Biatlon rond Annecy

Afgeleid van het langlaufen is biatlon een discipline die rondAnnecy kan worden beoefend. In clubverband of via een initiatie kunt u deze sport gemakkelijk uitproberen in de skioorden van de Haute-Savoie.

De oorsprong van biatlon

terrain de biathlonBiatlon vindt zijn oorsprong in Scandinavië. Het werd gebruikt voor de jacht, die op ski’s werd uitgevoerd. In Noorwegen zijn rotstekeningen ontdekt die meer dan 4000 jaar oud zijn. Ze tonen twee mannen die op ski’s dieren volgen. Als middel om te overleven werd de biatlon ook gebruikt in het leger, al in de jaren 1700.

De eerste wedstrijd vond plaats in 1767 tussen patrouilles die de grens tussen Noorwegen en Zweden bewaakten. Maar het eerste grote internationale evenement vond plaats tijdens de Olympische Spelen van Chamonix in 1924. Historisch gezien domineren Noren en Finnen het biatlon.

Tegenwoordig is biatlon een zeer populaire sport, zowel voor atleten als voor toeschouwers. Het is zelfs de populairste wintersport op het oude continent. In Frankrijk zijn sinds het seizoen 2015-2016 pieken van meer dan een miljoen kijkers bereikt.

Biatlon en de Fransen

Biatlon is een sport die de precisie van het schieten combineert met de kracht van het langlaufen. En de Fransen zijn nogal begaafd in deze discipline. Verscheidene van hen hebben een hoog niveau bereikt en hebben succesvolle carrières gehad. Hier zijn enkele van hen, afkomstig uit de Haute-Savoie of woonachtig in het hart van het departement.

Martin Fourcade

Hoewel hij niet uit de regio komt, woont Martin Fourcade aan de oevers van het meer van Annecy. De vijfvoudig Olympisch kampioen zette zijn tanden in de Jura en de Vercors. Tegenwoordig rijdt de meest succesvolle Franse atleet op de Olympische Spelen in de winter met zijn mountainbike over de paden van het Plateau des Glières.

Lucas Chavanat

Lucas Chavanat, geboren in Le Grand-Bornand, maakte zijn debuut in officiële langlaufwedstrijden tijdens het seizoen 2011-2012. In 2015 nam de sprintspecialist deel aan zijn allereerste World Cup. Sindsdien heeft de Bornandin meerdere keren op het podium gestaan.

Justine Braisaz

Biatlete Justine Braisaz komt uit de badplaats Les Saisies. De Française maakte haar eerste wereldbekerstart in het seizoen 2013-2014. In 2017 klom ze naar de top van het podium tijdens de Grand-Bornand mass-start. Justine Braisaz werd in 2022 tijdens de massastart gekroond tot Olympisch kampioene.

Waar biatlon doen in de buurt van Annecy?

Als de overgrote meerderheid van de resorts in de winter biatloninitiaties aanbiedt, spelen sommige resorts het verlengde tijdens het zomerseizoen. Hier volgt een overzicht van de skioorden in de Haute-Savoie, Savoie en Isère waar je deze discipline kunt uitproberen. En als sport niet je ding is, waarom ga je dan niet gewoon als toeschouwer naar het WK biatlon in Grand Bornand? U kunt topatleten in actie zien.

In de Haute-Savoie

De skioorden van de Haute-Savoie bieden een breed scala aan activiteiten tijdens het winterseizoen. Het is dus relatief eenvoudig om er een te vinden waar je biatlon kunt proberen. Wij stellen u voor die van het departement te ontdekken waar het mogelijk is deze sport uit te proberen:

In de Savoie

De resorts in de Savoie worden niet overgeslagen. Veel van hen bieden vakantiegangers ook de kans om biatlon te proberen:

In Isère

De resorts in de Isère bieden ook de mogelijkheid om biatlon te proberen. U kunt deze sport uitproberen in :

Alles over biatlon

Biatlon vereist zeer specifieke accessoires. De ski’s zijn natuurlijk van het alternatieve type. Ze zijn gemiddeld 30 centimeter langer dan uw lengte. U kunt ze gemakkelijk huren in een gespecialiseerde winkel.

biathlète portant une carabineEen ander belangrijk punt is het geweer. Dit is geen traditioneel model, maar een speciaal voor biatlon ontworpen model. Het weegt tussen de 3,5 en 6 kilo en wordt handmatig geladen. Het is uitgerust met een verstelbaar vizier dat zich aanpast aan de wind, en een stuurtunnel.

Dankzij de afstemming van dit element op het vizier kunnen biatleten het doel raken. Tegelijkertijd heeft het geweer een klep om te voorkomen dat er sneeuw in de loop komt. Dankzij twee schouderriemen kunnen biatleten het geweer na het schieten op hun rug dragen.

Lasergeweren worden meestal gebruikt voor biatlontraining.

Extra tip: Wat de schoenen betreft, raden wij u aan een maat groter te kiezen dan uw eigen maat. Dan zit je comfortabeler, vooral op de afdalingen.

De noodzaak van een geschikte uitrusting

Voor het uitproberen van biatlon is natuurlijk een geschikte uitrusting nodig. Denk in de winter aan warme kleding, zoals een skipak. Kies ook voor dunne handschoenen, waarmee je het geweer beter kunt hanteren. Het kan zijn dat je moet rennen. Neem meerdere lagen kleding mee, zodat u deze zo nodig kunt uittrekken. Vergeet tot slot uw zonnebril niet.