De kerk van Saint Maurice

De kerk Saint Maurice is de oudste kerk van Annecy. Ze bevindt zich tegenover het stadhuis van Annecy, een gebouw uit de Sardijnse periode. Deze kerk is een bezoek waard.

Een beetje geschiedenis

De kerk van Saint Maurice ligt vlakbij de kerk van Saint François, aan de oever van de Thiou, op tweehonderd meter van de oude gevangenissen. Ze wordt al in de 12e eeuw genoemd en staat afgebeeld op oude gravures. In 1422 was de kerk van Saint Maurice een eenvoudig Dominicaans klooster. Geleidelijk aan, van uitbreiding tot uitbreiding, bereikte ze haar huidige vorm. Tijdens de Franse Revolutie werd de klokkentoren verwoest. De bouwstijl wordt beschreven als Savoyaards flamboyant. In februari 1552 kreeg de schilder Catherin Ducrest de opdracht om de gebrandschilderde ramen van de kerk Saint-Maurice te maken.

De laatste restauratie dateert van enkele jaren geleden en werd voltooid in 2016. Hierdoor kreeg de kerk de lichte kleur van de oorspronkelijke gevels terug, evenals het geluid en de muurschilderingen. Er zijn nieuwe liturgische meubels en kroonluchters gemaakt. De kerk werd in 1943 op de monumentenlijst geplaatst en vervolgens in 1957 geklasseerd.

Een sobere en zuivere kerk

Het gebouw bestaat uit een koor met twee traveeën en een schip met vier traveeën. De klokkentoren bevindt zich bij het koor. Voor de bouw werden kalksteen, zandsteen en molasse gebruikt.

Binnen kunt u het prachtige gebeeldhouwde koor uit 1715 bewonderen. De gebrandschilderde ramen verlichten de kerk tot aan de Christus aan het kruis. De klokkentoren bestaat uit vier imposante klokken, waarvan er slechts drie worden gebruikt. De breedte van het hoofdschip komt overeen met de Dominicaanse stijl. Het biedt plaats aan vele gelovigen tijdens de diensten. Tot slot mag u het 15e-eeuwse grafschilderij dat het graf voorstelt van Philibert de Monthoux, die adviseur was van de hertogen van Savoye, niet missen.

Grafschildering uit de 15e eeuw in de kerk Saint Maurice in Annecy
De kerk Saint Maurice in Annecy maakt tegenwoordig deel uit van de parochie Sainte-Jeanne de Chantal. Op 200 meter afstand kunt u de kathedraal Saint Pierre bezoeken door de rue Jean-Jacques Rousseau te volgen.

Video bezoek van de kerk Saint Maurice in Annecy