Kasteel van Clermont

Het kasteel van Clermont is een van de zeldzame getuigenissen van de Italiaanse invloed in het architecturale erfgoed van de Haute-Savoie. Tijdens dit bezoek kunt u de kleine dorpjes op het platteland rond Annecy ontdekken.

Een beetje geschiedenis

Château de Clermont en Haute-SavoieVóór het huidige Château de Clermont stond het oude kasteel dat de residentie was van de graven van Genève. Dit administratieve centrum van het hertogdom Savoie werd in 1630 door de koning van Frankrijk verwoest en alleen enkele stenen in het bos herinneren nog aan dit verleden. In 1576 liet een inwoner, Monseigneur Gallois Regard, het kasteel van Clermont bouwen als zijn zomerresidentie.

Hij was een rijk en machtig man die bisschop van Bagnorea was. Hij bracht tijd door met de pausen in Rome, en het is waarschijnlijk dat de Italiaanse renaissance invloed op de stijl van het kasteel afkomstig is van zijn verblijf. Het gebouw heeft opmerkelijke architectonische elementen zoals de galerijen aan drie zijden, de grote keuken en de kelder.

Bezoek het kasteel van Clermont

Château de Clermont en Haute-Savoie les galeriesDankzij twee permanente tentoonstellingenkunt u de evolutie van het gebouw van de middeleeuwen tot vandaag ontdekken en het verbazingwekkende leven van zijn bouwer Mgr. Gallois Regard herbeleven. De kamers zijn ingericht met meubilair uit de Renaissance.

Een rondleiding is gewijd aan gezinnen met kinderen: “Het gekke kasteel van Gallois”. Een andere rondleiding is gewijd aan geestelijk, visueel of auditief gehandicapten: “De zintuigen van het kasteel”. Tot slot is er nog een andere boeiende rondleiding, die u de geschiedenis van het eerste kasteel van Clermont laat ontdekken: “1416, l’affaire du château disparu”.

Als u wilt, kunt u een rondleiding op eigen houtje volgen, zodat u rustig de tijd kunt nemen. Een parkeerplaats en een picknickplaats staan ter beschikking van de bezoekers.

Adres: Chef Lieu, 74 270 Clermont. Het is een eindje rijden vanuit Annecy, maar het platteland en de pittoreske dorpjes zorgen voor een aangename rit. Het bezoek kost 3 euro voor volwassenen en is gratis voor kinderen onder de 8 jaar.

Bonus: het bezoek is gratis op de eerste zondag van de maand.

Ontdek de zomervoorstellingen in het Château de Clermont

Château de Clermont en Haute-Savoie festival de jazzHet Château de Clermont is nu eigendom van het departement Haute-Savoie, dat elke zomer hoogwaardige culturele evenementenorganiseert. De hele zomer door worden meer dan dertig muziek-, dans- en theatervoorstellingen opgevoerd. Op het programma staan ook live shows voor kinderen aan het eind van de middag om 18.30 uur.

Ten slotte wordt eind augustus een driedaags jazzfestival georganiseerd met enkele grote headliners. De editie van 2021 zou ondanks de gezondheidscrisis gehandhaafd moeten blijven, met een programma waaraan de laatste hand is gelegd. De capaciteit zal worden aangepast aan de epidemische omstandigheden. Het festival biedt concerten volledig in de open lucht.

De Raad voor Architectuur, Stedenbouw en Milieu van de Haute-Savoie organiseert regelmatig tentoonstellingen op deze locatie. In 2019 werd de tentoonstelling “Architecture XXe en Rhône-Alpes” georganiseerd.

Meer informatie over de prachtige kastelen die u tijdens uw vakantie kunt bezichtigen:

Videopresentatie van het kasteel van Clermont in de Haute-Savoie