De geheime tuinen van Vaulx

Een bezoek aan de Geheime Tuinen van Vaulx tussen Annecy en Rumilly is een fascinerende ervaring die zowel liefhebbers van barokke architectuur als van plantkunde zal aanspreken.

De Geheime Tuinen: een familiegeschiedenis

Dit is het verhaal van een familie die zich in 1980 vestigde in een oude plattelandsboerderij in de kleine gemeente Vaulx in de Haute-Savoie. Het echtpaar en hun drie kinderen renoveerden het gebouw terwijl ze het verfraaiden en de omgeving in bloei brachten. De 7.000 m² tuinen zijn empirisch aangelegd om een verhaal te vertellen. De enige leidraad is om de plek aangenaam en bevorderlijk voor de mijmering te maken door invloeden en sferen te mengen.

Hoe meer het project groeit en vorm krijgt, hoe intrigerender de tuinen worden. In 1994 besloot het echtpaar de deuren te openen voor bezoekers.

Een onwaarschijnlijk mozaïek van tuinen

De invloeden zijn talrijk, tussen de Alpen en de Middellandse Zee. Het is een aaneenschakeling van tuinen, patio’s, vijvers en fonteinen die samen deze unieke plek vormen waarvan de rode draad van Ariadne het water is dat men kan horen stromen en dat een gevoel van rust en contemplatie geeft.

De gebruikte materialen zijn gerecycleerd, natuurlijk en vaak afgeleid van hun oorspronkelijke functie. De weelderige vegetatie past zich aan de talrijke fonteinen aan, waarvan er acht zijn vernoemd naar de kleinkinderen van het echtpaar. Voor sommige bezoekers hebben het Alcazar van Sevilla en het Alhambra van Granada met dit subtiele evenwicht tussen water, architectuur en vegetatie zeker enkele delen van de Vaulx Tuinen beïnvloed.

Harmonisch samengaan met de natuur

De aanwezigheid van vegetatie in de Jardins de Vaulx ziet er rond de gebouwen natuurlijk uit. De keuze van lokale soorten wordt gecombineerd met de zachtheid van het terrein. De bijen en hommels zijn teruggekeerd omdat de eigenaren de rozenstruiken niet meer met pesticiden behandelen. De talrijke honingplanten hebben verschillende vlindersoorten aangetrokken.

In 1997 ontving de tuin de “Trophée du tourisme vert”, in 2014 het “Marque Qualité Tourisme” van het Ministerie van Toerisme en in 2018 het label“Jardin Remarquable”. Een klein restaurant is beschikbaar op het terrein tijdens lunchtijd in de zomer.

Praktische informatie voor een bezoek aan de Geheime Tuinen

De site is elke dag geopend.

Prijzen:

  • Volwassenen: € 8,50
  • Kinderen van 4 tot 12 jaar: €4,50
  • Minder dan 4 jaar: gratis

Adres: Les Jardins Secrets, 1561 route de Lagnat, 74150 Vaulx

Voor een leuk familiebezoek kunt u bij de ingang vragen naar het spel“Zelda in de tuin van het onheil”. PRM is voor 70% toegankelijk en de toiletten zijn aangepast. Parkeren is gratis en er is een picknickplaats in de buurt. Aangelijnde honden zijn toegestaan.

In de zomer zijn er ‘s middags een brunch en ‘s avonds tapas verkrijgbaar.

Het bezoek duurt tussen 1.30 en 2.00 uur.

Videopresentatie van de geheime tuinen van Vaulx in de Haute-Savoie