Eiland Paleis

Het Palais de l’Isle in Annecy is een beschermd historisch monument en een tentoonstellings- en interpretatiecentrum voor architectuur en erfgoed. Het ligt in de oude gevangeniswijk. Het hele jaar door zijn er tijdelijke tentoonstellingen over verschillende thematische kunstenaars. Dit gebouw, ook wel Les Vieilles Prisons genoemd, is gebouwd op een rotseiland van de Thiou. Het werd voor het eerst vermeld in 1325 als een middeleeuwse gevangenis.

De verschillende gebruiksmogelijkheden van het Palais de l’Isle

Le Palais de l'Ile à Annecy

In de 14e eeuw werd het een monetaire werkplaats voor de rekeningen van Genève. Graaf Amédée III kreeg van keizer Karel IV “het recht om op zijn landerijen goud en zilver te munten”. Vervolgens werd het in de 16e eeuw gebruikt als gerechtsgebouw. Later werd het opnieuw gebruikt als gevangenis tot 1864. Toen werd het gebruikt als bejaardentehuis.

Aan het begin van de 20e eeuw werd het gebouw gebruikt als tekenschool voor steenhouwers en als gymnasium. De stad Annecy overwoog het te slopen omdat het ongezond was geworden, maar het werd gered door de tussenkomst van André Theuriet, romanschrijver, en Charles Suisse, inspecteur van historische monumenten, waardoor het op 16 februari 1900 werd geklasseerd. Het werd tussen 1983 en 1985 gerestaureerd.

De stad Annecy heeft het in 2018 volledig gerenoveerd.

Praktische informatie

Het bezoek duurt een uur, rekening houdend met de vele trappen voor personen met beperkte mobiliteit.

Dit is waarschijnlijk het meest gefotografeerde monument in Annecy sinds de brug Périère. Het is ook een favoriet bij amateurschilders sinds het midden van de 19e eeuw.

Cachot des Vieilles Prisons d'AnnecyDe beroemde kerkers van het Palais de l Île tonen de precaire omstandigheden van de gevangenschap in de Middeleeuwen, aangezien de gevangenis was omgeven door water op hetzelfde niveau als de cellen van de gevangenen. De kapel van het Palais de L’Ile maakt deel uit van het bezoek, evenals de rechtszalen. Het herbergt nu een interpretatiecentrum voor architectuur en erfgoed met tijdelijke tentoonstellingen. Het bezoek is inbegrepen in de prijs van het ticket. Tijdens het Paysage Festival van Annecy wordt de site vaak gebruikt om hedendaagse kunstwerken tentoon te stellen in het nabijgelegen Thiou kanaal.

Vlak naast de ingang kunt u iets drinken in het Café des Arts. Dit etablissement ligt een beetje afgezonderd van de drukste plaatsen. Het is versierd met werken van verschillende kunstenaars. Er is ook een goede selectie van kleine restaurants. U kunt ook eten in de vele restaurants in de omgeving die de culinaire specialiteiten van de Savoie aanbieden.

Annecy Paysages Festival voor de Oude Gevangenissen van Annecy

Dienstregeling

  • Alle dagen geopend behalve dinsdag
  • Van 1 oktober tot 31 mei van 10u tot 12u en van 14u tot 17u
  • Van 1 juni tot 30 september van 10.30 tot 18 uur

Tarieven en abonnementen

  • Tarieven: €3,80, gereduceerd tarief voor kinderen: €2, gratis voor kinderen tot 12 jaar
  • Gecombineerd ticket voor het Château Museum en het Palais de l’Isle: €7,20
  • Jaarkaart: € 20

Informatie en reserveringen

  • Informatie
  • Tel : 04 50 33 87 30
  • Mail : musees@annecy.fr

Videodocumentaire over de oude gevangenissen van Annecy