Duiken in het meer van Annecy

Het meer van Annecy is een gletsjermeer en is ideaal om te duiken. De watertemperatuur is gemiddeld 22 graden in de zomer, waardoor het comfortabel is om in een wetsuit te duiken.

Kenmerken van het meer van Annecy voor duikers

Le lac d'AnnecyZodra u verder dan 10 meter afdaalt, benadert de temperatuur 10 graden, daarna vanaf 40 meter, 4 graden het hele jaar door. Het zicht is goed tot een diepte van 20 meter, wat comfortabel is voor de meeste beginnersduiken.

Voor de nieuwelingen in de onderwatersport, zijn vele clubs geïnstalleerd op de bocht van het meer van Annecy, u zult uw duikdoop in optimale voorwaarden van veiligheid kunnen uitvoeren, deze dopen worden ook voorgesteld aan de kinderen vanaf 8 jaar met individuele veronderstelling van verantwoordelijkheid in een diepte van 2 tot 3 meters maximum.

De belangrijkste duikplaatsen in het meer van Annecy

Het meer van Annecy is een wonder voor duikers. De visfauna is zeer gevarieerd en er zijn vele prachtige zeegrasvelden. Er zijn drie belangrijke duikplaatsen in het meer van Annecy:

Het Frankrijk wrak

De France is de laatste grote stoomboot. Haar wrak ligt op 42 meter diepte, goed vlak. Haar exploratie is voorbehouden aan ervaren duikers. Dit schip werd in 1909 in gebruik genomen. Het werd 40 jaar lang gebruikt om passagiers en goederen te vervoeren. Volledig gerenoveerd in de jaren 1960, leidden talrijke onderhoudsfouten later tot haar ondergang in 1971 voor het schiereiland Albigny. De plek vereist een boot om te duiken. 7.000 duikers bezoeken het elk jaar.

De Roc de Chère

Dit natuurreservaat heeft afdalingen tot 40 meter. U kunt er genieten van prachtige visbedden. De kliffen van de Roc de Chère storten in het meer. Deze plek is alleen per boot bereikbaar, want hij ligt ver van elke weg buiten de gemarkeerde paden van het reservaat.

Het kasteel van Duingt

U kunt duiken tot een diepte van 35 meter aan de voet van het beroemde Château de Duingt. Deze verticale klif geeft de indruk dat de fundamenten van het gebouw in het water zakken. De plek bevat veel snoeken. De afgrond omringt een deel van het kasteel. De toegang is vanaf de 5 parkeerplaatsen voor het kasteel, rechts een ponton waar men zich kan uitrusten.

De prachtige zeegrasvelden van de Markiezen of Beaurivage

Herbiers lac d'AnnecyEen ideale plek om het ecosysteem van een groot meer van glaciale oorsprong en de fauna van de Haute-Savoie te ontdekken. Met deze prachtige zeegrasvelden kunt u op geringe diepte de verschillende vissoorten van het meer van Annecy ontdekken, met name voor een nachtduik. De toegang is vanaf de nautische basis Marquisats.

In totaal hebben we een vijftiental sites opgesomd, waarvan sommige bereikbaar zijn vanaf de oever van het meer, en andere een boot vereisen.

Duikclubs van het meer van Annecy

Het meer van Annecy is zeer aantrekkelijk voor duikers, dus er zijn verschillende kwaliteitsclubs om vooruitgang te boeken in een gezellige sfeer:

Profil Plongée

Club Profil plongée à TalloiresDeze club heeft de bijzonderheid het hele jaar door te opereren en twee nautische bases te hebben, een in Talloires en de andere in Veyrier. De club biedt ook twee keer per week nawerksessies om de zeegrasvelden van het meer te ontdekken in groepen van 4 personen. Er wordt ook elke week een afterwork georganiseerd om op de Frankrijk te duiken.

Deze intense momenten worden afgesloten met een aperitief en lokale kaas. Adres: Route du Port, 74290 Talloires – Tel: 04 50 60 79 56.

Club Subaquatique d’Annecy

Club Subaquatique d'AnnecyDeze club werd opgericht in 1962 en beschikt over banen in het zwembad Jean Régis. Ze beschikt ook over een aluminium boot voor gehandicapten, een schuit, een catamaran en een veiligheidsboot. Op vrijdag aan het eind van de maand worden nachtduiken georganiseerd. Voor kinderen wordt vanaf 8 jaar een volledige opleiding gegeven in het zwembad en daarna in het meer.

Adres: Base Nautique des Marquisats, 33 avenue des Marquisats, 74000 Annecy – Tel: 04 50 52 93 08.

La Coulée Douce

La Coulée Douce à SévrierDeze club biedt opleidingen aan van niveau I tot niveau IV. De club ligt in het mooie stadje Sévrier aan de rand van het meer. De club beschikt over drie boten, waaronder een aluminium boot die is aangepast voor gehandicapten. Er is ook een jeugdafdeling, handi en apneu. Het heeft een plaats in het zwembad Ile Bleue in Seynod. 20 instructeurs geven duiklessen. Adres: 241 route du Port, 74320 Sévrier – Tel: 04 50 52 49 20

Aquateam Club Plongée de Seynod

Aquateam Club Plongée de SeynodDeze club, gelegen naast het zwembad van Seynod, biedt eerste duiken en volledige opleidingen aan. Uitstapjes om het duiken onder een bevroren meer te ontdekken zijn mogelijk. Deze club is alleen voor leden. Adres: 10 avenue Jean Clerc, 74600 Seynod

Duikcursussen

Sommige clubs bieden FFESSM opleidingen aan, een leuke manier om vooruitgang te boeken in het duiken.

Er zijn niveau 2, niveau 3 praktijk, RIFAP en niveau 3 volledige cursus (praktijk en RIFAP).

En technische cursussen zoals eenvoudige nitrox en bevestigde nitrox zijn mogelijk.

De praktijk van apneu

Apnée lac d'AnnecyDeze onderwatersport bestaat uit het duiken zonder uitgerust te zijn met een zuurstoftank. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dynamische apneu, waarbij de zwemmer onder water beweegt, en statische apneu, waarbij de zwemmer onbeweeglijk in contact blijft met het water. De vrijduikclub“L’Eau libre” van het meer van Annecy biedt introducties om te leren ventileren met het middenrif, te spelen met beademing en een bodyscan uit te voeren (waarbij men door zijn lichaam gaat door de ontspanning te analyseren). De volgende uitrusting wordt verstrekt: vinnen, verzwaarde riem en een boei met een verzwaard touw. De club biedt ook de volgende activiteiten aan: zwemmen met één vin en schieten onder water.

Rebreather duiken

Plongée en recycleur lac d'AnnecyDeze nieuwe techniek verscheen ongeveer twintig jaar geleden en wordt ook op het meer van Annecy beoefend. De benodigde uitrusting is een rebreather die, zoals de naam al aangeeft, de duiker in staat stelt de lucht van zijn eigen ademhaling te recyclen. Deze variant van het klassieke duiken met tanks heeft vele voordelen: de duik duurt langer (tot 4 uur), de diepte kan tot 120 meter bedragen. Omdat de uitrusting geen bellen produceert, kan de duiker de vissen gemakkelijker observeren zonder ze af te schrikken. Het enige nadeel is dat de uitrusting duur is en dat rebreatherduiken voorbehouden is aan een elite (7 duikers voor de Club Subaquatique d’Annecy op 200 leden).

Duiken in het meer van Genève

Het grote meer van Genève ligt in de Haute-Savoie tussen Frankrijk en Zwitserland. Vele duikplaatsen zijn toegankelijk afhankelijk van uw niveau:

  • Saint Disdille: op verschillende dieptes zijn er zeegrasvelden, wrakken, versteende bomen en de Faille aux Écrevisses met een mooie drop off van 6 tot 20 meter.
  • De Cherokee: op 30 m diepte, een duik op het wrak van een vliegtuig van 10 m lang en 8 m breed.
  • La Reine du Lac : een prachtig overblijfsel van een oude boot van het meer van Genève met een boeg om te ontdekken aan het einde van de duik en een prachtig herbarium.
  • De Locum: een duik in vaak zeer helder water, het reliëf van 0 tot -10 meter met mooie rotsen. De drop off is voorbehouden aan ervaren duikers.

Onderwatervideo van de verkenning van het wrak France