Stad Annecy-le-Vieux

Annecy-le-Vieux is een gedelegeerde gemeente van de nieuwe gemeente Annecy in de agglomeratie Annecy in de Haute-Savoie in de regio Auvergne Rhône Alpes. Het is wereldwijd bekend dankzij de klokkengieterij Paccard en ligt ten oosten vanAnnecy op meer dan 1700 hectare.

Geografie

Annecy-le-Vieux en Haute-SavoieAnnecy-le-Vieux beschikt over 33 hectare groene ruimte op een heuvelachtig terrein dat zich uitstrekt tussen 420 en 1100 meter hoogte. 50% van het gebied is verstedelijkt, 50% is bebost of agrarisch. Annecy-le-Vieux telt meer dan 20.000 inwoners, bekend als Ancileviens, en is een zeer residentiële voorstad van de agglomeratie Annecy geworden, op minder dan 3 km van het stadscentrum.

Sommigen noemen het “het 16e arrondissement van Annecy”. In het Parc des Glaisins zijn veel grote bedrijven gevestigd, zoals Sopra Steria en Mécalac.

Natuurgebieden

Mont Veyrier

Le Mont Veyrier près d'Annecy-le-VieuxBerg met vele passen ten oosten van de stad. Veel gemarkeerde paden voor wandelingen. U kunt ook de Mont Veyrier beklimmen voor een mooie wandeling van gemakkelijk tot gemiddeld niveau. Als u de top bereikt, ontdekt u de aankomst van de oude kabelbaan.

Meer van Annecy

Le lac d'Annecy depuis Annecy-le-VieuxHet meer van Annecy is een van de zuiverste meren ter wereld en een van de grootste van Frankrijk. Een belangrijke troef voor het toerisme in Annecy-le-Vieux! U kunt er vele sporten beoefenen en ook zwemmen terwijl u geniet van de prachtige stranden. Fietsliefhebbers kunnen de Voie Verte nemen om rond het meer te fietsen.

De Fier

Le Fier à Annecy-le-Vieux

Deze rivier doorkruist Annecy-le-Vieux over meer dan 12 km. In juli en augustus (juni en september voor de moedigen) kunt u in de Fier zwemmen en kanoën. Vissers kunnen ook gaan proberen een mooie forel te vangen.

Gemeenschappelijk bos

Forêt communale d'Annecy-le-Vieux300 hectare ten oosten van de stad, waar het aangenaam wandelen is. Het bos groeit ook op de hellingen van de Mont Veyrier en de Mont Baron. In de juiste tijd van het jaar kunt u er ook paddenstoelen plukken.

Het rietveld

La roselière d'Annecy-le-VieuxDit natuurgebied gelegen na het strand van Albigny is een wetland van erkend belang. Het is het begin van de biologische cyclus waardoor verschillende soorten fauna en flora zich kunnen voortplanten en voeden. Men vindt er de volgende vissoorten: baars, zeelt, voorn. Er kunnen zich vleesetende vissen voeden: snoek en forel. Meervogels zoals groenhalseenden, zwanen en meerkoeten nestelen in deze habitat. Deze kwetsbare gebieden werden in de jaren zestig bedreigd, en beschermingscampagnes met het plaatsen van palen hebben ze gered.

De promenade van de pontons

La promenade des pontons à Annecy-le-VieuxDe stad Annecy-le-Vieux heeft op het meer een promenade met houten pontons aangelegd die begint na de haven van Albigny tot aan Chavoires, gelegen in de gemeente Veyrier-du-Lac. Onderweg zijn rolstoelen en openbare toiletten beschikbaar.

Beste hotels

Afhankelijk van uw budget hebben wij vijf hotels in Annecy-le-Vieux geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede beoordelingen van klanten hebben:

Rivage Hotel & Spa Annecy

Dit prachtige 4-sterren etablissement ligt recht tegenover het strand van Albigny. Het heeft de grootste spa in Annecy-le-Vieux en een theesalon met kruiden. Het fitnesscentrum beschikt over een sauna, een hamam en een bubbelbad. Het ontbijt wordt geserveerd op het terras met uitzicht op het meer.Vanaf 171 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Impérial Palace

Dit hotel ligt op het schiereiland Albigny en dateert uit het begin van de 20e eeuw. Het biedt alle luxe van een paleis met een spa en een gastronomisch restaurant. De kamers hebben een uniek uitzicht op het meer van Annecy. Een uniek adres in het kleine Venetië van de Alpen.Vanaf 138 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Centrum Jean XXIII

Een eenvoudige maar zeer schone accommodatie met een kwaliteitsrestaurant. Voor een paar dagen in Annecy is dit een gelegenheid om te profiteren van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, vooral voor gezinnen en groepen, met een prachtig uitzicht op de bergen en het meer. Vanaf55 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel des Marquisats

Dit hotel ligt op slechts 200 m van het strand van de Marquisats en biedt een panoramisch uitzicht op de baai van Annecy. Het stadscentrum ligt op 20 minuten lopen en er is gratis parkeergelegenheid. De faciliteiten omvatten een hamam en een jacuzzi enbeginnen bij €88 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Hébé

Dit nieuwe hotel, geopend in mei 2021, ligt in het centrum van Annecy, op 10 minuten lopen van het meer. U kunt de kerk Saint-Maurice en de kathedraal Saint-Pierre ontdekken, evenals de oude binnenstad. De eigentijdse inrichting wordt gewaardeerd in de beoordelingen van de gasten.Vanaf 172 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Erfgoed

De stad Annecy-le-Vieux heeft een rijke geschiedenis vanaf de Gallo-Romeinse periode tot heden. Zijn opmerkelijke ligging op de zonnige hellingen van het meer van Annecy maakt het zeer aantrekkelijk. In de Middeleeuwen ontstonden er grote landbouwbedrijven. Later ontwikkelde de menselijke activiteit zich en werden er grote woonwijken gebouwd.

De hedendaagse kunstruimte van de abdij

bevindt zich op de chemin de l’Abbaye 15 en biedt het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen. De toegang is gratis. Vroeger was het een grote boerderij die werd omgevormd tot de Paccard gieterij. Hier werden in de 19e eeuw klokken geproduceerd. De hedendaagse kunstruimte van de abdij bood het publiek van 21 mei tot 22 augustus 2021 een zeer mooie tentoonstelling van werken van Shepard Fairey, bekend als “Obey”, een Amerikaanse kunstenaar uit de straatkunst. Hij heeft naam gemaakt als zeefdrukker, muurschilder en illustrator. Hij gebruikt visuele codes ontleend aan politieke propaganda om te pleiten voor wereldvrede. Hij maakte een beroemde poster tijdens de campagne van Barack Obama genaamd “Hope”.

Shepard Fairey tentoonstelling in Annecy-le-Vieux

De Romaanse klokkentoren

Le clocher roman d'Annecy-le-VieuxDeze klokkentoren staat tegenover het stadhuis en werd gebouwd in het begin van de 12e eeuw. Aan de voet van de klokkentoren bevindt zich een kalkstenen blok uit de Gallo-Romeinse periode met een Latijnse inscriptie. In de kerk zijn geschilderde versieringen uit de 15e eeuw ontdekt, gewijd aan een groep apostelen: de heilige Bartholomeus, de heilige Paulus en de heilige Jacobus de Meerdere.

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Medelijden

La chapelle Notre-Dame-de-Pitié à Annecy-le-VieuxDeze mooie landelijke kapel ligt aan de weg naar Provins. Ze werd gebouwd in de 17de eeuw en werd een belangrijke plaats van devotie. Ze is klein en werd herbouwd in 1877. De klokkentoren is achthoekig en het portaal wordt bekroond door een roosvenster.

Het stadhuis

Het gemeentehuis van de gedelegeerde gemeente Annecy-le-Vieux bevindt zich aan de Plage Gabriel Fauré 74 940 Annecy-le-Vieux. Het is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 17.30 uur en op zaterdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Tel: 04 50 23 86 00.

De universiteitscampus van Annecy-le-Vieux

Op de universiteitscampus, gelegen op de hoogten van de stad, zijn de universiteit van Savoie Mont-Blanc, het IUT en een ingenieursschool gevestigd. U kunt ons dossier over het hoger onderwijs in Annecy raadplegen voor meer informatie over deze opleidingen.

De bibliotheken en het MJC

Annecy-le-Vieux heeft twee bibliotheken en een Centrum voor Jeugd en Cultuur:

 • De bibliotheek van Pommaries: 13 Avenue des Pommaries.
 • De Tilleuls bibliotheek: 12 Allée des Tilleuls.
 • Het MJC des Carrés: Avenue des Carrés: Officiële website.

Sportfaciliteiten en clubs

Als u een sport wilt beoefenen of leren, is Annecy-le-Vieux de ideale stad daarvoor. Er zijn veel clubs, velden en sportzalen en u kunt er tal van sporten beoefenen: rugby, zeilen, voetbal, tennis, roeien of honkbal.

Meer informatie over de sportfaciliteiten en clubs in Annecy le Vieux.

L’Ancileviennerie: een prachtig volksfeest

L’Ancileviennerie à Annecy-le-VieuxDit is het grote herfstfestival, vroeger bekend als de kermis van Albigny. Zeer populair, het wordt al 40 jaar georganiseerd door het feestcomité van Annecy-le-Vieux. Het evenement vindt plaats tijdens een van de laatste weekends van oktober. De ambachten en het platteland worden geëerd met bijna 170 stands.

Het programma voor deze twee dagen bestaat uit talrijke activiteiten:

 • Concerten van traditionele muziek met lunch en ‘s avonds dansen. Op zaterdagavond en zondagmiddag wordt een grote maaltijd gehouden met alle acteurs en het publiek.
 • Muzikale wandelingen met een folkloristisch repertoire dat herinnert aan de Savoyaardse tradities.
 • De boerderijdieren worden geëerd met een optocht van koeien, kippen, ganzen, schapen, geiten, varkens en paarden. Schapen scheren en tuinieren voor kinderen en koebellen luiden staan ook op het programma.
 • Demonstraties van landbouwactiviteiten en voedselbereiding: brood bakken, tarwe dorsen, proeven van regionale kazen: tome, raclette en reblochon.

Praktische informatie: In de wijk Albigny op zaterdag vanaf 19 uur, en op zondag van 9 tot 18 uur. De maaltijden zijn niet gratis.

Het festival trekt meer dan 20.000 toeschouwers, het is raadzaam te parkeren op de parkeerplaats van de kerk van St. Bernadette en op het park Charles Bosson.

De markt van Annecy-le-Vieux

Marché d'Annecy-le-VieuxIn deze straat wordt op woensdag van 7 tot 13 uur de traditionele markt van Pommaries gehouden. Het is vooral een levensmiddelenmarkt met streekproducten en specialiteiten uit de Haute-Savoie.

Parkeerplaatsen bij het meer

In Annecy-le-Vieux zijn de volgende gratis parkeerplaatsen aan de rand van het meer beschikbaar:

 • Langs het strand van Albigny (er zijn plaatsen voor campers).
 • De parkeerplaats van het stadion, naast de tennisbanen.
 • Langs de weg naar Veyrier-du-Lac (sommige plaatsen bevinden zich in de blauwe zone).
 • De ondergrondse parkeergarage bij het postkantoor in Annecy-le-Vieux.