Skitochten in de buurt van Annecy

Skitouren is een zeer populaire wintersport in de bergen bij Annecy. Het is een veeleisende discipline die een goede lichamelijke conditie en het respecteren van de veiligheidsregels vereist. Daar staat een bijna ongeëvenaard gevoel van vrijheid tegenover.

Skitoeren: een discipline die de natuur respecteert

Ski de randonnée AnnecyDit is de moderne versie van skiën zoals het 4000 jaar geleden door de Noord-Europeanen werd uitgevonden. Deze wintersport wordt beoefend in een natuurlijke omgeving, op maagdelijke sneeuw, zonder geprepareerde pistes en met gemiddelde tot lichte hellingen. De sport bestaat uit twee fasen: de beklimming en de afdaling.

Tijdens het skiën buiten de pistes en loipes krijgt u de kans om wilde dieren in de Alpen tegen te komen. Skitouren is een discipline die de natuur respecteert en geen impact heeft op de natuurlijke omgeving. Het niveau van de skiër moet volledig zijn, want hij zal verschillende technieken moeten afwisselen, zoals de flexibiliteit die mogelijk is met Nordic bindingen en het evenwicht dat nodig is met zachte en smalle ski’s. Met de vraag van vakantiegangers naar een meer natuurvriendelijke manier van skiën, worden skitouren en langlaufen steeds populairdere sporten. Deze ontwikkelingen ten aanzien van de verwachtingen van de wintersportklanten hebben er ook voor gezorgd dat een breder publiek deze disciplines heeft ontdekt.

Het is een zware inspanning om de pistes te beklimmen, maar de beloning is groot om te kunnen skiën in de poedersneeuw, ver van de drukte en het lawaai, in alle vrijheid! U kunt het geluk hebben de fauna van de Haute-Savoie tegen te komen.

Skitoeruitrusting en veiligheid

Matériel ski de randonnéeDe keuze van de uitrusting voor toerskiën is iets anders dan die voor alpineskiën. Om de pistes te kunnen beklimmen, moeten de ski’s grip hebben op de sneeuw, en daarom zijn ze uitgerust met“skins”. Deze term verwijst naar een anti-achteruit systeem. De techniek is vergelijkbaar met langlaufen, waarbij het ene been na het andere wordt afgewisseld om verder te komen.

Voor de afdaling worden de bindingen vergrendeld zoals bij het alpineskiën en wordt het anti-achteruit systeem verwijderd.

Voor de kleding moet men er rekening mee houden dat het lichaam tijdens de opkomst warm is en voor de afdaling onvermijdelijk het tegenovergestelde; daarom zal men de techniek van drie lagen kleding met een wissel toepassen.

Het is absoluut noodzakelijk te beschikken over een DVA, waarmee men in geval van lawine gevonden kan worden. De noodzakelijke uitrusting is vrij duur, dus raden wij u aan om aan de tweedehands te denken.

En voor de eerste ervaringen moet u zich laten vergezellen door een gids en nooit alleen gaan.

Skitochten in de buurt van Annecy

La Sambuy en ski de randonnéeWij stellen u zes prachtige toerskiroutes in de buurt van Annecy voor. Deze routes variëren in moeilijkheidsgraad en behoren tot de beste skitochten van Frankrijk. Vraag uw gids welke route het meest geschikt is voor uw niveau.

 • La Tournette met 1.400 m hoogteverschil. Het is de hoogste berg aan de oevers van het meer van Annecy, met een hoogte van 2351 m.
 • De Pointe de Tardevant met een hoogteverschil van 1.050 m. Het panorama is schitterend tussen de prachtige Pointe Percée en het Mont Blanc-massief.
 • La Sambuy met een hoogteverschil van 1.000 m. Toegang tot de skitochten is via de stoeltjeslift van La Sambuy.
 • Le Sulens met 600 m hoogteverschil. Gelegen boven Thônes en gelegen aan de Aravis-keten tussen Charvin en Tournette.
 • De Coillu à Bordel: gelegen boven Manigod ter hoogte van het gehucht Comburce biedt een hoogteverschil van 1.010 m.
 • Le Crêt de Chatillon: vanaf de parkeerplaats van het skioord Semnoz, op slechts 20 minuten van Annecy, met een hoogteverschil van 250 m. Het panorama is prachtig over de Aravis, de Bauges en de Mont-Blanc.

Door de gezondheidscrisis is het toerskiën zeer populair geworden bij de klanten van het skigebied. De gemeenten van het Pays du Mont-Blanc en de vallei van Chamonix Mont-Blanc hebben een gratis gids met 27 toerskiroutes samengesteld. De routes gaan langs gemarkeerde natuurlijke routes en pistes van het skioord voor de afdaling.

Video van de Tournette noordzijde skitoerafdaling

Hoe bereidt u uw skitocht in de buurt van Annecy voor?

Guides AnnecyDeze prachtige sport, midden in de natuur, kan niet geïmproviseerd worden, het is noodzakelijk om begeleid te worden door specialisten.

 • U kunt zich aansluiten bij de CAF (de Franse Alpenclub), waarvan de afdeling Annecy zeer dynamisch is en toerskitochten in groep aanbiedt.
 • De berggidsen zijn grote professionals voor onvergetelijke herinneringen in alle veiligheid. Het Annecy Guide Bureau biedt verschillende pakketten aan op La Tournette, Les Aravis, Le Sulens en de Col de Balafrasse. Reken op een prijs van ongeveer 100 euro voor een dag skiën in de bergen.
 • Ookde grote stations hebben deze sport in hun catalogus, met ervaren gidsen die u begeleiden.

En zoals bij alle wintersporten moet u het weer op de dag zelf in de gaten houden.

Skitoerclubs in Annecy

Wij raden u aan het skitoeren te beoefenen in clubs die zijn aangesloten bij de Franse Ski Federatie. Zij beschikken over vrijwillige federale instructeurs die zijn opgeleid om les te geven en te oefenen met het toerskiën. Als u een kennismaking met skitoerisme wenst, kunt u contact opnemen met een van de volgende clubs:

 • Gums Annecy : Polyèdre, 4 Impasse St Jean, 74600 Seynod
 • Club Alpin Français d’Annecy: 17 Rue du Mont Blanc, 74000 Annecy
 • Ski Club d’Annecy : 12 Rue Louis Boch, 74000 Annecy
 • Club Alpin Français de Meythet : 4 rue de l’aérodrome, Meythet, 74960 Annecy

Waar ski’s huren in Annecy

Het is handig om in Annecy uw ski’s te huren voordat u op tocht gaat.

 • Ski Loc Shop: 78 bis route des Creuses à 74960 Cran-Gevrier
 • Intersport: Rue de la Tuilerie, 74330 Épagny Metz-Tessy
 • Versant Nord : 48 avenue d’Annecy 74230 Thônes

Wegens de grote vraag naar skitochten raden wij u aan uw materiaal de dag voordien te huren en de verhuurbedrijven te bellen om te weten wat er beschikbaar is voor u vertrekt. Sinds de gezondheidscrisis is het toerskiën sterk toegenomen en het komt regelmatig voor dat er in het weekend geen materiaal meer te huur is.

Meer info: Wintersport in Annecy