Legenden van Annecy en Haute-Savoie

Annecy en de Haute-Savoie in het algemeen zijn doordrenkt van legendes. Sommige zijn bekender dan andere, maar ze bieden ook de gelegenheid om meer te leren over de plaatselijke cultuur.

De legende van de Dame van Angon

dame du lac annecyDe eerste legende, en zeker de bekendste in Annecy, is die van de Dame d’Angon, Bernoline. Deze vertelt het verhaal van Bernoline, een eenzame jonge chatelaine die in het kasteel van haar ouders in Angon woont. Op een dag kwam een jonge ridder haar opzoeken en de twee jongemannen werden verliefd op elkaar.

Na hun huwelijk ging de ridder op zoek naar de stralende ster die hij Bernoline had beloofd, maar hij liep in de val en sloot een pact met de duivel, die haar ziel eiste in ruil voor haar vrijlating. Toen Bernoline haar ridder niet zag terugkeren, ging ze naar hem op zoek.

Wanhopig om hem niet te vinden, stortte ze zich uiteindelijk vanaf de Roc de Chère in het meer van Annecy. Sindsdien spookt ze door de diepten van het meer, draagt de lichamen van de verdronkenen en is altijd op zoek naar haar verloren ridder.

Meer informatie: de Legende van de Dame van Angon

De fee van het meer

village au bord de l'eauVolgens de legende was er ooit een mooi dorpje op een schiereiland voor de kust van Duingt, waar de inwoners een gelukkig en eenvoudig leven leidden.

Op een kerstavond arriveerden een oude vrouw en haar hond in het dorp op zoek naar onderdak voor de nacht. Overal afgewezen en moe van het zoeken naar onderdak, keerden ze terug en om middernacht veranderde de oude vrouw in een mooie jonge vrouw en haar hond in een witte wolf.

De fee van het meer van Annecy wendde zich toen tot het dorp en veroordeelde het voor zijn slechtheid, wat een vloedgolf veroorzaakte die het dorp en zijn inwoners overspoelde. Sindsdien wordt gezegd dat op kerstavond de twaalf slagen van een klok in de verte te horen zijn, de wanhopige klaagzang van het gezonken dorp.

Klik hier voor meer informatie: De fee van het meer

De legende van Château d’Annecy

Le Château d'AnnecyDe legende van het Château d’Annecy vertelt het verhaal van Lothaire, een keizer die in de 9e eeuw in de stad aan het meer woonde, en zijn vrouw, een prinses genaamd Tiedtberge. De koningin werd geconfronteerd met de ontrouw van de keizer en begon hem herhaaldelijk verwijten te maken.

In een poging zijn vrijheid te herwinnen, probeerde Lothaire zich te ontdoen van Tiedtberge door haar op te sluiten in de donkerste kerker van het kasteel van Annecy. De koningin werd uit haar gevangenis gered door een kapelaan en wist te paard te ontsnappen naar de abdij van Talloires. Lothaire, woedend, kon haar niet vinden. Hij eindigde zijn leven alleen, terwijl de koningin nog lang en gelukkig leefde.

Klik hier voor meer informatie: De legende van het kasteel van Annecy

De dames van Sainte-Catherine

In de 13e eeuw stichtte prinses Beatrix-Marguerite van Genève een klooster in Sainte-Catherine, vlakbij Annecy. Er woonden nonnen van de abdij van Bonlieu-sous-Sallenôves. Meer dan twee eeuwen lang leefden ze vreedzaam, totdat luiheid hun manier van leven overstemde.

croix de sainte catherine hauteurs AnnecySaint-François de Sales probeerde de orde te herstellen, maar tevergeefs. In 1772 werd het klooster gesloten en de nonnen gerepatrieerd naar de abdij van Bonlieu. Alleen de vijf vroomste nonnen, die stierven van onvrede, bleven op Sainte-Catherine, waar ze stierven. Ze werden begraven onder de flagstones van de abdij van Sainte-Catherine-du-Mont.

Er wordt gezegd dat de geesten van deze vijf nonnen rondwaren in de vallei van Sainte-Catherine, op zoek naar de zielen van hun zusters. Bezoekers van de site kunnen ze in het donker horen ademen.

Meer informatie: Les Dames de Sainte-Catherine

De legende van Lac Vert

chamois blanc lac vert passy

In Passy wordt gezegd dat op de avonden van volle maan, het mogelijk is om een vorm te zien die lijkt op een witte gems in de buurt van Lac Vert. Het dier zou lang geleden zijn gedood door een jager uit Chamonix.

Door deze tragedie zou de Vrouwe van de Berg een groene traan hebben gelaten, waardoor het meer de kleur kreeg die we nu kennen.

Het lichaam van de witte gems zou op de bodem van Lac Vert liggen.

Meer informatie: de legende van Lac Vert

De legende van de Dent du Chat

pêcheur sur le lac du Bourget

Als je het Lac du Bourget bezoekt, kun je niet om de berg Dent du Chat heen. Maar ken je de legende? Ik weet niet of je er nog hetzelfde tegenaan kijkt als je het gelezen hebt…

Volgens de legende werd een visser door de goden gestraft voor het breken van een belofte. Hij haalde een katje uit het water, dat in de loop der maanden veranderde in een monster.Voormeer informatie: de legende van de Kattentand

Het spookpaard van Sallenôves

cheval fantome de sallenoves

Als je ooit langs het kasteel van Sallenôves hebt gelopen, heb je misschien het geluid van razende hoeven door de muren gehoord. Wist je dat het een spookpaard was?

Er wordt gezegd dat een ridder probeerde de vrouw van wie hij hield te ontvoeren, onder de neus en baard van haar man. Maar de kapelaan, die de wacht hield, vaardigde een excommunicatie uit die een vreselijke storm veroorzaakte. Volgens de legende werd de ridder meegesleurd door de rivier.Meer informatie: de legende van het Spookpaard van Sallenôves