Het plateau van Glières

Het plateau van Glières is een natuurlijke site gelegen op een hoogte van 1451 m. Het is vooral een plaats van herinnering aan het Franse verzet. In de zomer en winter kunt u op dit plateau vele sporten beoefenen. Voor de fijnproevers zijn er uitstekende restaurants op hoogte waar u heerlijke specialiteiten uit de Haute-Savoie kunt proeven.

De natuurlijke site van het plateau van Glières

Plateau des Glières en Haute-SavoieDeze site ligt op 45 minuten ten noordoosten van Annecy en is bereikbaar via een vrij bochtige en steile weg. Maar eenmaal aangekomen ontdekt u een natuurgebied van grote schoonheid. Het is een kalksteenplateau waar bossen, venen, hooilanden, weilanden en grote grasvelden elkaar afwisselen. De Natura 2000 classificatie geeft de kwaliteit aan van de biodiversiteit die het gebied kenmerkt.

De Maquis des Glières: een belangrijke site van het verzet

In januari 1944 kwamen ongeveer 465 mannen bijeen om per parachute wapens te ontvangen voor de verzetsstrijders in de regio. Het Duitse leger viel, met steun van de Franse militie, aan. Kapitein Anjot volgde Tom Morel, die op 10 maart 1944 was gesneuveld, op om het verzet te leiden. De gevechten waren hevig en 129 maquisards verloren het leven op deze hoge plaats van het verzet. Het bevel om zich te verspreiden werd gegeven. Daarna werd het maquis heropgericht en de Haute-Savoie bevrijdde zichzelf op 19 augustus 1944, een uniek geval in Frankrijk.

Monument de Morette au Plateau des Glières

Het plateau van Glières is dus het symbool van de waarden van het verzet. De Nationale Necropolis van Glières en het Nationaal Monument van het Verzet getuigen van hun offers.

Sporten in Les Glières

Ski de fond au plateau des GlièresIn de zomer staan wandelingen in de bergweiden en gezinswandelingen op het programma. Het plateau is niet erg steil, wat gemakkelijke wandelingen mogelijk maakt. In de winter is langlaufen mogelijk met meer dan 29 km loipes op 2 terreinen: de Plaine de Dran en het Monument des Glières. Het niveau varieert van beginners tot experts.

Een educatieve ruimte genaamd “jardin d’enfant” maakt het mogelijk om kennis te maken met langlaufen. Er worden tal van evenementen georganiseerd: het Franse kampioenschap van Noordse skiclubs in maart, Noordse avonden elke donderdag om na het werk met een hoofdlamp te skiën. De ondergrond van het plateau van Glières biedt liefhebbers van speleologie een vijftiental grotten om te verkennen.

Op reservering kunt u een hondensledetocht maken met de professionele musher van het Nordic domein van het plateau.

Sneeuwschoenroutes

Sneeuwschoenwandelen wordt veel beoefend op het plateau met talrijke routes. Wij stellen u enkele routes voor:

Raquettes au plateau des GlièresHet historische ontdekkingscircuit: Het vertrek is vanaf het Nordic Centre, volg het bord “Chez Merlin” en vervolgens “Chez Régina” door het voetpad aan de rechterkant te nemen. De terugweg loopt voor de chalet Sonnerat langs, in de richting van het monument van Glières. Deze route is ook gemakkelijk te voet te doen.

Plateau des Glières boucle de Dran en raquettesDe Dran-lus: Deze route, die voor iedereen toegankelijk is, begint bij het Nordic Centre en gaat in de richting van de vlakte van Dran. U passeert voor het restaurant “Chez Gautard” en vervolgens voor “Notre-Dame-des-Neiges” en de kapel. De terugweg gaat via het Noordse centrum. Het duurt twee uur en 200 meter positief hoogteverschil om deze route te voltooien.

Een mooie wandeling

Chapelle Notre-Dame-des-Neiges plateau des GlièresDeze mooie lus van 10 km begint op de grote parkeerplaats op het plateau. U volgt de zuidwestelijke richting naar c. Vervolgens bereikt u een tweede, kleinere parkeerplaats en klimt u door het bos naar een mooi plateau, langs de kapel Notre-Dame-des-Neiges. U kunt proberen de sporen van dieren te zien als er nog sneeuw ligt. Deze route kan het hele jaar door worden gedaan.

Eten op het Plateau des Glières

Beignets de pommes de terreNiet minder dan 8 restaurants en gîtes bieden lokale specialiteiten na een mooie wandeling of een ochtend langlaufen. Een aanrader is vooral de aardappelbeignets bij La Constance. In restaurants en op boerderijen kunt u de heerlijke Reblochon kaas kopen. Deze emblematische kaas van de Aravis-vallei is het hoofdingrediënt van de smakelijke tartiflette, een lokale culinaire specialiteit.

De bus van het plateau van Glières

De buslijn van Glières biedt 3 pendeldiensten per dag vanuit Annecy op woensdag, zaterdag en zondag.

Vertrek om 8.15, 9.15 en 10.15 uur en terugkeer om 14.30, 15.30 en 16.30 uur, tot 29 maart.

Tarief: 1,50 euro per rit of 3 euro per retour.

Videopresentatie van het Plateau des Glières