Waar kun je sneeuwscooteren in de buurt van Annecy?

Snowmobiling is een activiteit die ook bekend staat als sneeuwscooter of ski-doo. Het wordt beoefend in de winter, op besneeuwde paden. Laten we deze wintersport eens nader bekijken.

De oorsprong van sneeuwscooteren

motoneiges sur un sentier en hiverDe sneeuwscooter vindt zijn oorsprong in Quebec in de jaren 1900. Een jonge monteur met de naam Joseph-Armand Bombardier kwam op het idee om zijn garage te redden. In 1935 bouwde hij de allereerste sneeuwscooter, met een nieuw versnellingssysteem. De B7 sneeuwscooter werd al snel onmisbaar voor artsen, priesters en ambulancechauffeurs die in afgelegen gebieden werkten. Hij is uitgerust met een motor van 10 pk. Twee jaar later vroeg Bombardier een octrooi aan en na enkele jaren van verbetering was de nieuwe versie van de sneeuwscooter klaar. Het is degene die we vandaag kennen. Hun motor is zowel kleiner als efficiënter. In 1959 werd hij officieel gepresenteerd onder de naam Ski Dog. Maar er werd een tikfout gemaakt op de brochure en de sneeuwscooter werd de Ski-doo, hoewel het eerste octrooi op de uitvindingsrechten van een machine die via een propeller over de grond beweegt, werd toegekend aan James McDuff. Aan de Franse kant ontwikkelde Adolphe Kégresse in 1910 een flexibele rupsband. Vervolgens transformeerde hij op verzoek van tsaar Nicolaas II verschillende luxe automobielen.

Sneeuwscooteren, een discipline waarin Quebecers uitblinken

Tegenwoordig zijn er sneeuwscooterwedstrijden. Ze worden meestal gedomineerd door Quebecers. De eerste gedocumenteerde wedstrijden dateren van 1962, toen er speciaal voor deze gelegenheden modellen werden gebouwd. Er zijn verschillende soorten wedstrijden:

  • Cross-country
  • Versnelling
  • Estafette
  • Sneeuwcross

De X Games organiseren ook sneeuwscooterwedstrijden.

Sneeuwscooteren rond Annecy

homme sur une motoneigeEr zijn veel skioorden die sneeuwscootertochten aanbieden. Sommige stations, zoals Les Saisies, bieden zelfs de mogelijkheid om ‘s nachts te rijden. Een unieke kans om de berg te herontdekken, terwijl u overdag geniet van het alpineskiën of langlaufen. Als u niet in de verleiding komt om ‘s nachts te rijden, kunt u het sneeuwscooteren in de volgende skioorden nog steeds uitproberen:

Voor een kennismaking met sneeuwscooteren of een sneeuwscootertocht kunt u contact opnemen met het Office du Tourisme of de dienstverleners zelf.

Praktische informatie over sneeuwscooteren

Franse regelgeving

Sneeuwscooteren in Frankrijk is mogelijk. Maar het is noodzakelijk de geldende voorschriften te respecteren. Zo zijn de gemarkeerde paden van skigebieden toegankelijk, maar alleen als de pistes gesloten zijn. Bestuurders moeten ouder zijn dan 18 jaar en in het bezit zijn van een auto- of motorrijbewijs. Passagiers moeten minstens 8 jaar oud zijn. Als u nog nooit op sneeuwscooters hebt gereden, raden wij u aan met een professional mee te gaan.

Welke uitrusting is nodig voor sneeuwscooteren?

équipement motoneigeOm te gaan sneeuwscooteren is het essentieel om over de juiste uitrusting te beschikken. De outfit die u draagt voor het skiën kan precies goed zijn. Denk aan uw handschoenen, uw wetsuit en uw après-skischoenen. Vergeet ook uw zonnebril niet, en een helm is verplicht bij het sneeuwscooteren. Sommige dienstverleners leveren u dit accessoire, maar u kunt ook uw eigen helm meenemen.