Passy Plaine-Joux skigebied

Het skioord Passy Plaine-Joux ligt in de Haute-Savoie. Het staat bekend om zijn ligging tegenover de Mont Blanc, zijn zuidelijke ligging, maar ook om zijn familiaire karakter. Plaine-Joux ligt tussen 1.358 en 1.740 meter boven de zeespiegel.

Passy Plaine-Joux

Het skioord Plaine-Joux ligt in de gemeente Passy. De toeristische activiteit ontwikkelde zich na de bouw van sanatoria, zoals dat van Guébriant, nu in gebruik als vakantiedorp. Het skigebied zelf werd opgericht in 1965. Een skilift, gehuurd door de skiclub, werd geïnstalleerd. Met de toestroom van skiërs ontwikkelde Plaine-Joux zich in de loop der jaren. In 1969 werd de Barmus-skilift gebouwd, gevolgd door de Beudex, voor beginners. Vandaag de dag verwelkomt het skigebied zowel de lokale bevolking als toeristen die de berg komen ontdekken.

Het natuurreservaat Sixt-Passy

lac d'anterne © M. Pitteloud

Het natuurreservaat Sixt-Passy is het grootste van de Haute-Savoie. Het beslaat 9.445 hectare. Het herbergt archeologische overblijfselen en biedt een grote verscheidenheid aan natuurlijke omgevingen. Als u geluk hebt en uw ogen opent, kunt u enkele van de meest kenmerkende soorten van de berg spotten, zoals de lammergier, de steenbok en de gems. In Plaine-Joux krijgt u de gelegenheid het reservaathuis te bezoeken. Een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over de plaatselijke flora en fauna.

Extra info: vergeet niet dat voor natuurreservaten strenge regels gelden.réserves naturelles et parcs nationaux ©Annecy Ville

Het skigebied van Plaine-Joux

Het skigebied van de Plaine Joux is bijzonder geschikt voor gezinnen. Het ligt op het zuiden en is het hele winterseizoen verzekerd van zon. De sneeuw is dus zelden bevroren, wat het voor beginners gemakkelijker maakt om teleren. Ook gevorderde skiërs komen aan hun trekken, vooral bovenin het gebied.

Extra info: wij raden u aan te skiën tussen 11 en 14 uur. Zo kunt u de wachtrijen bij de liften vermijden en op uw gemak van het skigebied genieten.

plan des pistes plaine joux

Passy Mont-Blanc – Bureau voor Toerisme

Overnachtingen in Passy Plaine-Joux

In Passy vindt u appartementen of stacaravans te huur voor uw vakantie. Voor hotels kunt u terecht in de omliggende gemeenten, zoals Sallanches.

Wij stellen u voor om verschillende accommodaties te ontdekken, allemaal gelegen in de buurt van het resort Plaine Joux.

Chalet Arve Passy

chalet arve passy

Het chalet Arve Passy heeft 4 slaapkamers en 2 badkamers, voor een oppervlakte van 130 m². Een tuin staat ter beschikking van de gasten en een eigen parkeerplaats is gratis. Het voordeel is dat u dicht bij de badplaats Plaine-Joux bent, maar ook bij andere toeristische attracties in de vallei.

Zie beschikbaarheid

Les Greniers du Mont-Blanc

les greniers du mont blanc

Les Greniers du Mont-Blanc biedt verschillende chalets te huur aan. Ze zijn allemaal onafhankelijk en bieden een prachtig uitzicht op de Fiz, Aravis en andere omliggende bergen. Een activiteitencentrum ligt op slechts 5 minuten rijden en u kunt Plaine-Joux gemakkelijk bereiken.

Zie beschikbaarheid

L’Edelweiss Mont-Blanc

les edelweiss mont blanc

L’Edelweiss Mont-Blanc bestaat uit verschillende accommodaties. Het ontbijt wordt direct ter plaatse geserveerd. In de gemeenschappelijke lounge en op het terras kunt u ontspannen na een dag in de buitenlucht.

Zie beschikbaarheid

Chalet Les Fiz

chalet les fiz

Het chalet Les Fiz heeft een oppervlakte van 146 m². Het ligt in het Plateau d’Assy, op enkele minuten rijden van de skipistes van Plaine-Joux. Vanuit de tuin kunt u genieten van het uitzicht op de Mont Blanc.

Zie beschikbaarheid

Wintersport

lac vert hiverIn Plaine Joux kunt u genieten van andere activiteiten dan skiën. Langlaufen bijvoorbeeld, want daar zijn verschillende loipes voor. U kunt ook hondensleeën uitproberen.

Voor de allerkleinsten is er een rodelbaan bij de paragliderlancering.

De sporters van het resort

Plaine-Joux en meer in het algemeen de gemeente Passy, hebben verschillende topsporters. Wij hebben ervoor gekozen om twee sportsters voor te stellen, die zich in verschillende disciplines ontwikkelen.

Laly Chaucheprat

Laly Chaucheprat is sinds haar derde lid van de Passy-Varan skiclub. Na enkele jaren aan alpineskiën te hebben gewijd, besloot ze zich op telemarken te richten. De skiester sloot zich in 2017 aan bij het Mont Blanc-comité en in 2018 bij het Franse team. In 2022 won Laly Chaucheprat haar eerste wereldbekerwedstrijd in Saint-Gervais.

Maëlle Grossetête

Maëlle Grossetête is een wielrenster uit Passy. Gespecialiseerd in veldrijden, werd ze voor het eerst geselecteerd voor de Franse ploeg in 2020, ter gelegenheid van de Europese kampioenschappen wielrennen op de weg. Passerande is lid van de FDJ-Suez-Futuroscope ploeg.

De niet te missen evenementen in Plaine-Joux

Hoewel het niet erg groot is, worden er in de badplaats Passy Plaine-Joux verschillende evenementen georganiseerd. Wij stellen u voor de twee meest emblematische te ontdekken, die in de zomer plaatsvinden voor de ene, in de winter voor de andere.

Parcours van de Tour des Fiz

affiche trail tour des fiz

De Tour des Fiz is een wedstrijd die elk jaar begin juli plaatsvindt in Plaine-Joux. Veel lopers schrijven zich in voor dit evenement. In totaal worden 6 evenementen voorgesteld, waaronder één voor kinderen.

De Tour des 8 refuges is de oorspronkelijke wedstrijd van dit parcours. Hij volgt het wandelcircuit van de Grand Tour des Fiz en loopt door Platé en Anterne. Op één dag leggen de lopers 61,5 km en 4.400 meter positief hoogteverschil af.

Gedurende het hele weekend worden ook activiteiten voorgesteld.

Het elfenfeest

fête des lutins

Het “Fête des Lutins” is een niet te missen evenement in het skigebied Plaine Joux. Het vindt plaats op een zondag tijdens het winterseizoen, op het sneeuwfront. De hele dag door worden activiteiten aangeboden, die eindigen om 17 uur.

Het “Fête des Lutins” is een evenement om met het hele gezin te beleven. U kunt van de gelegenheid gebruik maken om te skiën of een wandeling te maken naar het Lac Vert. Voor de lunch kunt u gemakkelijk een plekje vinden op het terras in een van de restaurants.

Skipassen

Er zijn verschillende skipassen verkrijgbaar online of bij de skiliften van Plaine-Joux. Als u een van degenen bent die niet de hele dag skiën, kunt u kiezen voor een pas van 2 of 4 uur. Skitoeristen kunnen ook kiezen voor een pas voor één of vijf liften. Er zijn ook speciale aanbiedingen voor seizoenkaarten, afhankelijk van wanneer u ze neemt.

Sneeuwschoenroutes

Als u van sneeuwschoenwandelen houdt, is Plaine-Joux de ideale wintersportplaats voor u. Van de verschillende routes die u kunt doen, raden wij er twee aan:

  • Het Lac Vert. Deze wandeling is toegankelijk voor alle niveaus. U kunt hem zelfs aan het eind van de dag doen, na het skiën. Pas alleen op dat u niet op het meer loopt, ook al is het bevroren.

  • De tocht van Ayères. Deze lus kan ook met het gezin worden gedaan, maar vergt iets meer uithoudingsvermogen. Vanuit Plaine-Joux gaat u richting Châtelet. U kunt hiervan profiteren om bij de refuge te eten, hoewel wij u aanraden te picknicken in Les Ayères, tegenover de Mont Blanc. Deze wandeling kost u het grootste deel van de dag.

ayères hiver © M. Pitteloud

Niet te missen wandelingen

Voor de wandelaars zijn er bepaalde routes die u niet mag missen. Wij stellen u voor er drie te ontdekken, die over meerdere dagen kunnen worden afgelegd als u in een schuilhut wilt slapen.

Meer van Anterne

lac d'anterne © M. Pitteloud

Het Lac d’Anterne is een niet te missen wandeling in Passy Plaine-Joux. Vanaf de parkeerplaats van het resort heeft u twee mogelijkheden. U kunt via het Lac Vert of rechtstreeks de hellingen op. De paden komen samen in Les Ayères. Voordat u het meer bereikt, moet u over de col d’Anterne en aan de andere kant weer naar beneden. U kunt de wandeling ook verlengen tot de berghut Alfred Wills.

Extra info: vergeet niet vroeg in de ochtend te beginnen, want een groot deel van de wandeling ligt in de zon.Duur: 6,5 uur heen en terugStijging: 1.190 meterAfstand: 17,4 km

Platé woestijn

désert de Platé © M. Pitteloud

Als u de plaatselijke bevolking vraagt welke wandeling u in Passy kunt maken, zullen ze meestal Platé zeggen. Het moet gezegd worden dat deze lapiaz woestijn de moeite waard is. Het vertrek is vanaf de parkeerplaats Praz Coutant. Vergeet niet uw ogen open te houden tijdens de wandeling, misschien ziet u wel steenbokken en waarom niet de lammergier.

Extra info: voor de meer ervaren wandelaars: verleng de wandeling door de pas van Portette te passeren en af te dalen via de Dérochoir.Duur: 3 uur heen en terugHoogteverschil: 860 meterAfstand: 8 km

Meer van Pormenaz

lac de pormenaz

Het meer van Pormenaz is de derde niet te missen wandeling op de Plaine Joux. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ga via de skipistes, via Lac Vert of via La Chorde. Deze laatste route moet je kiezen als je een hond hebt.

Extra info: u kunt de meren van Anterne en Pormenaz op dezelfde wandeling combineren.Duur: 5 uur heen en terugStijging: 920 meterAfstand: 12,1 km

Bereikbaarheid en openbaar vervoer

Om in het skioord Plaine-Joux te komen is niets eenvoudiger. U kunt de trein nemen naar het station van Le Fayet. Er zijn verbindingen naar de voet van de pistes, vooral als u in de vallei verblijft. Een andere optie is met de auto. Er zijn gratis parkeerplaatsen in Plaine-Joux. Wij raden u alleen aan niet te laat te komen, vooral tijdens schoolvakanties en in het weekend.

Videopresentatie van Passy Plaine-Joux

Vakantieoorden in de buurt van Plaine-Joux

Plaine-Joux is niet de enige wintersportplaats in de bovenste vallei van de Arve. U kunt ook een dagje naar de pistes van Saint-Gervais, Combloux, Megève of Chamonix. Dit is een goede gelegenheid om nieuwe dorpen in de Haute-Savoie te ontdekken.