Annecy Landscapes Festival

Elke zomer organiseert de stad Annecy een atypisch en stil festival: Annecy Paysages. Voorgesteld als een wandeling door de emblematische plaatsen van het Kleine Venetië van de Alpen, wandelt de bezoeker door de stad en ontmoet een dertigtal installaties.

Een festival als een wandeling

Festival Annecy Paysages sur l'ile des CygnesDe werken van deze kunstenaars zijn een mix van hedendaagse kunst en landschapscreaties. Ze zijn gegroepeerd op drie belangrijke plaatsen. Ten eerste op de Thiou, een rivier die door de oude stad loopt. Hier worden kwetsbare werken geïnstalleerd, die daardoor worden afgeschermd voor het publiek, dat ze langs het kanaal bewondert.

Het park Jardins de l’Europe, achter het stadhuis, biedt ruimte voor monumentale en speelse installaties in samenhang met de bosrijke omgeving.

Festival Annecy Paysages lac d'AnnecyOp het schiereiland Albigny ten slotte wordt een deel van het grasveld van het Charles Bosson Park omgevormd tot onwaarschijnlijke moestuinen. In 2021 heeft de stad Annecy besloten dit plantenwerk te bestendigen, om de bezoekers bewust te maken van de diversiteit van groenten en het belang om ze op een rationele manier te plukken.

Deze grote ronde tuin werd in 2018 aangelegd door Guillaume Popineau en David Trigolet. Eenmaal volgroeid kunnen de groenten door wandelaars worden geplukt. Het artistieke doel is om de manier waarop de toeschouwer naar deze plekken in Annecy kijkt te veranderen.

Festival Annecy Paysages lac d'Annecy installationTijdens uw wandeling vindt u creaties op andere plaatsen, zoals aan het meer, in het centrum van Bonlieu of ophet Ile des Cygnes. Sommige van de artistieke creaties zijn monumentaal en het publiek kan er doorheen lopen of ze gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld reusachtige houten schommels beschikbaar voor bezoekers en kunnen zij in vochtige gangen afkoelen. In 2021 zal het Bonlieu-centrum een verticale moestuin herbergen met een vloeroppervlakte van 20 m² en een hoogte van 3 m. De metalen elementen waarop de planten rusten worden gestapeld op een bassin dat zal worden bemest door de uitwerpselen van vissen. Dit werk, genaamd “Comme un légume dans l’eau” (Als een groente in het water), is ondertekend door Guillaume Popineau en David Trigolet van het collectief Cultures urbaines.

Deze onverwachte ontmoetingen vormen de charme van dit stille festival.

Festival Annecy Paysages sur le Pâquier

Praktische informatie

Het festival Annecy Paysages vindt plaats van begin juli tot 15 september. Het is gratis toegankelijk.

De officiële website

Meer informatie

Als u tijdens uw vakantie in Annecy het naburige Zwitserland wilt bezoeken, kunt u naar de stad Lausanne gaan. Die biedt een festival in dezelfde stijl: Lausanne Jardins.

Deze twee culturele evenementen maken deel uit van een Europees grensoverschrijdend samenwerkingsproject: Naturapolis Annecy-Lausanne. Er is dus een samenhang om deze twee evenementen in de zomer te bezoeken, als u hebt genoten van dat in Annecy.

De 2020 editie van het Annecy Paysages Festival

Gelukkig is het Festival ondanks de gezondheidscrisis gehandhaafd. Maar de traditionele inaugurele wandeling in de stad werd gehouden op de top van de Semnoz. Ontdek de Grande Balade du Semnoz op 18 en 19 juli 2020.

De editie 2021 van het Landschapsfestival van Annecy

Het festival vindt plaats van 3 juli 2021 tot 26 september. Het geografisch uitgestrekte karakter met veel te bezoeken plaatsen zal concentraties van mensen vermijden en dit evenement verenigbaar maken met de afstandelijke maatregelen die nodig zijn tijdens de gezondheidscrisis. Talrijke hedendaagse kunstenaars zullen hun creaties presenteren in de openbare ruimte van Annecy. Dit zomerfestival is gratis.

Festivalaffiche Annecy Paysage 2021

Het festival omvat veertig installaties in de omgeving van Annecy, waarvan vier gemaakt door jonge kunstenaars. Op de volgende gemeentelijke locaties worden tentoonstellingen gepresenteerd: La Turbine, het Palais de l’Île, de Haras, het Point Commun en het Îlot-S. Dit jaar ligt de nadruk op onze relatie met het milieu, op duurzaam bosbeheer. De “moestuin in de stad” in het Charles Bosson Park zal worden gerenoveerd. In het Bonlieu-centrum zal een aquaponics-project worden geïnstalleerd, waarmee een systeem kan worden ontwikkeld dat visteelt en plantenteelt combineert.

In een voormalig industriegebied van de stad vindt dit jaar“La Friche des Rails” plaats. Dit is een installatie van stilstaande wagons zonder wielen die de bezoekers in staat stellen voorstellingen bij te wonen en op termijn met het stadsbestuur na te denken over de rehabilitatie van de wijk Trois Fontaines.