Het Venetiaanse carnaval in Annecy

Annecy is lange tijd het “Venetië van de Alpen” genoemd. Dit komt door het ongelooflijk romantische karakter, de kanalen die de stad doorkruisen, het sierlijke middeleeuwse stadscentrum en ook de nabijheid van Italië. Annecy ligt op slechts 600 kilometer van Venetië. Het Venetiaanse carnaval is een onvermijdelijk evenement van het winterseizoen in Annecy en is beïnvloed door de Italiaanse stad. Het evenement is gratis, zodat zowel toeristen als de plaatselijke bevolking kunnen genieten van een weekend vol amusement.

Het niet te missen evenement aan het begin van het jaar

Masques à AnnecyHonderden mensen kleden zich op hun mooist: borduurwerk, bedels, kralen, zijde, kleuren, sjaals, maskers, hoeden, kant enz. Zij paraderen gedurende deze twee dagen in Annecy, in het hart van de winter. Het is ongetwijfeld het spannendste evenement van het begin van het jaar. Het zijn er ongeveer 500, gedreven door hun passie voor vermomming, anonimiteit en waanzin. Mysterie en magie betoveren de stad en herinneren ons eraan dat de hoofdstad van de Haute-Savoie heel dicht bij Italië ligt, maar ook dat er nog veel Italiaanse afstammelingen zijn.

Devereniging Aria 74 (Association Rencontres Italie Annecy) zit achter dit prachtige festival. Het evenement vindt plaats in het tweede weekend na Vastenavond. Er is geen optocht, want de organisatoren willen ruimte laten voor de vrijheid om door de stad te dwalen, tussen de Tuinen van Europa, Le Pâquier, of zelfs in de oude binnenstad, aan de oevers van het meer. Een perfecte omgeving om sensationele foto’s te maken. Nog interessanter is het feit dat de maskers en kostuums worden gemaakt door de mensen die ze dragen, waardoor het carnaval een menselijke en ambachtelijke dimensie krijgt. De stilte van de maskers, hun uiterlijk dat boekdelen spreekt en het hoge niveau van verfijning van de kostuums geven altijd een indruk van groot mysterie en doen denken aan een oude tijd toen de stoffen van de jurken en de tafzijde de stenen van de oude stad van Annecy poetsten. De vereniging nodigt toeschouwers en wandelaars uit om de maskers te volgen.

De oorsprong van het evenement

Couple de maques au carnaval vénitien d'AnnecyAnnecy werd in 1995 gejumeleerd met Vicenza (een stad op ongeveer 100 kilometer van Venetië) en Aria 74 werd toen geboren. De vereniging organiseert conferenties, conversatiesessies in het Italiaans en het carnaval. De maskers van Annecy zijn zulke gepassioneerde en betrokken mensen dat ze ook aan andere carnavals deelnemen en het carnaval van Annecy promoten. Het aantal mensen dat helpt bij de organisatie is ook aanzienlijk toegenomen, van 5 in het begin tot 70 nu.

De maskers zijn voor sommigen eigendom van de vereniging. Anderen komen uit Remiremont, de stad in de Vogezen die als eerste in Frankrijk een Venetiaans carnaval organiseerde. De maskers zijn handlangers en lopen rond, veranderen en maken samen hun tooi en het is een prachtig gezicht om ze samen te zien eten vlak voordat ze naar buiten komen.

De regels van het Venetiaanse carnaval

Carnaval vénitien Pâquier AnnecyDe kostuums zijn deels geïnspireerd op de Venetiaanse traditie, maar aangezien carnaval draait om de fantasie van de makers. Traditioneel draagt de man de “bauta” (gewoonlijk bestaande uit drie delen: een zwarte mantel, een zwarte driekleur en een wit masker, met een bijzonder uiterlijk, dat het hele gezicht bedekt en wijd naar voren wijst, waardoor de stem wordt gemodificeerd), dat in de 18e eeuw in Venetië verscheen, en de vrouw de wolf (een halfmasker van zwart fluweel of satijn, dat sinds de 18e eeuw wordt gedragen).

Een ander beroemd kostuum is de “gnaga”, bestaande uit vrouwenkleding en een kattenmasker. De enige regel is dat geen enkel deel van de huid zichtbaar mag zijn. De eigenaar moet zwijgen, voorwaarden die de vereniging verspreidt via het handvest van goed gedrag voor maskers. De betovering van de kostuums die de stad Annecy binnendringen past perfect in het middeleeuwse decor van de stad, dat haar een authentieke sfeer geeft en de reden blijft van haar succes.

Het doel van elk carnaval is de gebruikelijke sociale verplichtingen op te heffen, zich te kunnen vermommen en in alle rust door de stad te lopen. De plaats van de fantasie, van de verbeelding, is essentieel in dit feest, of het nu het traditionele Venetiaanse is of dat van Duinkerken, Rio of Nice. Er zij op gewezen dat het Venetiaanse carnaval van Annecy het oudste, het mooiste en het belangrijkste van Frankrijk is, waaruit blijkt hoe groot de aantrekkingskracht voor het wonderbaarlijke van de fantasie is. Dit burgerlijk ritueel is geleidelijk aan een verleidelijk, bijna esoterisch en ongrijpbaar vermaak geworden, dat Annecy elk jaar nog meer verfraait.

Video van het Venetiaans carnaval 2013

Vorige edities

De editie van 2023

Deeditie 2023 van het Venetiaanse carnaval vond plaats van vrijdag 03 tot en met zondag 05 maart. Het was de 26e editie van dit evenement. Bijna 400 deelnemers deden mee en trokken hun mooiste kostuums aan.

Annecy 2023 Venetiaans Carnaval in beeld

De editie van 2022

Na een afwezigheid van twee jaar vanwege de gezondheidscrisis vond de grote parade van maskers aan de oevers van het meer van Annecy, in de Jardins de l’Europe en in de voetgangersstraten van de stad plaats van 11 tot 13 maart 2022.

Het Venetiaans carnaval van 2022 in Annecy

De editie van 2021

De editie 2021 van het Venetiaans Carnaval van Annecy, gepland voor eind februari, werd aanvankelijk uitgesteld van 16/04/2021 tot 18/04/2021. Maar door de gezondheidscrisis is de editie van 2021 definitief geannuleerd.

Meer informatie over deze annulering

De editie van 2020

Deeditie 2020 van het Venetiaanse carnaval van Annecy, die van 6 tot 8 maart zou plaatsvinden, is door de autoriteiten afgelast om de verspreiding van de epidemie van het coronavirus te voorkomen. Meerinformatie over deze afgelasting