Kitesurfen op het meer van Annecy

Kitesurfen in Annecy is een recente sport. Kitesurfen wordt beoefend op meren of aan zee en vereist een constante sterke wind en een goede lichamelijke conditie. Het meer van Annecy is een aangename plek om deze sport te beoefenen, ondanks enkele beperkingen door de frequentheid van het meer.

Uitrusting voor kitesurfen

De uitrusting voor kitesurfen op het meer van Annecy bestaat uit een lichte plank en een zeil met blazen om te voorkomen dat het zinkt in geval van een val. Een harnas, lijnen en een stang maken de uitrusting compleet. Een zwemvest is verplicht.

 • Board
 • Zeil
 • Harnas
 • Bar
 • Reddingsvest

Het idee van deze veeleisende sport is om door het zeil snel genoeg getrokken te worden om over het water te glijden. Met een beetje oefening is het dan mogelijk om enkele meters boven het water kunstjes uit te voeren.

Er is geen kitesurfclub in Annecy en geen plek om het benodigde materiaal te huren, dus het is essentieel om over eigen materiaal te beschikken.

Voor de liefhebbers van kitefoil is deze praktijk blijkbaar niet meer toegestaan op het meer van Annecy. Maar de regelgeving is onduidelijk over deze sport en het is niet ongewoon om bij zwaar weer op het strand van Albigny in Annecy-le-Vieux boards uit het water te zien knallen dankzij hun foil.

Hoe kitesurfen in Annecy?

Kitesurfen op het meer van Annecy heeft enkele bijzonderheden waar je rekening mee moet houden.

 • De wind: de plaatselijke wind, de bise, waait zelden sterk en niet constant genoeg. U moet dus de minste gelegenheid aangrijpen om het meer op te gaan.
 • Faciliteiten: de oever van het meer is nogal verstopt met verkeer, grote bomen en veel wegen. Dit vereist een goede beheersing om op het water te blijven.
 • Verkeer: tijdens het zomerseizoen zijn er zoveel gebruikers op het meer: peddelaars, waterfietsen, duikers, zeilboten dat kitesurfen om veiligheidsredenen niet mogelijk is.

Wie toch in de zomer wil oefenen, kan uitwijken naar het meer van Genève, dat veel groter en dus geschikter is voor deze sport.

Tijdens de andere seizoenen, uitgerust met een goed wetsuit, verdienen vier plaatsen de voorkeur om het kitesurfen in de buurt van Annecy te beoefenen:

 • Het strand van Doussard, waarbij u erop moet letten dat u het natuurgebied aan het einde van het meer niet betreedt, waar de toegang verboden is.
 • Het strand van Albigny in Annecy-le-Vieux buiten het zomerseizoen
 • Het strand van Saint-Jorioz buiten het zomerseizoen is goed georiënteerd bij winderig weer. Deze plaats wordt aanbevolen voor surfers van gemiddeld niveau.
 • De roeiboot bij Sévrier: de tewaterlating is lastig door de aanwezigheid van grote bomen, maar het is de enige plek die ‘s zomers de hele dag is toegestaan. De traverse (noordenwind) komt aan de linkerkant als u naar het meer kijkt.

Goede wind!

Wil je iets anders? Sportactiviteiten in Annecy, als u liever aan bodybuilding doet, vindt u vele sportscholen in Annecy!

Video van kitesurfen op het meer van Annecy