De afdaling van de Alpen

De afdaling van de Alpages is een traditioneel feest van Annecy. Het komt overeen met de terugkeer van de kuddes van de zomerweiden waar ze het warme seizoen hebben doorgebracht.


Een populair en traditioneel feest

La Descente des Alpages à Annecy

Begin juni begint de transhumance van de melkkoeien in de Haute-Savoie. Vijf maanden lang grazen ze op het vette gras van de weilanden om de uitstekende Reblochon-kaas te produceren. Dit evenement is een echte traditie voor de veehouders die hun dieren tijdens de beklimming uitrusten met bellen.

Na een lange winterperiode in de stal trekken de kuddes naar de prachtige weiden op hoogte. In oktober keren de kuddes terug naar de boerderijen. Deze gebeurtenis wordt elk jaar in Annecy gevierd met het volksfeest van de Afdaling van de Alpen.

Musiques folkloriques Retour des Alpages Annecy Dit volksfeest, ook wel de terugkeer van de Alpages genoemd, vindt plaats op de tweede zaterdag van oktober in het centrum van Annecy. In de vroege middag begint het vee te paraderen, vergezeld van herders en folkloristische groepen. U ziet vele koeienrassen (Tarine, Abondance, Montbéliarde), schapen, geiten, ezels en ganzen.

Deze optocht bestaat uit meer dan 600 dieren. Hij begint aan het begin van de middag. Talrijke evenementen herinneren aan de ambachten uit het verleden en de ambachten van onze valleien, begeleid door traditionele muziek (draaiorgel, accordeonisten, harmonica’s).

Het is een zeer authentieke sfeer, die doet denken aan de smaken van weleer. Savoyaardse gerechten worden in ere gehouden, zoals diot au vin blanc, tartiflette en polenta. U kunt deze culinaire specialiteiten proeven dankzij de vele eetkraampjes.

Voor de inwoners van Annecy is het ook een manier om de komst van de herfst te vieren in een feestelijke en gezellige sfeer.

Praktisch advies

Affiche du retour des Alpages à Annecy Langs de hele route in de oude binnenstad vindt u podia met folkloristische groepen. Elk jaar wordt er een mooie poster te koop aangeboden door deVereniging van Tradities van Annecy, die het evenement organiseert. Dit festival trekt jaarlijks meer dan 120.000 toeschouwers.

Wij raden u aan om buiten het centrum van Annecy te parkeren en de voorkeur te geven aan wandelen en het nemen van de bus. Veel touroperators bieden de afdaling van de Alpen aan in hun catalogus.

Vorige edities

De editie van 2022

affiche de la descente des alpages 2022 “Les Alpages le Retour” is de naam van deeditie 2022 van de Alpages afdaling door de vereniging “Annecy Traditions”. Na twee jaar afgelast te zijn geweest vanwege de gezondheidscrisis, vindt het niet te missen evenement van Annecy weer plaats.

Er werden 80.000 tot 100.000 mensen verwacht. De nieuwsgierigen konden de 300 schapen, herdershonden, paarden en een vijftigtal koeien door de straten van de oude binnenstad van Annecy zien paraderen.

De edities van 2021 en 2020

Vanwege de gezondheidscrisis zijn de edities 2020 en 2021 van de Descente des Alpages afgelast.

Het evenement trok meer dan 80.000 mensen uit Frankrijk en het buitenland, en de toen geldende gezondheidsvoorschriften konden niet worden nageleefd. Hoewel de Descente des Alpages niet doorging, werd voor de gelegenheid een affiche uitgegeven. Het is ondertekend door Christophe Caterineau.

Video van de Alpenafdaling in de oude binnenstad van Annecy