Zoals we weten is een raclette niets zonder kwaliteitskaas. Maar hetzelfde geldt voor vleeswaren. Ham, worst of zelfs gedroogd vlees uit de Alpen, er is voor elk wat wils. Presentatie.
Charcuterie, een traditie in de Haute-Savoie
De charcuterie uit de Haute-Savoie kan worden beschouwd als een traditie en de conserveringsmethode bestaat al heel lang. Maar jarenlang werd deze vleeswaren vooral lokaal geconsumeerd. Pas met de opkomst van het gastronomisch toerisme in de 20e eeuw werd de vleeswaren uit de Savoie naar heel Frankrijk geëxporteerd.
Gerookte ham uit de Savoie
Extra info: jeneverbes- en sparrenhout worden het meest gebruikt voor het roken.
Droge worst
Het varken heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in de boerderijen van de Savoie en de Haute-Savoie. In 1866 werden in beide departementen meer dan 70.000 varkens geteld.
Extra informatie: gezien het bergklimaat werd drogen al snel de favoriete methode om worst te bewaren.
De diotten van Savoie
Onze tip: voeg gerust een beetje tijm toe om uw diots op smaak te brengen.
Lokale specialiteiten
Andere specialiteiten, soms minder bekend, zijn niettemin de moeite waard. Wij stellen u voor er enkele te ontdekken.
De rookworst van Magland
Onze tip: Magland rookworst kan worden geserveerd als een gerecht. Laat hem enkele minuten sudderen in kokend water en serveer hem met gestoomde aardappelen.
Pormonier
Extra info: Pormonier wordt gemaakt van stukjes vlees die niet gedroogd kunnen worden en groenten zoals spinazie en prei.
Specialiteiten van onze Zwitserse buren
Charcuterie maakt deel uit van het lokale erfgoed van de bergbewoners. En dit beperkt zich niet tot Frankrijk. Ook in Zwitserland worden bepaalde gezouten vleeswaren zeer gewaardeerd. Wij stellen u voor er twee te ontdekken.
Vlees uit de Graubünden
Bündnerfleisch wordt ook wel gedroogd Alpenvlees genoemd. Het is een specialiteit uit Zwitserland en meer in het bijzonder uit het kanton Graubünden. De smaak is te danken aan het feit dat het wordt bereid met kruiden en specerijen uit de Alpen. Het wordt traditioneel in de winter gegeten.
Extra info: Bündnerfleisch wordt gewaardeerd om zijn lage calorische waarde.
Longeole
Volgens de legende is deze worst gecreëerd door een monnik van de abdij van Pomier. Er bestaan varianten in de Haute-Savoie, in de Chablais en de lagere Arve-vallei.
Onze tip: kook de longeole gedurende 3 uur in water op een zacht vuurtje.