La Grande Odyssée, een niet te missen evenement in de Haute-Savoie

La Grande Odyssée is een hondenslee-race die plaatsvindt in de Haute-Savoie en de Savoie. Het staat bekend als de meest complexe van Europa en verwelkomt elk jaar meer dan 65 mushers en 600 honden.

La Grande Odyssée, een niet te missen winterevenement

LGO Val Cenis © M. PitteloudLa Grande Odyssée is ontstaan uit de ontmoeting tussen Nicolas Vanier en Henry Kam. De twee mannen wilden de sledehondenwedstrijden in Frankrijk en meer in het algemeen in Europa nieuw leven inblazen. Zo vond in januari 2005 de eerste editie van La Grande Odyssée plaats.

Beetje bij beetje werd het evenement een vaste waarde in de agenda’s van zowel mushers als toeschouwers. Zozeer zelfs dat het nu een niet te missen jaarlijks evenement is geworden. Niet in de laatste plaats omdat deze etappewedstrijd als de zwaarste van Europa wordt beschouwd. Hij verloopt in etappes, gedurende iets meer dan een week.

De Grande Odyssée in cijfers

Elk jaar trekt de Grande Odyssée meer dan 50.000 toeschouwers. Ze zijn verspreid over alle etappes, tussen de Haute-Savoie en de Savoie. Maar deze wedstrijd is ook :

  • 13 dagen wedstrijd, dat wil zeggen meer dan 400 kilometer
  • 12 meter positief hoogteverschil
  • 32 kilometer per dag gemiddeld
  • Een gemiddelde snelheid van meer dan 20 km/u
  • Een twintigtal stations doorkruist

Het welzijn van de honden staat voorop

Om het welzijn van de honden te garanderen, begeleidt een team van dierenartsen de mushers tijdens de Grande Odyssée. Voor de start van de race wordt een gezondheidscontrole uitgevoerd en elke starende hond wordt klinisch onderzocht.

Tijdens de wedstrijd kan een hond tijdelijk worden uitgesloten als hij in slechte conditie wordt bevonden. Tijdens de Grande Odyssée worden ook dopingcontroles uitgevoerd, geheel onaangekondigd.

De essentiële etappes van de Grande Odyssée

Hoewel sommige etappes van jaar tot jaar veranderen, zijn sommige etappes goed verankerd in de kalender van de Grande Odyssée. Wij stellen voor ons te concentreren op drie daarvan, die plaatsvinden in de Haute-Savoie, aan de kant van de Mont-Blanc en in de Savoie, in de Haute-Maurienne.

De betovering van Megève

In de loop der jaren zijn sommige etappes belangrijker geworden dan andere. Wij denken met name aan de etappe van Megève, die plaatsvindt in een uniek landschap. Ook de start in het dorp zorgt voor een extra vleugje magie. De sfeer is nog magischer wanneer het sneeuwt of wanneer de sneeuwval recent is.

De poolbasis op de Mont-Cenis-pas

De etappe van de poolbasis op de Mont-Cenis-pas is een must voor La Grande Odyssée. De mushers vertrekken in de late namiddag vanuit Lanslebourg. Ze nemen de weg naar de Mont-Cenis-pas, die in de winter als skipiste wordt gebruikt. Ze brengen de nacht met hun honden door op de poolbasis, gelegen op meer dan 2.000 meter hoogte.

De massastart in Bessans

De massastart in Bessans is ongetwijfeld de etappe waarnaar het meest wordt uitgekeken, zowel door de honden als door de toeschouwers. Het is indrukwekkend om de dieren naast elkaar opgesteld te zien, wachtend op de start. De mushers gaan naar Bonneval-sur-Arc en vervolgens naar beneden naar Bessans en Val Cenis. Wij raden u aan om, zodra de start is gegeven, naar Villaron of naar Bonneval-sur-Arc te gaan om van de doorkomst van de teams te genieten.

Praktische informatie om van het evenement te genieten

Waar overnachten tijdens de Grande Odyssée?

Als u de Grande Odyssée wilt volgen, raden wij u aan verschillende accommodaties te ontdekken, gelegen in de verschillende stations waar de sledehondenwedstrijd langskomt.

Les Loges Blanches, Megève

Dit mooie etablissement is goed gelegen, op 200 meter van Le Jaillet en 500 meter van het centrum van Megève. Het bestaat uit 5 chalets met kamers en suites, die in verbinding staan met de receptie en het restaurant. Een prachtig adres dat een sauna en een buitenzwembad biedt.

Vanaf €120 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Le Mont Jorat, Abondance

Het hotel biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding. Alle kamers hebben een balkon vanwaar u kunt genieten van het uitzicht op de Alpen. Het restaurant serveert lokale specialiteiten zoals diots met witte wijn of tartiflette met Reblochon AOP.

Vanaf €60 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Le Joli Bois, Bernex

hotel le joli bois bernex

Hotel Le Joli Bois is een charmante accommodatie gelegen tussen het meer en de bergen, aan de kant van Bernex. U kunt genieten van lekker eten in het restaurant van het hotel.

De prijzenbeginnen bij 120€ per nacht.

Zie beschikbaarheid

Le Beausoleil, La Toussuire

hotel le beausoleil la toussuire

Het hotel Le Beausoleil is gevestigd in een chalet, op slechts 150 meter van de pistes. Hierdoor kunt u zowel van de Grande Odyssée als van het skiën genieten. Vanuit uw kamer kunt u de bergen zien.

Vanaf €232 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Alpazur, Val Cenis

chambre alpazur val cenis

Alpazur Val Cenis is een familiehotel in het hart van het dorp Lanslebourg. Het biedt uitzicht op de rivier de Arc en de skipistes van Val Cenis. De skiliften liggen op slechts 100 meter afstand. Huisdieren zijn welkom in het hotel.

Vanaf 95€ per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel de la Vanoise, Pralognan-la-Vanoise

hotel de la vanoise pralognan

Hotel de la Vanoise ligt in het hart van het dorp Pralognan-la-Vanoise, op slechts 50 meter van de pistes. De grotere familiekamers hebben een mezzanine. Huisdieren zijn toegestaan in het hotel.

Vanaf 112€ per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Chalet du Crey, Valmorel

chambre hotel du crey valmorel

Het Chalet du Crey ligt op een paar minuten van het centrum van Valmorel en biedt zijn gasten lunchpakketten aan. Dit betekent dat u de dag buiten kunt doorbrengen, zodat u volop kunt genieten van de Grande Odyssée.

Vanaf 95€ per nacht.

Zie beschikbaarheid

Best Western, Villard-de-Lans

best western villard de lans

Het Best Western in Villard-de-Lans ligt in het hart van het dorp. Het hotel biedt een uniek uitzicht op de omliggende bergen. Geniet van de rust van het hotel en de 3 hectare natuur.

Vanaf 125€ per nacht.

Zie beschikbaarheid

Onze tips om te genieten

Om ten volle van de Grande Odyssée te genieten, zijn er enkele tips om te weten. Blijf bijvoorbeeld niet bij de start of de finish staan. Het is veel indrukwekkender om de honden in volle inspanning te zien. Kies dus voor beklimmingen of vlakke stukken. Dan geniet je des te meer.

Vergeet niet om je warm aan te kleden. In sommige etappes komen de renners laat voorbij en kan het wachten lang lijken. Het zou dom zijn om het koud te hebben. Neem bij bijzonder lage temperaturen gerust een thermosfles mee.

Extra info: als u besluit naar het startdorp te gaan, aarzel dan niet om richting de vrachtwagens te gaan. Zo kun je de honden beter bekijken. Maar pas op dat je de atleten niet stoort.

De editie van 2022

affiche la grande odyssée 2023De editie van 2022 vindt plaats van 7 tot en met 19 januari 2023. De proloog en de eerste etappe zullen plaatsvinden in Megève. De mushers en hun honden zullen vervolgens verschillende etappes volgen in de Haute-Savoie, alvorens op woensdag 11 januari terug te keren naar de Savoie met de etappe La Toussuire – Le Corbier. De renners gaan dan terug naar de Haute-Maurienne en in het bijzonder naar het skioord Val Cenis.

Dit jaar eindigt de Grande Odyssée voor het eerst in Isère, in Villard-de-Lans. Alle Alpengebieden van de regio zullen tijdens het evenement aan bod komen.