Kasteel van Annecy

Dit emblematische monument van het Venetië van de Alpen is een must voor cultureel toerisme. Maar het is niet allemaal saaie oude stenen, want dit museum presenteert ook verschillende tijdelijke tentoonstellingen en een Observatorium van de Alpenmeren.

Een beetje geschiedenis

La cour du château d'AnnecyHet gebouw, een voormalig versterkt kasteel uit de 12e eeuw, heeft verschillende transformaties ondergaan: eerst als vesting, was het de thuisbasis van de hertogen van Savoye, daarna werd het gebruikt als kazerne tijdens de revolutie en de twee wereldoorlogen. Volledig verlaten, werd het in 1952 gekocht door de stad Annecy voor het bescheiden bedrag van 1,52 €, die het geleidelijk aan restaureerde en er een museum van maakte. Ten tijde van de bouw werden geen sporen van ondergrondse gangen gevonden. De meeste kastelen hadden echter galerijen waardoor men bij een langdurige belegering kon ontsnappen. Er zijn wel grote galerijen onder het gebouw.

Een culturele plaats met vele facetten

Le château d'Annecy

Het kasteel biedt bezoekers permanente collecties over de thema’s beeldende kunst, archeologie en natuurgeschiedenis, maar ook tijdelijke tentoonstellingen over hedendaagse kunst en animatiefilms. Een bezoek aan de verschillende delen van het gebouw geeft inzicht in de bouw ervan in de loop der tijd, met vanaf 2020 toegang tot de loopbrug die de jongste bezoekers zal boeien.

Op de binnenplaats van het kasteel bevindt zich een put van meer dan 40 meter diep die onder het niveau van het meer doorloopt. Hij werd gegraven in de 14e eeuw. Het kasteelplein bedekt een voormalige begraafplaats. Tijdens de aanleg van het plein werd bij opgravingen het kerkhof van de voormalige kerk van Saint-Maurice blootgelegd. Op de grond geplaatste glazen ruiten tonen de overblijfselen van deze plaats. In het logis Perrière, waarin het observatorium van de Alpenmeren is ondergebracht, is een fictief werk te zien dat het fossiel van een paar zeemeerminnen voorstelt.

Voor het schilderij“Le torrent, Vallée de la Dranse” van André Giroux is een nieuw experimenteel cultureel bemiddelingsapparaat geïnstalleerd. Je kunt je ellebogen laten rusten op een beengeleidingsterminal. Zo worden geluiden verspreid: hout, stortvloed, borstel. Deze aanpak betrekt de toeschouwer, zodat deze langer voor het werk blijft staan. Het heeft het CNRS vijf jaar onderzoek gekost om dit apparaat te produceren.

Praktische informatie

Gelegen, uiteraard, op de Place du Château in Annecy.

Openingstijden

Van 2 januari tot 31 mei en van 1 oktober tot 31 december

  • Dagelijks geopend, behalve op dinsdag, van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uurVan1 juni tot 30 september
  • Dagelijks geopend van 10.30 tot 18.00 uur

Gesloten op paaszondag en -maandag en op 1 mei, 8 mei, 1 november, 11 november, 25 december en 1 januariBelangrijk: 45 minuten voor de sluiting van de deuren worden geen tickets meer uitgegeven

Prijzen

 • Volle prijs: €5,50
 • Groepstarief (meer dan 5 personen): €4,20 per persoon
 • Gereduceerd tarief (studenten, minder dan 25 jaar, enz.): €3
 • Gecombineerd ticket voor het Château Museum en het Palais de l’Isle: € 7,20
 • Gratis toegang op Open Monumentendagen

Informatie en reserveringen

  • Informatie bij het Museum-Kasteel
  • Tel : 04 50 33 87 30
  • Mail : musees@annecy.fr

Het extraatje van Annecy-ville.fr

Observatoire des Lacs Alpins à AnnecyHet bezoek omvat gratis toegang tot het Observatorium van de Alpenmeren, een museum in een museum dat de fauna van het meer presenteert: vissen en rivierkreeften in talrijke aquaria. In de kasteelwinkel kunt u een klein geschenk kopen tussen boeken, catalogi en kleine restaurants.

Vanaf 2020 worden de kaartjes niet meer binnen het monument verkocht, maar op het plein links van het kasteel. Voor een volledig bezoek heeft u ruim twee uur nodig.

Hoogwaardige tijdelijke tentoonstellingen

Het museum van het kasteel van Annecy heeft de bijzonderheid dat het, naast de permanente tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad, ook tijdelijke thematentoonstellingen aanbiedt.

Tijdens de periode van de coronavirus pandemie presenteerde het museum, toen het gesloten was, enkele werken op zijn Facebook, Instagram en Youtube pagina’s. Zo wordt een selectie van werken uit de tentoonstelling“Pietà, dans l’atelier des sculpteurs savoyards à la fin du Moyen Âge” gepresenteerd door de curator van de tentoonstelling. De uitwisselingen tussen de universiteit van Grenoble-Alpes, de musea van Annecy en enkele Italiaanse, Zwitserse en Franse musea waren opmerkelijk. Om het publiek in staat te stellen de gepresenteerde werken fysiek te zien, konden de bezoekers van 3 december 2021 tot 14 maart 2022 rondleidingen volgen.

Pietà tentoonstelling. In het atelier van de Savoyaardse beeldhouwers van de late middeleeuwen

Een tentoonstelling gewijd aan Michel Ocelot, de maker van de animatiefilm “Kirikou en de heks” zou in 2021 te ontdekken zijn. Dit evenement genaamd“Michel Ocelot, l’artificier de l’imaginaire” presenteert meer dan 40 originele werken. Zijn animatiefilms worden gekenmerkt door elegante composities en prachtige decors die teruggrijpen naar de papieren theaters van de beeldtaal van Epinal. Michel Ocelot is ook regelmatig aanwezig op het Internationale Animatiefilmfestival van Annecy.

Tentoonstelling Michel Ocelot kunstenaar van de verbeelding

Luchtvideo van het kasteel van Annecy