La Roche-sur-Foron

De stad La Roche-sur-Foron ligt in de Haute-Savoie in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. De gemeente telt 11.175 inwoners en maakt deel uit van de grensoverschrijdende agglomeratie Groot Genève. Deze gemeente ligt op het kruispunt van de Arve-vallei, Annecy op 20 km en Genève op 20 km. De hoogte is 545 meter.

Geschiedenis en erfgoed

Eglise de la Roche-sur-Foron en Haute-SavoieDe plaats La Roche-sur-Foron herbergt sinds de prehistorie versterkte nederzettingen. Later bezetten de Bourgondiërs de plaats. In de 11e en 13e eeuw was La Roche de hoofdstad van het graafschap Genève. De door monniken geleide scholen ontvingen beroemde leerlingen zoals Guillaume Fichet, de grondlegger van de boekdrukkunst in Frankrijk, en ook Saint Pierre Favre en Saint François de Sales, bisschop van Genève. De naam La Roche is afkomstig van de familie van de heren Louis en Anselme de La Roche.

U kunt het mooie huis Boniface de la Grange bewonderen, dat een bolvormige klokkentoren heeft met een geklasseerd orgel. Een bezoek aan het centrum van de stad toont de 16e-eeuwse huizen met hun kleurrijke gevels. Het stadhuis en de Grenette, die dateren uit de 19e eeuw, zijn in neoklassieke stijl. La Bénite Fontaine, op 1 km afstand, is een bedevaartsoord met een neogotische kapel en een beekje in de buurt.

La Tour des Contes de Genève à La Roche-sur-Foron

Het hoogtepunt van het bezoek is de Tour des Contes de Genève, het laatste overblijfsel van de vesting. De toren staat tegen een rotsblok van een gletsjer. U moet 137 treden beklimmen om een panoramisch uitzicht te ontdekken van de Zwitserse Jura tot de Franse Alpen. De toren is open voor bezoekers van mei tot september (prijs: 2 euro en 1 euro voor kinderen van 6 tot 16 jaar). Het middeleeuwse stadje La Roche-sur-Foron is een populaire toeristische bestemming.

In 1885 was de stad de eerste metopenbare verlichting vóór Parijs, Londen en Berlijn. In de stad zijn gerenommeerde ambachtslieden aanwezig: de gitaarbouwers van het Quatuor de l’atelier Martinier, de viool- en strijkstokkenmakers van het atelier Saumagne en een pottenbakkerij in Éteaux.

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we drie hotels in La Roche-sur-Foron geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede beoordelingen van klanten hebben:

Les Afforêts

Dit 3-sterrenhotel ligt in het hart van de middeleeuwse stad en is gemakkelijk te bereiken van de meeste tours die we op deze pagina voorstellen. De kamers zijn ruim en goed uitgerust. Het ontbijt wordt geserveerd in de vorm van een buffet.Vanaf € 89 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Le Foron

Het hotel ligt vlak bij het stadscentrum en tegenover het expositiecentrum waar elk jaar de beurs RocheExpo wordt gehouden. U kunt genieten van het zwembad en de tuin. Er is een partnerrestaurant in de buurt waar u heerlijk kunt eten.

De prijzen beginnen bij € 76 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Residence Le Panoramic

Dit etablissement biedt een appartement gelegen op de hoogten van de stad. Het heeft 2 slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken met vaatwasser, magnetron, wasmachine, koelkast en oven. Een goed uitgangspunt om de middeleeuwse stad te ontdekken.Vanaf 90 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Culturele voorzieningen

De stad La Roche-sur-Foron heeft veel openbare culturele voorzieningen.

Het kasteel van Echelle

Château de l'Echelle à la Roche-sur-ForonDit historische gebouw is eigendom van de stad en wordt gebruikt voor culturele tentoonstellingen waar schilders, beeldende kunstenaars en muzikanten hun creaties presenteren.Adres: 100 rue du Collège du Plain Château.

Bioscoop in het park

Cinéma Le Parc à la Roche-sur-ForonDeze bioscoop, geklasseerd als Art et Essai bioscoop, wordt beheerd door de MJC en gerund door een team van vrijwilligers die jaarlijks 150 films en debatten over cinema aanbieden. Er worden verschillende festivals georganiseerd: Vertical Vertige gewijd aan bergfilms, Jeunes Z’O Parc voor kinderen en Récré O Ciné voor de allerkleinsten.

De mediatheek

Médiathèque de la Roche-sur-ForonDeze bevindt zich op 4 rue du Collège en u kunt er tal van boeken, cd’s en dvd’s lenen. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd.

 • De muziekschool: deze bevindt zich op 70 rue de l’Égalité en biedt onderwijs in 13 disciplines. Er worden regelmatig openbare concerten georganiseerd.
 • Het Maison des Jeunes et de la Culture: dit is het sociale centrum van het Pays Rochois, gelegen aan de Jean Jaurèslaan 287. Hier vinden tal van activiteiten voor jongeren plaats.

Sportfaciliteiten

De gemeente beschikt over een aantal hoogwaardige sportfaciliteiten voor de beoefening van sport:

Het aquacentrum van Foron

Espace aquatique des Foron

Met 5 openluchtbaden, waarvan één overdekt, omvat het: een 25 m bad, een kinderbad, een halfopen bad, een peuterbad, een waterglijbaan, een ligweide, een speeltuin, een volleybalveld en een bar.

 • Het sportcomplex Bruine: het bestaat uit een gymnastiekzaal, vier zalen gespecialiseerd in judo, boksen, tafeltennis en klimmen. Een tiental sportverenigingen biedt trainingen en wedstrijden aan.
 • De gymzaal van Pays Rochois: deze bevindt zich in de rue des Marmontaines en wordt gebruikt door scholen en sportverenigingen.
 • Het sportpark Jean Moënne: voor atletiek, handbal en basketbal.
 • Het voetbalveld Jean Moënne: gras voor plaatselijke clubs.
 • Diverse sportfaciliteiten: De tennisclub Rochais met 5 banen die in de zomer open zijn voor toeristen, de city-stadions van La Balme en Les Capucins en een jeu de boulesbaan van 348 m².

Onderwijs

Er zijntwee multi-opvangcentra voor kinderen van 2 maanden tot 3 jaar: Pom-Canaille en Rock-Coeur. Het doel is het kind te wekken en te ontwikkelen.

De stad heeft 3 kleuterscholen, 4 basisscholen, 2 middelbare scholen en 2 middelbare scholen, waarvan één landbouwschool.

Kinderen tussen 12 en 17 jaar kunnen het hele jaar door gebruik maken vaneen vrijetijdscentrum. Er worden verschillende activiteiten, uitstapjes en excursies georganiseerd. Het jeugdcentrum in de rue Perrine 200 is op woensdagmiddag open voor jongeren.

Voor de jongere kinderen van 3 tot 12 jaar is het vrijetijdscentrum Pays Rochois geopend op woensdag en tijdens de schoolvakanties.

Ideeën voor activiteiten

Voor toeristen die deze authentieke stad komen bezoeken, stellen wij enkele ideeën voor activiteiten tijdens de vakantie voor:

 • Rondleiding: Ontdek 1000 jaar geschiedenis, onder begeleiding van een erfgoedgids om de monumenten te bezoeken en de geschiedenis van de stad te begrijpen. Inschrijving bij het toeristenbureau.
 • Vertelde en geanimeerde bezoeken ‘s nachts: Met twee feeën en het oude hekwerkgezelschap l’Épée de Savoie. Data: 22 juli, 12 augustus en 2 september. RDV voor het VVV-kantoor.
 • De schattenjacht: “Op zoek naar de verloren tekens” Onder begeleiding van een erfgoedgids moet u de tekens van ambachtslieden en winkeliers in de stad vinden en een schat ontdekken boven in de toren van de Geneefse verhalen. Met uitleen van kostuum en souvenirgeschenk. Elke woensdag in juli en augustus, vertrek en inschrijving voor het toeristenbureau.
 • De bewegwijzerde paden van het Pays Rochois: U kunt een topogude kopen bij het toeristenbureau voor 2 €. Hiermee kunt u de 9 wandelpaden van het kanton lopen die 1 tot 4 uur duren.
 • La grimpée du Pays Rochois: Op de laatste zondag van september biedt deze wedstrijd voor wandelaars en hardlopers een hoogteverschil van 900 meter over een lengte van 10 km.
 • De Moulin du Châtelet in Cornier: Deze bevindt zich op 6 km van La Roche-sur-Foron in de gemeente Cornier, op een plaats die Le Châtelet heet. Elk voorjaar blijft de molenaar aan zijn rad draaien om een uitstekende walnootolie te produceren. De molen is gebouwd tussen de 17e en 18e eeuw. Een bezoek aan de buitenkant van de molen onthult de twee waterraderen, die worden aangedreven door water uit een kleine vijver. Oorspronkelijk produceerde de molen meel en werd hij ook als zagerij gebruikt.

Internationale Beurs van de Haute-Savoie Mont-Blanc

Rochexpo la Roche-sur-ForonDeze jaarlijkse beurs wordt sinds 1925 gehouden tussen eind april en begin mei over een periode van tien dagen. Bijna 100.000 bezoekers hebben toegang tot meer dan 500 exposanten, waardoor het de 8e grootste beurs van Frankrijk is. De site van Rochexpo is sinds 1970 gastheer van dit evenement. Elk jaar kiest de Internationale Beurs van de Haute-Savoie Mont-Blanc een eregast, vaak een land.

Markt in La-Roche-sur-Foron

Marché à La-Roche-sur-ForonDe donderdagochtendmarkt wordt het hele jaar door gehouden van 7.30 tot 12.30 uur in het stadscentrum. Er zijn meer dan 150 ambulante handelaren die lokale levensmiddelen en industrieproducten aanbieden. Deze traditionele markt bestaat al enkele eeuwen.Adres: Place d’Andrevetan.

Stadhuis

Adres: 1 place de l’Hôtel de Ville, 74 800 La Roche-sur-Foron Tel: 04 50 25 90 00 Openingstijden: maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur (sluit op vrijdag om 16 uur).

ToeristenbureauAdres: 1 place d’Andrevetan, 74800 La Roche-sur-Foron Tel: 04 50 03 36 68 Officiële website: larochesurforon.com

Om te skiën in de omgeving