Faverges-Seythenex

Faverges-Seythenex ligt aan het einde van het meer van Annecy. Via Ugine en Albertville kunt u de Savoie bereiken. Met 7.869 inwoners biedt het de mogelijkheid om te genieten van het meer van Annecy en de nabijgelegen bergen, zoals het Bauges-massief. Het ligt op 25 kilometer van Annecy en in 10 minuten bereikt u de beroemde abdij van Tamié.

Geschiedenis en erfgoed

Faverges en Haute-SavoieGelegen in het natuurpark van het Bauges-massief, heeft deze gemeente in de buurt van Savoie door de eeuwen heen een rijke geschiedenis gekend. Haar naam komt van het Latijnse woord “faber”, wat smederij betekent. In de Romeinse tijd heette de stad Casuaria en is het een tussenstop tussen Moutiers en Genève. Een oude Romeinse weg getuigt van deze verkeersroute.

Een fortificatie op de plaats van het kasteel werd opgericht door de barbaarse stammen. Na de bouw van het kasteel van Faverges in de 12e eeuw ontstaat er een sterke ambachtelijke activiteit in de stad met leerlooierijen, messenmakerijen en smederijen.

Abbaye de Tamié près de FavergesIn 1132 wordt deabdij van Tamié gesticht. Gelegen op enkele kilometers van Faverges, herbergt ze nog steeds een dozijn trappistenmonniken die de uitstekende Tamié-kaas produceren. In de 19de eeuw ontstond in de stad een katoenfabriek en vervolgens een zijdefabriek. De ijzermijnen van Sambuy werden geëxploiteerd tot het einde van de 19de eeuw.

In de 20e eeuw vestigden belangrijke bedrijven zich in Faverges: S.T. Dupont (luxe aanstekers en pennen), Staübli (textiel en industrie) en Bourgeois (fornuizen en ovens). Het bezoek van de grot en de waterval van Seythenex is mogelijk sinds 1906.

Station de la SambuyDankzij de brug van Seythenex, gebouwd in 1912, kunnen de inwoners zich gemakkelijker verplaatsen. In de jaren 1960 werd de badplaats Sambuy ontwikkeld. Dit was een nieuwe economische activiteit voor de Faverges. In 2021 bouwde de stad een fotovoltaïsch park op de plaats van een voormalige vuilstortplaats. 20% van de productie ervan zal worden gebruikt voor lokaal verbruik door de inwoners en het lokale economische weefsel. Deze lokale energieproductiekringloop is een primeur in de Haute-Savoie. De investering bedraagt 2,3 miljoen euro. Gemeentelijke gebouwen worden op dit netwerk aangesloten.

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van je budget hebben we vijf hotels in de buurt van Faverges geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede klantbeoordelingen hebben:

L’Arcalod

Net buiten Faverges, in de gemeente Doussard, is L’Arcalod een mooi hotel met 38 kamers met airconditioning. Het restaurant serveert lokale producten. Wij raden u aan het natuurreservaat van het meer van Annecy te bezoeken. Geopend van mei tot september.

Vanaf € 78 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel du Parc – Manoir du Baron Blanc

Het hotel ligt in Faverges en is een oude Piemontese villa uit de 19e eeuw, ingericht in de stijl van die tijd. U zult genieten van het grote bosrijke park en de nabijheid van het stadscentrum om de stad te bezoeken. Privé parkeerplaats.

Vanaf € 78 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Residence Le Birdie – Escapades

In de buurt van Faverges ligt deze prachtige residentie niet ver van de Golf de Giez. Het beschikt over 80 kamers, waarvan 6 aangepast voor gehandicapte gasten. Er zijn 2 zwembaden, een sauna, tennisbanen en een kinderspeelplaats.

De prijzen beginnen bij € 69 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Au Gay Séjour

Dit hotel wordt door een familie beheerd en ligt in Giez bij Faverges. Het biedt 10 kamers, waaronder één voor mindervaliden, en een uitstekend restaurant. U kunt de waterval en de grot van Seythenex bezoeken en wandelen in het Bauges-massief. Een uitstekend adres volgens de mening van de gasten.

Vanaf €90 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Du Lac

Op enkele kilometers van Faverges, in de gemeente Talloires, wordt dit prachtige hotel al 3 generaties lang door dezelfde familie gerund. U zult het uitzicht op het meer waarderen. Het is een ideaal uitgangspunt om de regio te ontdekken tot aan de stad Annecy en de naburige skigebieden.

Vanaf 90 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Culturele en sportfaciliteiten

Culturele voorzieningen

De culturele structuren van het gebied zijn talrijk en gediversifieerd:

 • De mediatheek van Faverges-Seythenex biedt uitleen van boeken, lectuur van de pers, online diensten (video’s, zelfstudie) en gratis evenementen (verhalen, tentoonstellingen). Adres: 29 rue Simon Tissot-Dupont, 74210 Faverges.
 • De muziekschool: de plaatselijke muziekschool biedt kinderen en volwassenen de mogelijkheid om fluit, trompet, gitaar, piano, percussie en klarinet te leren. Het is een van de oudste verenigingen, opgericht in 1895. Adres: Centre Robert Staübli, Place de Bühlertal, 74210 Faverges.
 • La Soierie: is een gezellige ruimte voor gezinnen met workshops over spelletjes, milieugezondheid en gezellige momenten voor senioren. Adres: Route d’Albertville, 74210 Faverges.
 • Het Archeologisch Museum van Viuz-Faverges: biedt een reis door de laatste 2500 jaar van menselijke bewoning in de regio. Er worden bijlen, bronzen ornamenten en munten tentoongesteld. Adres: 855 route de Viuz, 74210 Faverges.
 • La Micro-Folie: dit is een cultureel platform met een digitaal museum waar films worden vertoond, een Caf’Pop waar uitwisselingen, debatten en conferenties plaatsvinden en een Fabulabo waar creaties kunnen worden gemaakt. Deze voorziening is gratis en geopend op woensdag van 14 tot 17 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur.

Favric'Arts à FavergesDe Favric’Arts tenslotte is een cultureel project voor het hele grondgebied van de Communauté de Communes des Sources du lac. Dans, theater, muziek en vele andere artistieke vormen worden voorgesteld om de ontwikkeling van de bevolking mogelijk te maken. Het bijzondere van dit project is de vrije toegang tot deze activiteiten. De jongeren zijn de eersten die erbij betrokken worden, met verbindingen tussen de scholen en de betrokken verenigingen.

Sportfaciliteiten

De stad beschikt over een aantal hoogwaardige voorzieningen voor de beoefening van een groot aantal sporten:

 • Een fitnessruimte in de open lucht biedt de mogelijkheid tot cardio- en krachttraining, vanaf 14 jaar. Het is vrij toegankelijk in het Simon Berger park.
 • Een gloednieuw multisportterrein bevindt zich in de wijk Prés d’Enfer.
 • Een grote multisportzaal gewijd aan atletiek, maar ook aan teamsporten: handbal, basketbal, volleybal, tennis. De faciliteit omvat ook een overdekte klimmuur, krachttraining, dans- en vechtsportzalen.
 • In de rue de la Fontaine bevindt zich een bowlingbaan. Het is uitgerust met verlichting voor nachtelijke spelen en zes terreinen voor jeu de boules.
 • Een dojo voor de beoefening van vechtsporten.
 • Een skatepark voor jongeren, gelegen aan de route d’Annecy.
 • Een tennisclub op de route d’Albertville.
 • Een groot fietspad van 30 km dat Annecy met Marlens verbindt.

Onderwijs

Een multi-accueil genaamd“Les copains d’abord” heeft 40 plaatsen voor kinderen van 2,5 maand tot de kleuterschool. Deze locatie bevindt zich op de Place de Bühlertal in Faverges-Seythenex en is geopend van 7.15 tot 18.00 uur.

Het kinderdagverblijf“La graine d’éveil” biedt ouders incidentele opvang voor 10 kinderen vanaf 2,5 maand. Het bevindt zich in de Biefstraat 105 en is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.

Om de contacten te vergemakkelijken is er een Relais d’Assistante Maternelle geopend op 5 voie des Docteurs Joseph et Pierre Mouthon in Faverges.

De stad Faverges-Seythenex heeft verschillende scholen:

 • Drie kleuter- en basisscholen.
 • De middelbare school “Jean Lachenal”.
 • De particuliere beroepsschool “La Fontaine”.

Er is een origineel systeem van buitenschoolse activiteiten opgezet: de woensdagochtenden “zonder schooltassen”. Dit zijn gratis sportieve, culturele of manuele activiteiten die worden aangeboden aan leerlingen van de kleuter- en basisscholen van de gemeente. Ze vinden plaats in de scholengroep René Cassin, gelegen in de Rue de la République, van 9 tot 12 uur.

Markten in Faverges-Seythenex

Marché à FavergesDe stad heeft twee reguliere markten en een zomermarkt. Dit is een gelegenheid om verse, lokale producten uit korte circuits te kopen.

 • De gewone markt wordt elke woensdagochtend gehouden van 8 tot 12.30 uur, rue de la République. U vindt er levensmiddelen, kleding, maar ook bloemen en planten.
 • De boerenmarkt vindt elke vrijdag plaats van 16 tot 20 uur in de Halle, Place Carnot. Het is een gelegenheid om de gastronomie van de Haute-Savoie te ontdekken en met de producenten van gedachten te wisselen.
 • De zomermarkt wordt elke maandag gehouden van 8.30 tot 12.30 uur, rue Macherine, in Doussard. Van juni tot begin september.

Stadhuis

Adres: 98 rue de la République 74210 Faverges-Seythenex Tel. 04 50 32 57 57 Openingstijden: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur Officiële website: www.faverges-seythenex.frHet VVV-kantoor bevindt zich op de Place Marcel Piquant Officiële website: www.sources-lac-annecy.com