Canyoning in de buurt van Annecy

Canyoning is een wildwatersport die in de regio Annecy op grote schaal wordt beoefend. Veel locaties zijn geschikt voor deze sensationele sport, die echter een minimum aan voorzorgsmaatregelen en informatie vooraf vereist.

Alles over canyoning

Canyoning is een sensationele sport waarbij men rivieren afdaalt die na jarenlange erosie kloven hebben gevormd. Bij canyoning in de omgeving van Annecy kunt u bergstromen en rivieren afdalen of abseilen van watervallen en natuurlijke glijbanen.

De oorsprong van canyoning

De oorsprong van canyoning gaat terug tot begin 1900. Toen vonden de eerste canyonverkenningen plaats. Het duurde echter tot het einde van de 20e eeuw voordat het een erkende sport werd.

In 2010 werd een staatsdiploma in het leven geroepen voor professionals die deze sport willen aanbieden en begeleiden.

Canyoning en diploma’s

Canyoning wordt niet het hele jaar door beoefend. Bepaalde periodes, meer of minder lang naargelang de canyons, zijn gunstiger voor deze sport. In onze bergen wordt de activiteit in het late voorjaar en de zomer beoefend.

Het is ook belangrijk te weten dat er classificaties zijn om de moeilijkheidsgraad van een canyon te bepalen. Er zijn 3 classificaties:

 • Water (A) – Hoe groter de waterstroom, hoe riskanter en technischer de afdaling.

 • Verticaliteit (V) – Deze beoordeling wordt belangrijker naarmate de omvang van de watervallen toeneemt.

 • Engagement (E) – Deze waardering bepaalt de moeilijkheidsgraad van een canyon. Het vertelt u of er al dan niet een ontsnappingsroute is.

Regels voor canyoning

Deze sport vereist dat u bepaalde regels kent. Zo kunt u zich vermaken en tegelijkertijd uw veiligheid waarborgen:

 • Of u nu een beginner bent of niet, aarzel niet om een professionele gids in te huren . Vergeet niet uw doelstellingen en verwachtingen aan te geven, zodat de gids een geschikte route kan kiezen.
 • Als u met een groep op pad wilt, zorg er dan voor dat het niveau gelijk is.
 • De uitrusting moet compleet zijn, in goede staat en aangepast aan uw maat: wetsuit, schoenen met goede enkelsteun. Harnassen, touwen, koorden en karabiners moeten bij elk uitstapje worden gecontroleerd. Helmen zijn verplicht en beschermen u tegen uitglijden of vallende stenen.
 • Vergeet niet het weer te controleren voordat u vertrekt. In de bergen kan het snel onweren. Ze zijn gevaarlijk en kunnen zware overstromingen veroorzaken.
 • Controleer bij het springen vooraf de diepte van het landingsbassin.
 • Neem bij de toboggans de juiste houding aan: het lichaam recht en de armen gekruist over de borst.
 • Voor het abseilen beoordeelt de instructeur het niveau van de groep om de meest geschikte en veilige techniek voor te stellen.
 • Tot slot heeft u een waterdichte tas nodig om onder andere een smartphone in te bewaren in geval van nood.

Canyoning in Annecy

De Haute-Savoie, en in het bijzonder de regio Annecy, heeft steile bergmassieven met talrijke rivieren die geschikt zijn voor canyoning. De omgeving is natuurlijk en dus niet veilig. Het doel is om met een neopreenpak en touwen de bergstromen af te dalen.

De parcoursen in de buurt van Annecy hebben verschillende moeilijkheidsgraden, geschikt voor alle niveaus. U moet glijbanen, bekkens en rekken oversteken. Voor wildwaterzwemmen en abseilen is een goede lichamelijke conditie vereist.

De volgende canyoningplekken bevinden zich in de buurt van Annecy:

De canyon van Angon

Le canyon d'Angon © Vertical Aventure
© Vertical Aventure

Hiermee kun je over 60 meter abseilen van de prachtige Cascade d’Angon. De afdaling kan worden gemaakt vanaf het pad dat 35 meter naar de waterval loopt. Het duurt ongeveer 3 uur en 30 minuten om er te komen.

Extra info: een canyon gereserveerd voor mensen met ervaring

De canyon van Boîte aux Lettres

Le canyon de la Boîte aux Lettres Annecy © Monté Medio
© Monté Medio

Het ligt in Angon en biedt drie abseilafdalingen onder de watervallen, enkele sprongen van 5 meter en een indrukwekkende hevelglijbaan. Het duurt 1 uur en 30 minuten om af te dalen en een wandeling van 20 minuten om er te komen.

Extra info: een canyon toegankelijk voor alle niveaus

De canyon van Montmin

Le canyon de Montmin TalloiresAan het einde van het meer van Annecy, in de buurt van Talloires, biedt hij goede sprongen en glijbanen. Voor de afdaling moet men 2 tot 3 uur rekenen. Reken op 3 uur 30 minuten en 5 minuten lopen om de start te bereiken.

Extra info: voor mensen die al ervaring hebben met canyoning.

De Mijngang

Le canyon de la Mine AnnecyDeze site, gelegen aan het einde van het meer in de gemeente Doussard. Er is een ontsnappingsroute op de canyon. Reken 4 u 15 voor deze canyoning activiteit.

Extra info: voor mensen die al ervaring hebben met canyoning en die de touwtechnieken beheersen.

De Frontenex canyon

Le canyon de Frontenex

Gelegen tussen de Col de Tamié en Frontenex heeft de canyon van Frontenex een afdaling van 45 minuten met poelen, glijbanen en watervallen. Het duurt 5 minuten om er te komen.

Extra info: ideaal voor beginners in canyoning.

De canyon van Ternèze

Le canyon de Ternèze Bauges © Verticale Aventure
© Verticale Aventure

De Ternèze, gelegen in de gemeente Curienne, in het Bauges-massief, heeft vele sprongen en glijbanen. Een pad loopt langs het parcours en stelt u in staat foto’s te maken. Reken op 3 uur afdaling.

Extra info: ideaal voor beginners in canyoning en voor kinderen vanaf 6 jaar.

De Rots de Balme canyon

Le canyon des Rots de Balme à MaglandBevindt zich in de gemeente Magland, op een hoogte van 700 meter. Over 1 kilometer kunt u talrijke sprongen maken en grote glijbanen afdalen. Reken op een halve dag.

Extra info: ideaal voor beginners in canyoning.

De canyon van Pont du Diable

Le canyon du pont du diable BaugesDeze bevindt zich in de gemeente Bellecombe-en-Bauges. Op dit parcours van een uur kunt u sprongen en glijbanen maken tussen 30 meter hoge wanden. Reken op een halve dag.

Extra info: voor ervaren mensen.

Canyoning clubs in Annecy

Canyoning is een sport die vaak wordt beoefend door de plaatselijke bevolking, maar ook door vakantiegangers die op zoek zijn naar sensatie. Professionele structuren in Annecy laten u deze activiteit ontdekken tijdens kennismakingscursussen van een halve dag. Zij bieden u veiligheid, goed advies en de ontdekking van de beste canyons.

Club Alpin Français d’Annecy: 17 Rue du Mont Blanc, 74000 Annecy – Tel : 04.50.09.82.09

Annecy Canyoning: 750 route de Montmin, 74210 Faverges-Seythenex – Tel : 07.81.35.88.01

Video van canyoning in Angon bij het meer van Annecy