Musilac Festival

In enkele jaren tijd is het festival van Musilac uitgegroeid tot het grootste pop-rock evenement in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Hoe kunt u de openluchtconcerten bijwonen?

Een festival gecreëerd door liefhebbers

Het verhaal begon in 2000 met de ontmoeting tussen twee enthousiastelingen, Thierry Martinet en Daniel Ginet. De eerste editie, die plaatsvond op een parkeerplaats bij het Lac du Bourget in Aix-les-Bains, kreeg de naam “Musikolac”. Het was een populair succes en de toenmalige burgemeester Dominique Dord steunde het project. In 2015 werd het festival uitgebreid tot vier dagen met de Bonusdag. Op de laatste dag trad de band Muse op, met 30.000 toeschouwers. Dit was de recordopkomst met meer dan 110.000 festivalgangers. In 2018 kwam er een “Musilac Mont Blanc”-editie, die in april plaatsvond in Chamonix. Maar deze tweede editie houdt geen stand.

Grote sterren uit de muziekscene hebben op Musilac opgetreden: David Guetta, Stromae, Mika, Peter Gabriel, Indochine, The Cure en Placebo.

Het populaire succes van Musilac is te danken aan de programmering van grote namen, maar ook aan de selectie van stijgende popcultuurwaarden.

Hoe Musilac bijwonen?

Het pop-rockevenement vindt plaats in Aix-les-Bains, in de Savoie, op de esplanade van het Lac du Bourget, tussen het meer en de bergen. Het duurt elk jaar vier tot vijf dagen, van woensdag tot zondag, midden juli. De vooravond is het openingsevenement voor het festival. Het is een gelegenheid om gratis concerten bij te wonen in het bloemenpark van de Thermen, in Aix-les-Bains.

Er worden boottochten aangeboden door de Compagnie des bateaux du Lac du Bourget om het festival vanaf het meer te ontdekken.

Reserveren kan online op de officiële website van Musilac. Er worden verschillende formules voorgesteld naargelang het aantal dagen op het terrein. Een pas voor gehandicapten wordt tegen een gereduceerde prijs verkocht. Op de website van de organisator kunnen ook 4.000 kampeerplaatsen worden gekocht. De concerten vinden plaats op vier grote podia.

De editie van 2023

musilac 2023 afficheNa de aankondiging van de organisatoren aan het einde van Musilac 2023 vroeg iedereen zich af of het festival in 2023 zou terugkeren. Eindelijk is het antwoord gegeven en kunnen de festivalgangers van 5 tot 8 juli terecht op de esplanade.

Onder de eerste artiesten die terugkeren op de esplanade: Indochine, Shaka Ponk, Franz Ferdinand en Lomepal. Mooie beloften in afwachting van de rest van de aankondigingen.

Vorige edities

De editie van 2022

musilac 2022 afficheHet festival Musilac vond plaats van 6 tot 10 juli 2022 in Aix-les-Bains.

De volgende artiesten traden op: Angèle, Vianney, Orelsan, Calogero, The Chemical Brothers, Mika, Lous en de Yakuza, Terrenoire, Sam Ryder, Benjamin Biolay, Sum 41, Alt-J, Dutronc & Dutronc (vader en zoon), Feu! Chatterton, Gaëtan Roussel, Juanes, Lilly Wood & The Prick, Metronomy, Kas:st, Tim Dup en Claire Laffut.

In 2022 werden 80.000 inzendingen genoteerd.

De editie van 2021

musilac 2021 afficheAls de gezondheidsomstandigheden het hadden toegelaten, had de editie 2021 van Musilac moeten plaatsvinden van 8 tot 11 juli 2021 in Aix-les-Bains.

Aan deze 20e editie zouden de volgende artiesten hebben deelgenomen: Petit Biscuit, Oxmo Puccino, PNL, Angèle, Jean-Louis Aubert, Vianney en Benjamin Biolay.

Wegens de aanhoudende pandemie van het coronavirus is de editie 2021 van Musilac echter geannuleerd.

Toegang en parkeren

Verkeer en parkeren rond het festival is zeer moeilijk en is alleen toegestaan voor omwonenden. Er zijn twee pendelnetwerken beschikbaar voor de festivalgangers, aan de snelwegknooppunten van Grésy-sur-Aix en Drumettaz-Clarafond. Het parkeren van de voertuigen gebeurt dus buiten de stad.

Videopresentatie van de editie 2017