Het Bauges-massief

Het Bauges-massief bestaat uit 14 dorpen in het middengebergte. Door zijn geografische ligging ligt het tussen Chambéry, Aix-les-Bains, Albertville en Annecy. Dit massief staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ontdek de ware natuur van de Savoie.

Ontdek het Massif des Bauges

Het massief ligt aan de westelijke oever van het meer van Annecy, is bijna 800 km² groot en het hoogste punt, de Arcalod, bereikt een hoogte van 2.217 meter. Het park wordt doorkruist door een bergstroom, “Le Chéran”, die uitmondt in de rivier de Fier die door Annecy stroomt. Dit grote natuurgebied grenst aan de departementen Savoie en Haute-Savoie.

Het is op deze bergweiden waar de veehouderij blijft bestaan dat de Vacherin kaas en de uitstekende Tome des Bauges met BOB worden gemaakt. Het is dus een nog steeds gevestigde landbouwactiviteit die u kunt ontdekken. U kunt ook de abdij van Tamié bezoeken die in het massief na de stad Faverges ligt en de beroemde kaas van de monniken proeven waarvan de smaak dicht bij de reblochon ligt.

De ondergrond van het massief bestaat uit talrijke holtes die speleologen interesseren. Daarom heeft het massief van Bauges het label GeoPark gekregen.

Er zijn vele boswandelingen beschikbaar, waarvan sommige in de vorm van educatieve interpretatieroutes om thema’s als de verschillende bomen in het park te ontdekken. Wij raden u de volgende wandelingen aan: de open plekken van Féclaz, de vallei van Bellevaux en het plateau van Revard.

Foto: Raphaël Machet, Insta: raph_m_74

De skigebieden van de Bauges

Dit grote massief heeft prachtige wintersportplaatsen zoals :

In deze stations kunt u verschillende sporten beoefenen zoals: skiën, nordic skiën en prachtige sneeuwschoentochten maken.

Veiligheidsmaatregelen: om te wandelen of te sneeuwschoenwandelen is het beter nooit alleen te gaan. Op de steilste hellingen in de bergen heeft de sneeuw soms moeite zich vast te houden. Het is dus raadzaam om in dit soort gebieden niet op pad te gaan vanwege het risico op lawines.

De 14 toppen boven de 2000 meter in de Bauges

In de Himalaya zijn er 14 toppen boven de 8000 meter. Toevallig zijn er precies 14 toppen boven de 2000 meter in het Bauges-massief. Het is een grote uitdaging voor de wandelaar om ze allemaal te beklimmen, natuurlijk niet in één keer. De meest ervaren wandelaars kunnen meerdere toppen op één dag beklimmen.

Arcalod

Massif des Bauges L'ArcalodDit is met 2.217 m het hoogste punt van het Bauges-massief. Het moet worden verdiend met een steile klim vanaf de startparkeerplaats, een lastige aankomst in de lucht die glad kan zijn tijdens de afdaling.

Bereikbaarheid: Volg École en Bauges op de D60, ga dan richting Le Carlet. Dan ga je naar het einde van de bosweg naar de Nant Fourchu.

Parkeren: Bij de Nant de Fourchu, voldoende plaatsen.Hoogteverschil: 1.220 mMoeilijkheid: Hoog, u moet goed getraind en voorzichtig zijn.Duur: 4 uur klimmen

Pointe de la Sambuy

Massif des Bauges Pointe de la SambuyEr zijn twee manieren om deze top te benaderen: ofwel neemt u de stoeltjeslift van Seythenex die u een heel eind omhoog brengt, ofwel kiest u voor een lange en veeleisende wandeling, weg van de drukte.

Toegang: Volg de École en Bauges via de D60 en vervolgens richting le Carlet. Dan gaat u naar het einde van de bosweg naar de Nant Fourchu.

Parkeren: Bij de Nant de Fourchu, voldoende plaatsen.Moeilijkheidsgraad: Hoog met soms gladde ondergrond bij vochtigheid. Stijging: 1 865 mDuur: 4 tot 5 uur klimmen.

Mont Pecloz

Mont Pecloz Massif des BaugesVoor sommige liefhebbers van de Bauges is de Mont Pecloz de mooiste top van de Bauges met zijn spectaculaire geologische sporen, talrijke gemzen en een uniek silhouet.

Toegang: Volg de École en Bauges via de D60 dan le Carlet, de bosweg leidt u naar de parkeerplaats van Bellevaux.

Parkeerplaats: Bellevaux, met voldoende parkeerplaatsen.Stijging: 1.330 m.Duur: 4 uur klimmen.Moeilijkheidsgraad: Hoog, met een flinke klim aan het eind en een zeer lange terugweg.

Mont Trélod

Massif des Bauges Mont TrélodMet zijn 2.181 meter is deze top zeer beroemd om zijn oorspronkelijke vorm: een neerhangende syncline. Hij is ook gemakkelijk toegankelijk. Slachtoffer van zijn eigen succes, deze wandeling is zeer populair. U kunt er gemzen, moeflons en talrijke marmotten tegenkomen.

Toegang: ga naar Doucy-en-Bauges via de D60.

Parkeren: Ga na de Chef lieu naar het gehucht La Chapelle bij de kerk en parkeer in de twee bochten op de weg naar beneden.Hoogteverschil: 1.250 m en 1.300 als u voor de lus kiest.Moeilijkheid: U moet heel voorzichtig zijn als u onder de waterval tussen 1.475 en 1.600 m doorloopt.Duur: De duur is hoog met 6 tot 7 uur.

Foto: Raphaël Machet, Insta: raph_m_74

Pointe de Chaurionde

Pointe de Chaurionde Massif des BaugesIn het centrum van het reservaat van de Hautes-Bauges, niet ver van de Col de Tamié, kun je kiezen uit drie routes om de top te bereiken.

Bij deze prachtige wandeling kunt u de nacht doorbrengen in de refuge Drison of in Orgeval en vervolgens verder gaan naar een andere top van de Bauges.

Bereikbaarheid: Volg Ecole en Bauges op de D60 en ga dan richting Le Carlet. Dan gaat u naar het einde van de bosweg naar de Nant Fourchu.

Parkeren: Talrijke plaatsen op de parkeerplaats van Nant FourchuNiveau: 1.220 mDuur: 4 uur klimmenMoeilijkheidsgraad Hoog Omdat de wandeling lang is, moet u goed getraind zijn.

Mont d’Armenaz

Mont d'Armenaz Massis des BaugesOm deze top te ontdekken, moet u op de wandelpaden blijven, want de vallei is geclassificeerd als onderzoeksgebied vanwege de aanwezigheid van veel gemzen. In de zomer komt u weer vaarzen tegen op de bergweiden.

Toegang: Het gaat via de col de Frene op de D 911.

Parkeren: ter hoogte van de pas langs de weg.Hoogteverschil: 1.290 mDuur: reken op 3 tot 4 uurMoeilijkheidsgraad: toegankelijk voor iedereen, rekening houdend met de duur. Belangrijk: er is geen waterpunt op deze route.

Pointe des Arces

Pointe des Arces Massif des BaugesDeze berg wordt weinig bezocht en biedt u een prachtig uitzicht op de Combe de Savoie in het hart van het natuurgebied. Ook hier komt u gemzen en alpenflora tegen, waaronder de beroemde rododendrons.

Bereikbaarheid: Volg Ecole en Bauges op de D60 en ga dan richting Le Carlet. Als u de bosweg volgt, parkeert u op de parkeerplaats van Bellevaux.

Hoogteverschil 1.208 mDuur: tussen 3 en 4 uur klimmenMoeilijkheidsgraad: laag maar vrij lang. Goede schoenen zijn aanbevolen.

Mont de la Coche

Massif des Bauges Mont de la CocheTijdens deze tocht kunt u links de Mont-Blac en de Arcalod bewonderen. Hieronder zijn ook talrijke moeflons te zien.

Toegang: Volg Ecole en Bauges op de D60 en ga dan richting Le Carlet. Dan gaat u naar het einde van de bosweg naar de Nant Fourchu.

Parkeren: Bij de Nant de Fourchu, voldoende plaatsen.Stijging: 1.070 mDuur: 4 uurMoeilijkheidsgraad: Vrij zwaar, u moet gewend zijn aan wandelen en een goede conditie hebben.

Grote Parra

Grand Parra Massif des BaugesDit is een veeleisende tocht want er is geen pad, de helling is steil maar de beloning zal aanwezig zijn bij de oversteek naar de Pointe des Arlicots.

Toegang: Ecole en Bauges via de D911, vervolgens de D60 in het dorp. Volg de borden “L’Arculaz” naar de parkeerplaats.

Parkeren: U kunt parkeren verderop bij het chalet du Praz.Hoogteverschil: 650 tot 1200 m afhankelijk van de parkeerplaats.Duur: iets minder dan 4 uur in totaal.Moeilijkheidsgraad: hoog, u moet altijd voorzichtig zijn en goede schoenen hebben.

Pointe des Arlicots

Massif des Bauges Pointe des ArlicotsEen route geschikt voor beginners maar niet erg populair, u ontdekt de kapel van Bellevaux door afwisselend bos, bergweide en bergkam. Een echte ontdekking voor natuurliefhebbers.

Toegang: Volg Ecole en Bauges op de D60 en ga dan richting Le Carlet. Als u de bosweg volgt, parkeert u op de parkeerplaats van Bellevaux.

Hoogteverschil: 1.192 m.Duur: u moet 3 uur klimmen.Moeilijkheidsgraad: laag, een beetje glad bij nat weer.

Mont Colombier

Massif des Bauges Mont ColombierDeze top is geplant in het midden van het Bauges massief, het panorama laat toe de Mont Blanc, het meer van Annec en de Aiguilles d’Arves te omvatten.

De parkeerplaats op hoogte verkleint het hoogteverschil. Het is een voorbeeld van een mooi geologisch znticlinaal.

Bereikbaarheid: Vanuit Chambéry via de D206 of de D59 vanuit Lescheraines, dan Aillon-le-Jeune volgen, vervolgens de D32, bij de Correrie linksaf de route de la Fullie volgen tot het einde van de weg bij Praz Gelaz.

Parkeren: in Praz Gelaz beperkt tot 10 plaatsenNiveau: 850 mDuur: 3 uur stijgen en 2 uur dalenMoeilijkheidsgraad: laag, pas op voor gladde ondergrond.

Dent d’Arclusaz

Dent d'Arclusaz Massif des BaugesDit is de grote berg van de Bauges om te skiën. Voor wandelaars is de combe d’Arclusaz gevormd door een oude gletsjer een wonder.

Toegang: via de Frene pas op de D 911.

Parkeerplaats: op de pas.Hoogteverschil: 1.090 m.

Duur: 5 tot 6 uur voor het geheel.Moeilijkheidsgraad: hoog het einde wordt gedaan door kabels.

Tré le Mollard

Tré le Mollard Massif des BaugesDeze top van 2.035m is natuurlijk verbonden met de Mont de la Coche. Er is een zeer mooie kleine gang naar het westen.

Toegang: École en Bauges dan Jarsy via de Col du Frêne op de D 911 of via Lescheraines.

Parkeren: bij het gehucht Coudray, beperkt tot 8 plaatsen.

Hoogteverschil: 1.115 mDuur: 3 uur voor de beklimmingMoeilijkheid: Gemiddeld die meer aandacht vereist na het Plan de la Limace.

De Omsingeling

Massif des Bauges L'EncerclementDit is de laatste top op de lijst die bereikt wordt door de Mont de la Cloche. U krijgt toegang tot een uitzonderlijk panorama.Toegang: ga naar Jarsy, dan naar Le Coudray of Précherel.Parkeren: ofwel in Le Coudray of Précherel.Hoogteverschil: 1.000 m.Duur: 3 tot 4 uur klimmen.Moeilijkheid: Vrij hoog met een taps toelopende graat. Hier zijn enkele suggesties voor gegroepeerde beklimmingen van de veertien toppen van 2.000 m van de Bauges voor getrainde en gemotiveerde wandelaars:

  • Mont de la Coche, Encerclement, Tré Le Mollard, Arcalod
  • Dent d’Arclusaz, Grand Parra, Pointes des Arlicots
  • Pointe des Arces, Mont d’Armenaz, Mont Pecloz
  • Pointe de la Sambuy, Pointe de Chaurionde
  • De berg Colombier
  • Mont Trélod

Het laatste record om de veertien 2000 van het massief van de Bauges te beklimmen is 14 u 26! Het is een lokale sporter: Aurélien Dunand-Pallaz die op zaterdag 27 juni 2020 om 2.30 uur vanuit zijn dorp Marthod aan de voet van de Dent de Cons is vertrokken. Hij verbeterde het vorige record van François D’Haene in 18 u 21. De tocht vertegenwoordigt 82 km voor 8.800 m positief hoogteverschil. Qua organisatie waren op elk punt 25 mensen aanwezig.

Welkom bij de beperkte club van “summiters” in de Bauges!

Videodocumentaire over het GeoPark van het massief van de Bauges