse landschap.

Een emblematische berg van Annecy

Het is een prachtige wandeling op het kalksteenplateau van Parmelan. De bodem bestaat uit scheuren, kloven en breuken die lapiaz worden genoemd. Daarom wordt deze wandeling bij mist niet aanbevolen. Deze geologische curiositeiten worden veroorzaakt door water dat van de rots afstroomt.

Toegang tot de berg is onmogelijk in geval van sneeuw, omdat de wegen dan gesloten zijn.

Op de top van Parmelan is een berghut van de Franse Alpenclub, geopend van half mei tot half september. Het is een grote hut, waar u aan het eind van de wandeling kunt pauzeren, iets kunt drinken en eten (reservering verplicht) en zelfs kunt overnachten.

Hoe bereikt u de top van de Parmelan?

  • De gemakkelijkste manier is te parkeren bij het chalet de l’Anglettaz (spreek uit “de l’Anglette”) vanuit het dorp Aviernoz (spreek uit “d’Aviernoz”). Het pad is een zeer steile, onverharde bergweg.
  • De Grand en Petit Montoir wegen maken het mogelijk het plateau alleen in de zomer te bereiken, omdat de sneeuw het pad glad kan maken. Toegang is mogelijk vanuit Villaz langs de bosweg van Parmelan.

Lapiaz au sommet du ParmelanOm het plateau te bereiken en dit leuke gezinsuitstapje te maken, is het vertrek vanuit Villaz aan het einde van de weg. Het hoogteverschil bedraagt 675 meter. De vegetatie bestaat uit sparren en dennen. De beste periode is van half juni tot oktober, afhankelijk van de sneeuwcondities. In geval van regen moet de beklimming worden uitgesteld omdat de grond op de hellingen erg glad kan zijn. De duur van de excursie is 2 uur heen en 1,5 uur terug via dezelfde route.

De lus op het plateau

Le sentier du Pertuis au Parmelan Haute-SavoieAls u kiest voor de lus op het plateau, duurt deze 2 uur en 15 minuten. De Grand Montoir bevat een moeilijke passage met kabels, en moet worden vermeden door kinderen en mensen die gevoelig zijn voor hoogtevrees. Het Petit Montoir pad wordt aanbevolen. De lapiaz op het plateau kan gaten verbergen, u moet zeer voorzichtig zijn, vooral met kinderen. Het pad heeft veel stenen, bergschoenen zijn aanbevolen. In de zomer is het beter vroeg te vertrekken om stormen te vermijden.

Wij bevelen de volgende wandelingen aan: de grote lus op het plateau die de Grotte de l’Enfer en de gletsjers (grote holte) doorkruist. De Pertuis route die de kam van de Parmelan volgt is ook een mooie route.

Op de top is het panoramisch uitzicht prachtig op de Tournette en verder op het Massif des Bauges.

De berghut van de Parmelan

Refuge du Parmelan Haute-SavoieDeze berghut is ideaal voor een ochtendexcursie en om de verschillende wandelroutes te ontdekken. Het is een gelegenheid om een tweedaagse gezinsuitstap te maken. Hij behoort tot de Franse Alpenclub. Gebouwd in 1883, heeft het een basiscomfort dat zijn charme en gezelligheid maakt. De beheerders bieden lokale en exotische gerechten die een bezoek waard zijn. Het gebouw staat op de rand van de klif, met een prachtig uitzicht op het bekken van Annécien. Accommodatie is in slaapzalen voor 2 tot 18 personen. Openingsperiode: van eind mei tot half september.

Prachtige video van de Parmelan gefilmd door een drone