Thônes

De stad Thônes is de toegangspoort tot het Aravis-massief en bedient vele skigebieden. Het is ook de hoofdstad van de boerderij Reblochon AOP.

Geschiedenis en erfgoed

L'abri sous roche de la Balme de Thuy à ThônesDe menselijke bewoning gaat terug tot de prehistorie. 10.000 jaar geleden woonde de mens in de rotsschuilplaats van de Balme de Thuy. Deze site ligt aan de voet van een klif uit het Midden-Krijt op 620 meter hoogte.

De nabijgelegen vallei van de Fier bood toegang tot water en visserij. Daarna verschenen de eerste gedomesticeerde dieren, keramiek en koperen voorwerpen uit het neolithicum.

In de Gallo-Romeinse periode werd de weg geopend die de vallei van Thônes via de kloof van Dingy met Genève verbond. Een in de rots van Dingy gegraveerde inscriptie getuigt hiervan. Tijdens de Middeleeuwen kende de stad Thônes een grote bloei met ambachtslieden, jaarmarkten en een doopkerk.

De vallei van Thônes verwierf een groot overwicht op de handel. In 1699 werd het woord “reblochon” voor het eerst genoemd en dit was het begin van de grote geschiedenis van deze kaas.

Tijdens de Franse Revolutie vonden belangrijke veldslagen plaats tegen de revolutionaire troepen. Nadat Savoye bij Frankrijk was gevoegd, ontwikkelden de horloge- en textielindustrie zich in Thônes.

In 1898 verbond een stoomtram Annecy met de stad Aravis. Tijdens de gevechten op het plateau van Glières in 1944 werd de stad door de Duitsers gebombardeerd. In 1999 telde de stad 5210 inwoners.

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we vijf hotels bij Thônes geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede klantenbeoordelingen hebben:

Hotel Les Sapins

Hôtel Les Sapins La Clusaz

Dit prachtige hotel ligt in het Aravis-gebergte in de wintersportplaats La Clusaz. Het restaurant serveert traditionele kwaliteitsgerechten. De skipistes liggen vlakbij. De kamers zijn ingericht volgens de Savoyaardse traditie in hout. Een geweldig adres in de bergen.

Vanaf 90 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Beauregard

Hôtel Beauregard La Clusaz

Een prachtig hotel in La Clusaz in de pure Savoyaardse bouwstijl. De faciliteiten zijn van hoge kwaliteit: verwarmd zwembad, jacuzzi, hammam. Winkels zijn in de buurt. Parkeren is mogelijk na voorafgaande reservering.

Vanaf 110 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel La Montagne

Hôtel La Montagne La ClusazEen prachtig familiebedrijf gelegen op slechts 15 minuten van de skipistes van La Clusaz. Het restaurant biedt uitstekende lokale specialiteiten zoals tartiflette, fondue of raclette.

Vanaf €58 per nacht.

Zie beschikbaarheid

La Pointe Percée

La Pointe Percée Hôtel Grand BornandVlakbij Thônes in de authentieke badplaats Grand-Bornand biedt dit hotel geweldige faciliteiten. Het uitzicht op het Aravis-gebergte is prachtig. Een goed adres om de regio te ontdekken.

Vanaf 90 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Du Midi

Hôtel du Midi ThônesDit 3-sterrenhotel ligt in het centrum van Thônes en biedt uitzicht op het dorpsplein, de bergen en de via ferrata. Het ontbijt wordt geserveerd in de veranda of op het terras. Het restaurant serveert culinaire specialiteiten uit de Haute-Savoie, zoals gegratineerde crozet.

Vanaf € 80 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Culturele en sportfaciliteiten

Culturele voorzieningen

De stad Thônes heeft een bibliotheek en een bioscoop.

Bibliothèque multimédia de ThônesDe mediatheek bevindt zich op 1, rue Blanche. Deze heeft enkele jaren geleden een grote renovatie ondergaan. Het is er gezellig met bibliothecarissen en vrijwilligers. 16.000 boeken staan ter beschikking van het publiek in twee zalen: één voor kinderen en één voor tieners en volwassenen. In de bibliotheek worden ook het Documentaire Filmfestival en het evenement “Jeux m’amuse” gehouden.

Openingstijden:

 • Maandag: van 13u30 tot 17u30
 • dinsdag, donderdag en vrijdag: van 9 tot 12 uur
 • woensdag: van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17.30 uur
 • zaterdag: van 8.30 tot 13.30 uur

Le cinéma Edelweiss à ThônesDe bioscoop Edelweiss bevindt zich in de Passage de Addebouts. Hij is geopend van half december tot half mei en van eind juni tot begin september. Naast het klassieke programma worden er films van het Italiaanse filmfestival vertoond, evenals grote opera’s en balletten.

L'espace muséal de ThônesHetmuseum van Thônes bevindt zich op de 3e verdieping van het bibliotheekgebouw, aan de rue Blanche 1, 74 230 Thônes. Het biedt een ontdekking van de geschiedenis van de vallei van de prehistorie tot heden, de fauna en flora van de Alpen, klederdrachten en tradities. Het bezoek is ludiek en interactief. Prijs: toegang voor volwassenen €5,20.

Openingstijden rondleiding:

 • Maandag: 15 en 16 uur
 • Dinsdag: 10 en 11 uur
 • woensdag t/m zaterdag: 10.00, 11.00, 15.00 en 16.00 uur

Sportfaciliteiten

De stad Thônes beschikt over verschillende kwaliteitsvoorzieningen:

 • Een schaduwrijke jeu de boules baan voor jeu de boules of jeu de boules bevindt zich op de Place Avet. Een overdekte boulodrome bevindt zich in Les Perrasses.
 • Twee sportzalen in Les Perrasses en de rue des Clefs bieden de mogelijkheid tot handbal, basketbal en klimmen.
 • Een accrobranche genaamd Aravis Parc Aventures biedt 4 moeilijkheidsgraden.
 • Een bewegwijzerde mountainbikeroute genaamd Les berges du Nom laat u in de voetsporen treden van Jean-Jacques Rousseau in de uitlopers van het Lachat. U kunt ook een kaart met mountainbikeroutes in Thônes kopen voor 3 € bij het toeristenbureau.
 • Er is een goed uitgerust skatepark naast het zwembad.
 • De tennisclub van Thônes heeft 5 buiten- en 2 binnenbanen en een clubhuis.
 • De manege heeft een rijhal van 1.400 m², een bosgebied en aangepaste uitrusting voor gehandicapten.
 • Een midgetgolfbaan met 18 holes is in de zomer geopend op de Place Avet.
 • In het meer van Thuy kunt u vissen en een aangenaam moment doorbrengen, er zijn picknicktafels beschikbaar.
 • Het gemeentelijk zwembad biedt twee zwembaden met een kleine en een grote duikplank. Catering bij de snackbar. Geopend van half mei tot begin september.
 • Drie stadions voor teamsporten: een voetbalstadion op gras, een rugbystadion en een synthetisch veld.
 • Een boogschietbaan maakt het mogelijk om deze discipline te leren en te verbeteren op doelen van 5 tot 35 m.

Vrije tijd

In de vallei van Thônes worden verschillende ongewone activiteiten aangeboden:

Wandelen met ezels in groep

Randonnée avec les ânes en groupe à ThônesDe tocht vindt plaats over een hoogteverschil van 250 tot 450 m en duurt 4 uur, waarbij de ezels de zadeltassen dragen. Er worden plaatselijke verhalen, vertellingen en liedjes verteld. U leert de ezels te verzorgen. Een picknick is verplicht. De activiteit is toegankelijk voor PBM’s.Adres: La Sauffaz, 74230 Serraval. Groepsprijs vanaf 4 personen met een ezel 26,50 €.

Bivak in de sterrenhemel

Bivouac suspendu sous les étoiles à ThônesVoor een ongewone nacht onder de sterren in een platform op de rand van een klif, in de buurt van een waterval, wordt de benadering gemaakt door een pad in het bos, waarna een Savoyaardse maaltijd wordt geserveerd op de klif. De volgende dag wordt de afdaling gedaan door abseilen over 50 m. Onderaan de waterval wordt gedoucht en koffie gedronken.Adres: Bureau des guides de Thônes, 1 rue Blanche, 74230 Thônes. Eenpersoonsprijs vanaf 4 personen ouder dan 18 jaar, 130 €.

Bivak op hoogte

Bivouac en altitude à ThônesDit is een magisch avontuur. Het vertrek is aan het eind van de middag met een klim van 2 uur. Het bivak wordt opgezet voor de nacht. De volgende ochtend is het de beklimming van de top. Het bivakmateriaal is voorzien.Adres: Bureau des guides de Thônes, 1 rue Blanche, 74230 Thônes. Prijs volwassenen 5 €, kinderen vanaf 12 jaar : 38 €.

Wandelingen

Randonnées pédestres à ThônesDeze tochten worden georganiseerd volgens verschillende thema’s: ontdekking van de fauna en flora, bronst van de steenbok, geloei van het hert, fauna, erfgoed. Adres: Haute-Savoie Nature Aventure, Tronche, 74230 Thônes. Prijzen: 26 € per dag, 20 € per halve dag. Toegankelijk voor PBM.

Onderwijs

De kinderen van Thônes krijgen onderwijs in 5 schoolgroepen met kleuter- en lagere klassen verspreid over de belangrijkste sectoren.

Markt en beurzen in Thônes

De traditionele markt van Thônes wordt elke zaterdagochtend van 8.30 tot 12.30 uur gehouden. In de zomer is deze in de rue des Clefs en op een deel van de parkeerplaats van het Vieux Collège. Er worden veel voedingsspecialiteiten aangeboden, waaronder de uitstekende Reblochon kaas.

De stad biedt ook twee braderieën:

 • De Lentefair, die plaatsvindt op een zaterdag in april met een kermis, een garageverkoop en vele stands gewijd aan het milieu.
 • De jaarmarkt van Saint-Maurice, die al 700 jaar wordt gehouden op de laatste zaterdag van september. Het is de gelegenheid voor wedstrijden en optochten van koeien van het Abondance-ras. Er wordt een kermis georganiseerd op de Place Avet en bij de Besseaux. De gebruikelijke garageverkoop wordt gehouden op de parkeerplaats van het Vieux Collège. Vanwege het grote aantal bezoekers vertrekken er pendelbussen vanaf de parkeerplaats Perrasses naar de ingang van de kermis.
Affiche van de kermis van Saint-Maurice 2019 in Thônes

Stadhuis

Adres: Place de l’Hôtel de Ville, 74 230 Thônes.Tel: 04.50.02.91.72 Openingstijden: maandag t/m donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Officiële website: www.mairie-thones.frDe VVV bevindt zich op: 1, rue Blanche 74230 Thônes. Officiële website: www.thonescoeurdesvallees.com