La Tournette

La Tournette is het hoogste van de bergen die aan het meer van Annecy grenzen. Het hoogtepunt ligt op 2 351 m. Het behoort tot het massief van Bornes en scheidt het meer van Annecy van de vallei van Thônes. Zijn karakteristieke leuningvorm tekent het landschap van het meer van Annecy.

La Tournette in de zomer

Er zijn drie wandelroutes beschikbaar om La Tournette te beklimmen:

  • Vanaf Les Clefs duurt het 1 uur en 30 minuten om de schuilplaats van Rosairy te bereiken en nog eens 1 uur en 45 minuten om de top te bereiken. En nog eens 2 uur om naar beneden te gaan.
  • Vanuit de vallei van Montmin, op een hoogte van 1.000 m, doorkruist u een moeilijk kalkterrein met talrijke gaten en lapiaz om de uitlopers van de Pointe de Bajulaz te bereiken. Het hoogteverschil bedraagt 1.394 m, voor een wandeling van 5 uur 30 minuten en 15 km.
  • Vanaf de parkeerplaats van Belchamp: volg de richting van het chalet Rosairy door weilanden naar een kleine pas die naar de Fauteuil de la Tournette leidt. Het hoogteverschil bedraagt 1.380 m, voor een duur van 4 uur en een afstand van 10,4 km.

Randonnée TournetteDeze vrij moeilijke beklimming vereist een goed wandelniveau en een goede conditie. U moet voldoende water en goede schoenen meenemen. Deze tocht moet worden vermeden na regen, want het pad kan glad zijn. La Tournette is een interessante berg voor speleologen met 90 vermeldingen. Het Praz d’heures netwerk is het grootste met 13 km en 1.148 m diepte. Er zijn 3 speleologieverenigingen: La Tournette, Annecy en Saint-Etienne.

La Tournette in de winter

Tournette hiver AnnecySlechts één pad kan in de winter gebruikt worden voor sneeuwschoen- of skitochten, het moet beginnen in Belchamp bij de Rosairy refuge. Het verdient de voorkeur om begeleid te worden door een gids en nooit alleen te vertrekken. Het is raadzaam om rond 8 uur te beginnen om gemakkelijker te kunnen parkeren. De zon is sterk aan deze kant en de inspanning is dan minder zwaar.

U moet aan het begin het zomerpad nemen en vervolgens bij de Rosairy refuge de noordelijke helling naar het zuiden volgen. Kijk uit voor de twee gaten die gemarkeerd moeten worden voor de afdaling. Daarna moet u oversteken naar de voet van de stoel. Als u de rode pijlen te voet blijft volgen, bereikt u de top met een doorgang met metalen ladders en kettingen. Stijgijzers en een ijsbijl worden aanbevolen. De terugkeer op ski’s gebeurt via dezelfde route, ofwel door naar het noordoosten te gaan tussen de kliffen.

Mee te nemen in de tas: een paar stokken, zonnebril, hoed, zonnecrème, verband, verrekijker, hoofdlamp, kaart, telefoon, zakdoek, water en mueslireep.

De fauna van La Tournette

Op deze berg leven veel dieren uit de Noordelijke Alpen, typisch voor de fauna van de Haute-Savoie, die u tijdens uw wandeling zult tegenkomen: marmotten, berggeiten en steenbokken. Deze laatste zorgen regelmatig voor rotsvallen die om oplettendheid vragen.

4K video van de beklimming van de Tournette