Hoe leer je skiën?

Om optimaal van uw vakantie in de wintersportplaatsen te genieten, kunt u leren skiën door skilessen te nemen. Ons advies voor de juiste keuze.

Welke wintersportplaatsen moet u kiezen om te beginnen?

De meeste grote wintersportplaatsen in de Savoie hebben gebieden waar u kunt leren skiën. In kleine familieoorden zoals Le Grand-Bornand worden de gemakkelijkste pistes, met groene bordjes, gebruikt door beginners. In de grotere skigebieden zijn er gebieden met lage pistes voor beginners.

U kunt dan een verblijf boeken in de buurt van het leergebied om de dagelijkse reis met het materiaal te vergemakkelijken. U kunt ook, indien mogelijk, de voorkeur geven aan periodes buiten de schoolvakanties. De pistes zijn dan veel minder druk, wat prettig is voor een zelfverzekerde start.

Kan ik als volwassene leren skiën?

Er is geen leeftijdsgrens voor het nemen van alpineskilessen. Het wordt steeds duidelijker dat volwassenen willen leren, en een derde van de beginners is inmiddels volwassen. Om uzelf de beste kans op succes te geven, moet u gemotiveerd zijn, in goede lichamelijke conditie verkeren en een fysieke voorbereiding hebben voordat u vertrekt. Een paar kleine fitnessoefeningen voorkomen dat u achteraf last krijgt van pijntjes.

Om te leren skiën is meestal een week les nodig, maar u kunt deze periode inkorten tot 3 ochtenden om te testen of deze sport bij u past. Voor kinderen is leren skiën vaak een leuke activiteit die in leeftijdsgerichte groepen wordt aangeboden.

Kan ik alleen leren skiën?

Het is gemakkelijk om video’s op het web te bekijken en advies te lezen over hoe je moet skiën. Dit schijnbare gemak kan echter leiden tot slechte gewoonten en zelfs blessures. Als een vriend u wil leren skiën, is hij of zij misschien wel goed bedoeld, maar beschikt hij of zij niet over de pedagogische vaardigheden van een instructeur. Daarom raden wij u aan tijdens uw eerste week wintersport gebruik te maken van een professional.

Privé- of groepslessen?

Voor volwassenen hebben privélessen voordelen omdat de skileraar zich gemakkelijker kan aanpassen aan het niveau en de lichamelijke conditie van zijn leerling dan in een cursus met meerdere personen. Voor jongere kinderen zijn groepslessen voordeliger en beter geschikt om snel vooruitgang te boeken.

Als u met een groep komt, is een privéles voor een paar vrienden of een gezin een garantie voor leren en plezier maken. De duur van de cursus varieert van 3 dagen tot een week. Gemiddeld kan de beginnende skiër na drie dagen bochten maken op een blauwe piste. Voor de moeilijkere pistes is het nodig de kennis te consolideren met enkele aanvullende lessen.

Welke uitrusting is nodig om te leren skiën?

Het eerste advies is om een eigen uitrusting te huren: ski, schoenen, stokken en helm. Ten eerste om te kunnen skiën met recent materiaal van goede kwaliteit, en ten tweede omdat de aankoop van dergelijk materiaal een aanzienlijk budget vertegenwoordigt. Het is beter om tijdens uw lessen te huren, voor het geval u daarna niet meer op de piste wilt skiën. Aan de andere kant, als u een gepassioneerd skiër wordt, kunt u een uitrusting kiezen die overeenkomt met uw niveau en type skiën: toerskiën, snowboarden, afdaling.

Wat de kleding betreft, moet u de ui-techniek gebruiken, d.w.z. verschillende lagen op elkaar stapelen om u aan te passen aan temperatuurschommelingen. De juiste outfit is het dragen van thermisch ondergoed en goede sokken waarover u een broek, jas, muts en handschoenen aantrekt.

Helmen zijn niet verplicht voor volwassenen, maar worden sterk aanbevolen om het hoofd maximaal te beschermen in geval van een botsing. De meeste skigebieden bieden pakketten aan waarin een aantal lessen van een alpineskileraar en de huur van materiaal zijn inbegrepen. Deze pakketaanbieding bespaart geld.

Goed advies om te beginnen met skiën

Door deze tips met gezond verstand toe te passen, heeft u de beste kans van slagen bij uw skitraining:

Kies een vlak gebied om te beginnen

Door een “baby”-piste of een vlak terrein onderaan de piste te gebruiken, krijgt u de tijd om uw materiaal en de eerste begrippen van evenwicht te begrijpen.

Draag geen skischoenen

Skischoenen kunnen oncomfortabel zijn om naar de piste te lopen. Het is het beste om de piste met sneeuwschoenen te benaderen.

Geen stokken in het begin

Om je evenwicht te perfectioneren, kun je je het beste concentreren op je ski’s. Stokken zijn nuttig in het tweede deel van de training.

Alleen de ene ski na de andere aantrekken

Na het wennen aan de schoenen, de eerste ski aantrekken en op één been balanceren, daarna afwisselen met het andere.

Schaats stappen

Als op een schaatsbaan of inline-skating duw je de sneeuw van de ene naar de andere kant zonder je stokken te gebruiken. Met deze techniek kun je je op het vlakke bewegen en zelfs een helling beklimmen. Als de helling te steil is, moet je je ski’s loodrecht op de helling zetten en de ene voet na de andere beklimmen.

Remmen voor beginners

Dit is de bekende sneeuwploegtechniek, die erin bestaat je ski’s in een circumflex accent te zetten terwijl je de voorkant van je ski’s in contact houdt.

Weten hoe op te staan

Het is essentieel om in een zittende positie achter de hielen te komen, met één hand een knie te nemen, de andere op de grond te zetten en omhoog en naar voren te duwen om op te staan.

De eerste bochten

Nog zonder stokken kies je een “baby” of groene helling en zet je je armen in een vlak, je ski’s in een sneeuwploeg en je drukt op de buitenste voet terwijl je je borst draait naar de kant die je wilt draaien.

Al deze tips zullen nuttig zijn, maar ze vervangen niet het oefenen met een skileraar van de verschillende scholen in uw skioord: ESF, ESI, Oxygène of UCPA.