Trail en hardlopen in Annecy

De prachtige landschappen van Annecy tussen het meer en de bergen zijn zeer geliefde speelterreinen voor hardlopers en trailrunners. Hoe kunt u genieten van de mooiste plekjes om uw favoriete sport in de buurt van Annecy te beoefenen?

Hardlopen versus Trail

Trail Lac d'AnnecyOp het gebied van hardlopen bestaan er twee disciplines. Afhankelijk van uw smaak en capaciteiten kunt u kiezen welke u het meest aanspreekt. Hardlopen wordt beoefend op afstanden van 5 km, 10 km, halve marathon en marathon. Trail running wordt ook wel natuurloop genoemd tot 21 km, trail running op middellange afstand tot 80 km en ultra trail running daarboven.

Ook het terrein is verschillend. De hardloper loopt op asfaltwegen, op gemarkeerde paden die gestabiliseerd zijn. De trailer geeft de voorkeur aan het ruwe terrein: zand-, gras- en modderpaden. Natuurlijke obstakels zijn welkom: boomstammen, wortels, kleine beekjes.

Voor de loper is het hoogteverschil vaak nihil, de weg is vlak en het is de beheersing van de inspanning die je in staat stelt je tijd te verbeteren. De oevers van het meer zijn gunstig voor deze vorm van hardlopen met elk jaar een groot evenement: de Internationale Marathon van het Meer van Annecy. De aanhanger krijgt te maken met steile hellingen die zijn inspanning veel minder constant maken. Wandelen is dan mogelijk om het einde te bereiken. De bergen rond Annecy bieden alle niveaus van trail running, de keuze is aan u.

De uitrusting van de loper is ook lichter: t-shirt, loopschoenen en korte broek. De aanhanger moet over een uitrusting beschikken om zijn autonomie gedurende meerdere uren te garanderen: hydratatie, voorraden, jas afhankelijk van het weer.

Waar hardlopen in Annecy?

Vallon du Fier Annecy

Wij bieden u de 5 mooiste plekken om te gaan hardlopen in de buurt van Annecy. Ze zijn verschillend qua hoogteverschil, natuurlijke omgeving en moeilijkheidsgraad.

  • De oevers van het meer van Annecy: dit is de populairste plek, maar hij is het best toegankelijk in de vroege ochtend of vroege avond. Het uitzicht op de in het meer weerspiegelde bergen is onvergetelijk. U kunt van het strand van Marquisats naar de Petit Port in Annecy-le-vieux lopen, geen hoogteverschil, ideaal om te hardlopen.
  • Het natuurgebied Vallon du Fier: Gelegen in de buurt van het ziekenhuis van Annecy, het is een bosrijk gebied langs de oevers van de Fier, volledig vlak, u kunt er een goed uur hardlopen op een bosrijke en steenachtige ondergrond. De parkeerplaats is praktisch en groot.
  • Het bos van Semnoz: Zeer dicht bij het centrum van Annecy, de Semnoz is een berg met een progressief niveauverschil, en er zijn vele paden. Oriënteer u goed, want u kunt gemakkelijk verdwalen. U zult de sporen van de fauna van de Haute-Savoie kunnen zien.
  • La montagne d’Age: U kunt het bereiken door te parkeren bij de tennisbaan van Poisy. Het bos is over het algemeen vlak met enkele kleine hellingen. Een goede plek om te hardlopen, minder druk bezocht dan de vorige.
  • Mont Veyrier: Dit is de eerste berg aan de oostelijke oever van het meer van Annecy. Het is een zeer populaire trail loop voor inwoners van Annecy met een prachtig panoramisch uitzicht op het meer. Het is raadzaam om voorzichtig te zijn in geval van vette grond of sneeuw op bepaalde passages.

Greenweez Maxi-Race op het meer van Annecy

Greenweez Maxi-Race du lac d'AnnecyDit evenement is een van de belangrijkste routes op de Franse kalender. De Maxi-Race du lac d’Annecy laat de deelnemers de bergen rond het meer van Annecy ontdekken. Het wordt traditioneel in mei gehouden. De organisatoren besteden bijzondere aandacht aan de eco-verantwoorde aanpak van het evenement: ontwikkeling van sociale banden, vermindering van plastic, korte afstanden of biologische voeding.

De route Blanc du Semnoz

Trail Blanc du SemnozHet station van Semnoz, op 30 minuten van Annecy, organiseert jaarlijks eind januari een voetgangerswedstrijd over de besneeuwde paden. De bijzonderheid van dit evenement: de start wordt gegeven bij het vallen van de avond, om 18 uur. De lopers moeten 11 kilometer afleggen met een hoofdlamp terwijl ze genieten van het panorama van de ondergaande zon op de Mont-Blanc. De start is ter hoogte van de skiboxen om de top van de pistes te bereiken, de Crêt de l’Aigle en naar beneden naar de Crêt de Chatillon. Deze route is elk jaar een groot succes, het is raadzaam om vooraf in te schrijven. Hoogteverschil: 460 m.

De route van Bélier Blanc

Le Trail du Bélier BlancIn dezelfde geest als de vorige wedstrijd vindt de Trail du Bélier Blanc elk jaar begin februari plaats op de hoogten van La Clusaz, op het plateau des Confins in de winter met drie mogelijkheden.

  • Een nachtparcours van 14 km met een hoogteverschil van 570 meter,
  • Een route van 8 km met een hoogteverschil van 330 meter,
  • Een sneeuwschoenwandeling van 6 km, met een hoogteverschil van 160 m.

Deze wedstrijd vindt ook in de zomer plaats en verwelkomt elk jaar een groot aantal toeschouwers.