The Bridge of Loves

Samen met de Oude Gevangenissen is de Pont des Amours de meest gefotografeerde plaats in Annecy door de vele toeristen op vakantie. Wij onthullen de geschiedenis van deze emblematische plek van de stad aan het meer.

Routebeschrijving naar de Pont des Amours in Annecy

De stad Annecy heeft vele kanalen die door het historische centrum lopen. Het is een romantische bestemming die de bijnaam “Klein Venetië van de Alpen” draagt. Het water van het kanaal Vassé mondt uit in het meer via de Pont des Amours. Om het te bereiken zijn er twee mogelijkheden.

Achter het stadhuis van Annecy steekt u de Jardins de l’Europe over, de brug ligt links. Of als u langs de oevers van het meer op de Esplanade du Pâquier naar rechts loopt , komt u bij de Pont des Amours. Aan weerszijden van de brug kunt u een waterfiets huren om het gebied te ontdekken en in de zomer te zwemmen.

vue depuis pont des amours ©M. PitteloudHet kanaal van Vassé dient als haven voor vele boten die onder de brug doorvaren om het meer te bereiken. De bezoeker kan genieten van een prachtig uitzicht op het meer en het kleine zwaneneiland. De berg op de achtergrond is de Mont Veyrier, die prachtige wandelingen biedt voor mensen van alle niveaus.

De brug is een populaire locatie voor bruidsfotografie, maar ook voor geliefden die een souvenir willen hebben van hun tijd in Annecy. Voor een andere fotografische hoek op de brug, met de honderd jaar oude platanen en het meer op de achtergrond, moet u naar de oevers van het kanaal Vassé, waar de rivier naar links draait. Voor fietsers zijn aan weerszijden van de brug 2 opritten aangebracht, waardoor de oversteek gemakkelijk is.

Legenden en oorsprong van de Pont des Amours

Over de oorsprong van de naam van de brug lopen de meningen uiteen. Volgens sommigen is die te danken aan het gebruik als ontmoetingsplaats voor geliefden. Er wordt gezegd dat mensen die op de brug kussen de rest van hun leven bij elkaar blijven. Veel geliefden plaatsen zelfs hangsloten op de slagbomen van de brug om hun liefde te bezegelen. Net als Parijs verwijdert de stad Annecy ze regelmatig om de stevigheid van de brug en de esthetiek van de plaats te behouden.

Er bestaat ook een oude legende dat de Pont des Amours in de eerste plaats een uitgelezen plek was voor prostituees.

De geschiedenis van de Pont des Amours

Het idee om op deze plaats in Annecy een brug te bouwen ontstond in 1836, tijdens het door Samuel Vaucher-Crémieux voorgestelde ontwikkelingsplan.

De inwoners van Annecy moesten echter wachten tot 1858, toen een brug met drie bogen werd gebouwd. De plannen werden opgesteld door architect Ignace Monnet.

Maar de brug bleek te smal voor voetgangers en te laag voor boten. De brug vergde ook aanzienlijke uitgaven en werd in 1859 opnieuw ontworpen om beter in het landschap te passen. Er werd een ijzeren constructie gebouwd volgens de plannen van Gaspard Fraüf, de gemeentearchitect, en de brug werd ingehuldigd op 9 juni 1907. Hij verbond de Pâquier met de Jardins de l’Europe.