Meer van Annecy

Het meer van Annecy, een van de zuiverste meren van Europa, ligt net als het meer van Genève in de Haute Savoie. Het meet 14,6 kilometer en is 800 tot 3300 meter breed, waarmee het na het meer van Bourget het grootste meer van Frankrijk is. Het bestaat uit twee verschillende bekkens, het “Grand” en het “Petit lac” die het meer in tweeën delen tussen de Roc de Chère en het Château de Duingt.

Natuurgebieden in de omgeving

Roc de chère lac d'AnnecyVoor een uniek uitzicht op het meer raden wij u aan de prachtige wandeling naar de Cascade d’Angon te maken. Via de wandeling Roc de Chère kunt u dit natuurgebied met uitzicht op het meer ontdekken. Aan het einde van de “Petit Lac” kunt u het natuurreservaat Bout du Lac bezoeken.

En niet ver daarvandaan is de natuurlijke site van de grot en de waterval van Seythenex een bezoek waard. De Gorges du Fier tenslotte is een indrukwekkende canyon waar u over een loopbrug 25 m boven de rivier wandelt. Ten noorden van Annecy kunt u een aangename dag doorbrengen aan het meer van Balme.

De omliggende bergen

Dents de Lanfont lac d'AnnecyHet meer van Annecy is omgeven door bergketens die het meer beschermen. Wij stellen u voor ze te ontdekken, te beginnen met de Parmelan bij Annecy-le-Vieux die grenst aan de Mont Veyrier, een gemakkelijk toegankelijke berg.

Vervolgens de Dents de Lanfon, een veel steiler massief dat grenst aan de majestueuze berg Tournette. Daarna is het einde van het meer in de vlakte. Op de terugweg naar Annecy ziet u het Massif des Bauges en vervolgens de favoriete berg van de inwoners van Annecy: de Semnoz.

Deze bergen hebben verschillende moeilijkheidsgraden en zijn geschikt voor iedereen.

De stranden

Plage d'Angon à TalloiresDe gids stelt u een tocht langs het meer voor, zodat u kunt kiezen tussen de mooiste stranden van het meer van Annecy die u zult bezoeken en tussen de mooiste dorpen die u zult bezoeken. De tocht langs het meer van Annecy is 40 km lang en kan met de auto of met de fiets worden afgelegd (een groot deel van de tocht gaat over een fietspad).

Het circuit is echter erg druk in de zomer, dus wij raden u aan een helm te dragen. Om het meer van Annecy te verkennen kunt u een boot huren, waarmee u toegang krijgt tot natuurlijke kreken die niet erg populair zijn om te zwemmen en waarmee u gemakkelijk de dorpshavens kunt bereiken.

De fauna en flora van het meer

Cygne sur le lac d'AnnecyAls tweede grootste meer van glaciale oorsprong in Frankrijk heeft het meer van Annecy een rijk ecosysteem dat de fauna van de Haute-Savoie van deze natuurlijke omgeving herbergt. Qua vegetatie kan de wandelaar de rietvelden aan de rand van het meer bewonderen. In deze natuurlijke omgeving nestelen zwanen, meerkoeten, groenhalseenden en futen.

Het meer van Annecy is zeer zuiver, waardoor grote grasvelden goed gedijen. In de grasvelden kunnen baars en féras zich voortplanten en snoeken jagen. Vooral ridderforel en forel zijn erg in trek bij veel vissers.

Activiteiten op het meer van Annecy

Pédalos sur le lac d'AnnecyHet meer is een prachtig speelterrein voor alle liefhebbers van activiteiten op het meer. Alle seizoenen zorgen voor onvergetelijke momenten. De zeil- en regatta verenigingen organiseren regelmatig wedstrijden die eindigen met een gezellig moment in de verschillende clubs van Annecy of Sévrier.

Duiken is ook een snel groeiende activiteit. Het bezoek aan hetwrak van de France, de laatste stoomboot die op het meer voer, is een must voor duikers. De ontdekking van de grote grasvelden maakt het ook mogelijk om de belangrijkste vissoorten te zien: féra, snoek, forel, riddervis en baars.

Voor watersporters is het huren van een boot een uitstekende optie voor een dagje uit met het gezin. Zo kunnen toeristen de oevers van het meer bewonderen en een duik nemen in het zuiverste water van Europa. Verschillende modellen boten, met of zonder vaarbewijs, zijn te huur in de verschillende havens.

Paddleboarden is een van de sporten die jaar na jaar steeds populairder wordt. Zelfs buiten het zomerseizoen worden veel stand up paddle wedstrijden georganiseerd.

De amateurs van het glijden zijn ook gevuld, zij beoefenen het waterskiën, het wakeboard, de roeispaan of de drakenboot een groot deel van het jaar. Het meer van Annecy heeft geen sterke en regelmatige wind. Maar de windsurfers gaan op pad zodra de weersomstandigheden gunstig zijn. Mooie stranden omringen het meer, waardoor het een geweldige plek is om een dagje te zwemmen en te genieten van een picknick lunch.

Voor vissers is het meer van Annecy een populaire plek met de mogelijkheid om vanuit een boot of vanaf de kant te vissen. Een dagvergunning is vereist.

Wij raden u aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer en om rond het meer te fietsen via de groene weg. Het grote aantal bezoekers in de zomer zorgt vaak voor files en parkeerplaatsen zijn schaars. U kunt ook een rondvaart maken op het meer van Annecy. Aan de rand van de Tuinen van Europa, aan de kade van Bayreuth, kunt u met grote schepen rond het grote meer varen.

Op de meest imposante, “Le Libellule”, kunt u tijdens de cruise lunchen of dineren. Reserveren kan online of ter plaatse bij: 2 place au Bois, 74 000 Annecy.

Belangrijk: Het is verplicht om het vaarreglement op het meer van Annecy te respecteren. Talrijke controles worden uitgevoerd door de boot van de Gendarmerie Nationale. De snelheid is beperkt langs de oevers. Sommige gebieden zijn volledig verboden voor de scheepvaart, zoals het natuurreservaat aan het einde van het meer en de rietvelden.

Deze wetlands zijn sinds 1980 verboden om het nestelen van de op het meer aanwezige vogelsoorten te bevorderen: zwanen, wilde eenden en meerkoeten. In de baai van Annecy zijn sommige wegen gereserveerd voor de grote schepen die op het meer varen. Ten slotte kunnen onweersbuien plotseling en hevig zijn, dus het is essentieel om het weerbericht te raadplegen.

Bekijk het vuurwerk

Fête du lac d'AnnecyHet meer is een geweldige plek voor vuurwerkshows, waarbij de lichten in het water worden gereflecteerd om unieke momenten te creëren. Elk jaar op de eerste zaterdag van augustus trekt het Festival van het meer van Annecy, een groot vuurwerk, meer dan 200.000 toeschouwers naar de stad. Het thema, de vuurwerkmaker en de muziek veranderen elk jaar.

Op 14 juli vieren veel steden rond het meer het Fête Nationale met vuurwerkshows langs het meer. In Annecy-le-vieux, op het strand van Albigny, wordt het vuurwerk op 13 juli afgestoken. Ontdek de plaatsen en tijden van dit vuurwerk van 14 juli.

Begin augustus organiseert het dorp Talloires de Pyroconcerten. Het is een mix tussen een hedendaags muziekconcert en vuurwerk. Een magisch moment dat u tijdens uw vakantie kunt beleven.

Alle informatie in de toeristenbureaus

Office de tourisme lac d'AnnecyAfhankelijk van waar u verblijft rond het meer van Annecy, kunt u informatie krijgen bij de 6 VVV-kantoren.

Het is een bron van kwaliteitsinformatie met advies en praktische informatie in functie van uw behoeften en verwachtingen tijdens uw vakantie.

Geschiedenis van het ontstaan van het meer

Formation lac d'AnnecyMeer dan 15.000 jaar geleden is het meer van Annecy ontstaan uit de omliggende bergen en bovengenoemde bronnen na het smelten van de grote Alpengletsjers.

Het is ook de bron van de rivier Thiou, die in het hart van de oude stad (achter het stadhuis) de pier vormt, evenals de Libellule, de Cygne, de Savoie en de andere beroemde rode en witte boten die het hele jaar door het meer bevaren voor het plezier van iedereen. Het eindigt zijn reis in de Fier, die op zijn beurt uitmondt in de Rhône.

Het meer is een van de belangrijkste troeven van het toerisme van de stad vanwege de vele activiteiten die het biedt: zwemmen en ontspannen op de stranden rond het meer, boottochten (als u er geen heeft, aarzel dan niet om te overwegen een boot of een waterfiets te huren in Annecy of elders rond het meer), windsurfen, duiken… Er is ook het uitzonderlijke Lake Festival, dat elk jaar door de stad Annecy wordt georganiseerd in de vorm van een prachtig vuurwerk op de eerste zaterdag van augustus.

Diepte

Met een maximale diepte van 82 meter, een gemiddelde diepte van 41,5 meter en een hoogte van 466 meter wordt het meer van Annecy gevoed door de Bourbioz (een ondergrondse bron), de Bornette, de Laudon, de Biolon, maar ook de Ire en de Eau morte die volgens de legende in de 15e eeuw een dorp hebben verzwolgen!

Temperatuur

De temperatuur van het meer van Annecy varieert sterk per seizoen. In de winter ligt de watertemperatuur van het meer meestal tussen 2° en 8°, terwijl het in de zomer 18° tot 26° bereikt. De temperatuur van het meer wordt voornamelijk beïnvloed door de neerslag en de buitentemperatuur.

De temperatuur varieert dus van jaar tot jaar. In het verleden was het meer in de winter volledig bevroren, maar dit verschijnsel is in de loop der jaren afgenomen en het meer bevriest nu slechts gedeeltelijk.

Uit een recente internationale studie blijkt dat de meren met 0,4 graden per decennium opwarmen door de opwarming van de aarde. In 40 jaar tijd hebben de meren 5,5% van hun zuurstof aan de oppervlakte en 18% in de diepe wateren verloren. Deze afname is 4 tot 9 keer groter dan de afname in de oceanen.

Het belangrijkste gevolg is dat het overleven van vissen op 20 meter diepte tussen september en november niet meer gegarandeerd is. Dit leidt tot een vermindering van de biodiversiteit. De grote Alpenmeren zoals Le Bourget en Annecy worden getroffen.

Andere grote meren in de Savoie

Lac du Bourget romantiqueHet grootste meer van West-Europa is het meer van Genève. Het ligt tussen Frankrijk en Zwitserland in. Aan zijn oevers liggen steden als Genève, Lausanne, Montreux en Evian-les-Bains. Lac du Bourget is ook een alpenmeer in de Savoie. Wij raden u aan Aix-les-Bains en de abdij van Haute-Combe te bezoeken.

Het kleinere meer van Aiguebelette ligt ook in het departement Savoie. Het herbergt een watersportcentrum.

Foto’s

Panoramafoto van het meer genomen tussen de Paquier en het Impérial Palace.Klik erop om het op groot formaat te zienBeeldbron: WikipediaFoto genomen vanaf het strand van Albigny in Annecy le Vieux met uitzicht op de Mont Veyrier, de Tournette en Veyrier van het meer:Foto genomen vanaf het strand van Albigny met uitzicht op het einde van het meer: Duingt, Talloires, Menthon Saint Bernard… :Het einde van het meer genomen bij de uitgang van Angon en Talloires in de richting van Doussard. Dit deel van het meer wordt “Het kleine meer” genoemd:Het meer dit keer gezien vanaf het kiezelstrand van Duingt op een paar honderd meter van het kasteel van Duingt (grens tussen de twee delen van het meer):Foto vanuit de gemeente Saint Eustache op de hoogten van Saint Jorioz:
Lac Annecy vu de Saint Eustache

Het meer in de winter:

In de winter met zicht op de Dents de Lanfon:Nog steeds in de winter met zicht op de Tournette:De laatste 4 foto’s op deze pagina zijn van de fotograaf Jean-Michel Morrand, gepubliceerd met zijn toestemming en afkomstig van zijn site: eos100.photos.free.fr