De Haras d’Annecy

De stoeterij van Annecy was een groep gebouwen gewijd aan paarden, gebouwd op een groot park van drie hectare. De plaats in het midden van de stad is open voor het publiek. Een klein restaurant is aanwezig. Wat is haar geschiedenis? Hoe kom je bij de stoeterij? Wat is de toekomst van deze plek?

De geschiedenis van de stoeterij van Annecy

Annecy heeft al sinds het Eerste Keizerrijk een stoeterij. Het doel was het groeperen van hengsten om de voortplanting van paarden met een goede bloedlijn te verzekeren, voornamelijk voor het leger. Onder de Derde Republiek werd het huidige gebouw gebouwd tussen 1880 en 1885. In die tijd lag het terrein buiten Annecy, maar tegenwoordig ligt het in het centrum van de stad.

In 2005 werd besloten het te sluiten als gevolg van de herstructurering van de nationale stoeterijen. De stoeterij werd in 2007 geklasseerd als historisch monument en vervolgens aangekocht door de stad Annecy.

De gebouwen werden praktisch en recht ontworpen, zoals gewenst door de architect Ruphy in 1880. Deze organisatie werd destijds overgenomen door alle Franse stoeterijen onder het ministerie van Landbouw.

Het centrale gebouw was bedoeld om de zadels in onder te brengen. De eerste verdieping werd ingenomen door de veearts. Aan de zijkanten was het personeel gehuisvest. Aan de rechterkant bevindt zich een grote overdekte rijhal, die aan het eind van de 20e eeuw werd gebruikt door de Cravache d’Annecy, nog steeds een gerenommeerde paardenclub in Annecy. Het mooie huis in het park was de woning van de directeur van de stoeterij. In totaal bevinden zich op dit terrein meer dan 12 gebouwen die gewijd zijn aan de paardenfokkerij.

De stoeterij van vandaag en morgen

Aangezien het een gemeentelijk domein is, is het terrein open voor het publiek, behalve in de winter. Er wordt een klein restaurant met bar aangeboden met muzikale en theatrale animatie. Er zijn bijenkorven geïnstalleerd om het publiek kennis te laten maken metde bijenteelt. Elk jaar wordt het festival van de Reblochon, een uitstekende kaas uit de Haute-Savoie, georganiseerd.

Le Haras d’Annecy

Het is een schaduwrijke plek, aangenaam om te picknicken of te genieten van de kleine horeca (Armony Saveurs) tijdens uw vakantie in Annecy. U kunt gaan winkelen in de Galeries Lafayettes, die op vijf minuten loopafstand liggen. Vanuit het autovrije centrum van Annecy moet u ongeveer tien minuten lopen om de stoeterij te bereiken.

Adres: 19 rue Guillaume Fichet, 74000 Annecy.

Openingsperiode: van begin mei tot eind september.

Anekdote: als je de route naar Annecy vraagt, moet je naar de stoeterijen vragen, ook al is er maar één.

In de komende jaren wordt dit terrein opnieuw ingericht om het nog aantrekkelijker te maken:

  • De huidige steengroeve zal worden omgevormd tot een watertuin om frisheid te brengen. Er zal een openbaar landschapspark worden aangelegd om de bestaande vegetatie te ordenen.
  • Het natuurpark zal worden uitgebreid zodat bezoekers kunnen genieten van dit bosrijke en schaduwrijke gebied midden in de stad.
  • Er zaleen gastronomische markt worden gecreëerd om het werk van de plaatselijke producenten onder de aandacht te brengen en tegelijkertijd voor iedereen toegankelijke prijzen aan te bieden.
  • De Animation Film City zal permanente en tijdelijke tentoonstellingen mogelijk maken die aansluiten bij het Internationale Animatiefilmfestival van Annecy dat elk jaar plaatsvindt.

De werkzaamheden beginnen begin 2022 en worden in 2024 opgeleverd.

Het seizoen 2021 in de Haras

Voor dit overgangsjaar, vóór de geplande grote renovatiewerkzaamheden, is de Annecy Stud geopend van 1 mei tot begin oktober van woensdag tot zondag van 10 tot 18.30 uur. De geldende sanitaire regels moeten worden nageleefd: maximale groepsgrootte van 6 personen, verplicht dragen van maskers. Het restaurant“Le Cheval à Bascule” zal open zijn als de situatie verbetert. Tijdens het seizoen zijn er tentoonstellingen, concerten en evenementen rond de bijenstal gepland met gratis bioscoopzittingen in de open lucht.

Videopresentatie van Armony Saveurs in de Haras d’Annecy