Paragliding in Annecy

De stad Annecy wordt vaak geassocieerd met zijn beroemde meer, waarop vele sportieve activiteiten kunnen worden beoefend. Maar met zijn unieke natuurlijke omgeving en zijn geschiedenis is Annecy ook een mekka voor paragliding, zowel in Europa als in de wereld.

Bakermat van het paragliden

Le lac d'AnnecyIn Annemasse, niet ver van Annecy, werd het paragliden geboren. In 1978 kwamen André Bohn en Jean-Claude Bétemps op het idee om met hun parachute baldakijn van de helling op te stijgen. Dit experiment en de volgende waren zo succesvol dat het jaar daarop de eerste “para-club” met een zeer lokale naam, “Les Choucas”, werd geopend in Mieussy, op 60 kilometer van Annecy.

Sindsdien heeft deze praktijk zich eerst ontwikkeld onder bergbeklimmers die het zagen als een snelle en praktische manier om van hun beklimming af te komen, om uiteindelijk overal ter wereld een volwaardige discipline te worden. Elk jaar zijn er wereldkampioenschappen voor de beste piloten. Maar gelukkig is paragliding niet langer voorbehouden aan een elite of een happy few. Deze sport is op grote schaal gedemocratiseerd, mede dankzij de steeds efficiëntere en betrouwbaardere uitrusting, waardoor zoveel mogelijk mensen, zonder enige voorkennis, kunnen genieten van de eenvoudige maar onvergetelijke geneugten van het vliegen op hoogte.

Op 20 april 2021 steeg een gids voor parapente, Théo Audebaud, op vanaf de Col de Tamié in de Savoie bij Faverges. Hij vloog naar de Bastille van Grenoble om ten noorden van het meer van Annecy aan te komen door over de massieven van Bauges en Chartreuse te vliegen. De vlucht duurde 8 uur en 23 minuten en legde 200 km af.

Geografische context

Paragliding staat bovenaan de lijst van activiteiten in Annecy, niet alleen om deze historische redenen, maar ook vanwege de bevoorrechte natuurlijke omgeving. De 130.000 opstijgingen per jaar bewijzen dat de plaats over echte luchtkwaliteiten beschikt. Dit geldt met name boven het meer van Annecy. De horizontale winden zijn vaak zwak, in tegenstelling tot de thermische updrafts die overvloedig aanwezig zijn.

Bovendien zorgt de uitstekende infrastructuur, zoals de opstijgplaatsen en het wegennet, voor een grote toegankelijkheid voor zowel opstijgen als landen.

Maar ook het esthetische aspect mag niet worden vergeten. De vallei rond Annecy biedt prachtige landschappen en zorgt voor een werkelijk unieke vliegervaring met de uitgestrektheid van het meer, het omringende groen gedomineerd door de toppen van de Alpen en hun eeuwige sneeuw.

De verschillende routes

Rond het meer zijn de belangrijkste opstijgplaatsen Planfait (950 meter boven de zeespiegel), de Col de la Forclaz (1250 meter boven de zeespiegel), Entrevernes, Semnoz, het Parc Naturel Régional des Bauges of de skiliften van Grand-Bornand en La Clusaz voor opstijgingen op grotere hoogte.

Paragliding is een magische sport die unieke sensaties biedt. De regio Annecy is een van de mooiste plekken in Frankrijk voor paragliding. Waar zijn ze? Laat ons u begeleiden!

1. Het meer van Annecy

parapente col de la Forclaz lac d'AnnecyDit is de beroemdste plek in Europa met de garantie om over dit prachtige meer te vliegen. Vertrek vanuit de gemeente Talloires-Montmin op de Col de la Forclaz op 1.250 meter hoogte. De helling is steil voor het opstijgen en de sensaties ook. U heeft ook de mogelijkheid om iets lager op te stijgen in Planfait op 950 meter hoogte.

Daarna wachten u magische momenten, tussen meer en bergen. U vliegt nabij de berg Dents de Lanfon, het Tournette-massief en de Mont Veyrier. De landing is op een vlakte onderaan het dorp.

2. De Semnoz

Parapente au SemnozDe Semnoz is de favoriete berg van de inwoners van Annecy omdat zijn top op 15 kilometer van de stad ligt. Hij ligt op een hoogte van 1.700 meter en is de ideale plek om op te stijgen met een paraglider. Door de gunstige luchtstromen kunt u hoog genoeg stijgen om de Mont Blanc te zien.

U kunt deze discipline alleen beoefenen of als u begeleid wordt door uw instructeur, zal hij u begeleiden naar de mooiste panorama’s. Op deze prachtige berg van Semnoz zijn verschillende opstijgplaatsen voor parapente en zelfs deltavliegen.

3. Het meer van Aiguebelette

Survol en parapente du lac d'AiguebeletteHet meer van Aiguebelette ligt op enkele tientallen kilometers van Annecy. De stranden van het meer zijn populair in de zomer. Kleiner dan het meer van Annecy, blijft het een veilige gok voor een aangename vakantie. De sterke updrafts maken het gemakkelijk om over het meer te vliegen.

Wij raden de goede restaurants rond het meer aan voor een lunch na een paraglidingstocht bij Annecy.

4. De Mont Revard

Mont revard parapenteTussen Aix-les-Bains en Annecy rijst de Mont Revard op tot een hoogte van 1.550 meter in het noorden van het grote Bauges-massief. Een paraglidingvlucht over de kam van deze berg is een onvergetelijk moment van uw vakantie in de Alpen. Bij goed weer en goed zicht kunt u in de verte het Juragebergte zien liggen. Het is een weinig bekende plek, maar u zult er onvergetelijke herinneringen aan uw verblijf in de Savoie aan overhouden.

De vlucht over het Lac du Bourget, het grootste meer van Frankrijk, grenzend aan Zwitserland, is een hoogtepunt van deze paraglidingvluchten.

5. La Clusaz

Parapente à la ClusazDe badplaats La Clusaz, op 25 kilometer van Annecy, is een traditioneel dorp in de Haute-Savoie dat zijn karakter intact heeft gehouden. Mooie chalets en een dorpsplein zijn hiervan het bewijs. De faciliteiten voor zomer- en wintertoerisme doen zijn reputatie eer aan. De lanceerplaats voor paragliding is bereikbaar met stoeltjesliften. Deze bevinden zich op een hoogte van 1.900 meter. Eenmaal in de lucht kunt u genieten van de architectuur van het dorp en het prachtige Aravis-massief. Als u de plaatselijke gastronomie wilt proeven, zijn er vele uitstekende restaurants.

Prijzen en praktische informatie

Baptême parapente lac d'AnnecyDe prijzen variëren volgens verschillende criteria. Als u een eerste vlucht wilt maken, moet een instructeur u begeleiden. Hij zal u voor de vlucht een volledige briefing geven. Afhankelijk van de locatie variëren de prijzen tussen 70 en 150 €. Als u een video van uw eerste vlucht wilt, bedraagt de prijs bijna 200 €. Er zijn ook cursussen beschikbaar om uw niveau te verbeteren en uw vaardigheden te perfectioneren. Een paraglidingcursus kost tussen 300 en 600 €.

De minimumleeftijd hangt af van de paragliding-site. In de meeste gevallen moet je ouder zijn dan 5 jaar. Afhankelijk van de uitrusting kan een maximumgewicht vereist zijn. Kleding omvat een fleece, windjack, handschoenen en gesloten sportschoenen. Er is geen bijzondere lichamelijke conditie vereist, alleen zwangere vrouwen worden niet toegelaten.

Tot slot kan de paraglidingvlucht op het laatste moment worden geannuleerd als de weersomstandigheden ongunstig zijn.

5 tips om met paragliding te beginnen

Deze spannende sport trekt veel beginners aan. Om er alles uit te halen is het belangrijk om de volgende 5 tips in acht te nemen:

  • Ontdek de sensatie van het vliegen door te beginnen met een eerste vlucht.
  • Kies voor uw eerste vluchten een school die gecertificeerd is door de Fédération Française de Vol Libre (Franse Federatie voor Vrije Vlucht) en volg het advies en de veiligheidsregels van uw instructeur.
  • Maak een tandemvlucht en vervolgens een initiatiecursus van enkele dagen.
  • Kies de juiste uitrusting: zweefvliegtuig en harnas, reserveparachute, helm, radio, handschoenen, zonnebril en geschikte schoenen.
  • Vlieg in een groep om de veiligheid, de uitdaging en het leerproces te verbeteren.

Paragliding is een van de activiteiten die u moet ontdekken als u in de omgeving van Annecy verblijft. Om toegang te krijgen tot de twee mooiste plekken: Planfait en de Col de la Forclaz, rijden er in de zomer tien keer per dag pendelbussen van Sibra vanuit Annecy. De bussen vertrekken vanaf het busstation van Annecy.

Paragliding clubs in Annecy

Er zijn vele paragliding clubs in Annecy waar u deze sport in alle veiligheid en in een aangename sfeer kunt beoefenen:

  • Les Chamois Volants: dit is de grootste club in Frankrijk met bijna 400 leden, opgericht in 1988 in Talloires-Montmin. Ze omvat deelnemers van wereldklasse in afstands- en acrobatische paragliding. Zij beheert het terrein Planfait / Perroix. Buiten worden verschillende uitstapjes georganiseerd. Adres: 39, Chemin de Pré Monteux – ZI Perroix – 74 290 TALLOIRES
  • L’ASPTT Parapente: Deze club biedt vele uitstapjes in een goede sfeer voor alle niveaus. U moet lid worden van de vereniging ASPTT in Annecy. Adres: 1 Allée des Cyclades, 74960 Annecy – Tel: 04 50 66 11 55
  • De interclub Annecy Handi-Bi: mede beheerd door de ASPTT Parapente en de Chamois Volants, biedt het vliegen aan van mensen met een beperkte mobiliteit met tweezitters in rolstoelen. Gerund door vrijwilligers, is het voor contact met deze club noodzakelijk contact op te nemen met de twee voorgaande clubs. Op 24 september 2021 vond de 1000e tandemvlucht met een gehandicapte passagier plaats. Deze vluchten vinden plaats op vrijdag wanneer de weersomstandigheden het toelaten.
  • Annecy Vol de Pente: Deze vereniging heeft tot doel u op te leiden vanaf de initiatie tot het vliegbrevet. De paragliding school wordt geleid door gekwalificeerde instructeurs. De club beschikt over een eigen shuttle die ter beschikking staat van de leden voor uitstapjes tussen de piloten. Buiten het paragliden worden ook andere excursies georganiseerd: sneeuwschoenwandelen en skiën. Adres: 6 rue de la cité, 74 000 Annecy – Tel: 04 50 52 89 85
  • Virage Annecy: In deze clubschool kunt u leren hellingvliegen. Het is een partner van de Pass’Jeunes Annecy die jongeren in Annecy voordelen biedt om tegen lagere kosten te vliegen. Al het materiaal wordt geleend door de club en de instructeurs zijn vrijwilligers. Adres: 12 Rue Louis Boch – 74000 Annecy – Tel: 04 50 57 92 95

Video van een paragliding ervaring boven het meer van Annecy