La Balme-de-Sillingy

La Balme de Sillingy is een stad in de Haute-Savoie, in de regio Rhône Alpes, gelegen op ongeveer 10 km ten noordwesten van Annecy. Het ligt aan de voet van de berg Mandallaz en grenst aan de gemeenten Sillingy, Pringy, Cuvat, Épagny en Choisy. De bevolking van La Balme de Sillingy telt nu meer dan 5.000 inwoners, bekend als de Balméens, en beslaat een oppervlakte van 1.651 hectare.

Culturele voorzieningen

Bibliotheek en multimedia ruimte

De bibliotheek is een plaats voor ontmoetingen en uitwisselingen. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd: lezingen, vertellingen, tentoonstellingen, enz. U vindt er meer dan 10.000 boeken. Ze bevindt zich op de 1ᵉʳ verdieping van het Espace 2000, rue Colle Umberto. Openingstijden:

  • Dinsdag: 15.30 – 18.30 uur.
  • Woensdag: 9u30 – 12u en 15u – 18u.
  • Vrijdag: 15.00 – 18.00 uur.
  • Zaterdag: 9.30 – 12.00 uur.

Jeugd- en vrijetijdscentrum

Het vrijetijdscentrum in Espace 2000 opent zijn deuren tijdens de winter, de lente, juli en Allerheiligen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het is ook elke woensdag van het jaar open voor kinderen. Het is gevestigd in hetzelfde gebouw als de bibliotheek.

Grote culturele evenementen

Het hele jaar door organiseert La Balme-de-Sillingy feestelijke en culturele evenementen.

Het festival van de podiumkunsten

Le Festival des Arts Scéniques à La Balme-de-SillingyDit populaire evenement wordt eind maart een week lang georganiseerd. Er worden verschillende theaterstijlen, komedies, one-man shows, improvisatie en poppen opgevoerd. De Espace 2000 bevindt zich in de Via Colle Umberto.

Het Mandallaz Natuurfeest

Le Mandallaz Festi-Nature à la Balme-de-SillingyDit festival wordt half april georganiseerd door de vereniging Nature & Terroirs rond het meer van Balme. Het is een gelegenheid om de stands van exposanten met betrekking tot de natuur en lokale producenten te ontdekken.

Het festival van het meer van Balme

La Fête du Lac de la Balme à La Balme-de-SillingyTer afsluiting van deze feestelijke dag wordt elk jaar op 14 juli een vuurwerk gehouden bij het meer met een muzikale avond. U kunt ook het vuurwerk van 14 juli rond het meer van Annecy zien.

De kermis van Bathie

La Foire de la Bathie à La Balme-de-SillingyDit is een populair en traditioneel festival dat al sinds de 14e eeuw in deze gemeente bestaat. Het is een gelegenheid om de agrarische dynamiek van de plaats te ontdekken met maaltijden, een braderie en een garageverkoop.

De kerstmarkt

Marché de Noël à La Balme-de-SillingyDit traditionele eindejaarsevenement vindt plaats tijdens het eerste weekend van december en telt een dertigtal kraampjes. Bezoekers kunnen er handwerk en gastronomische specialiteiten voor het einde van het jaar kopen.

Beste hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we vijf hotels in de buurt van La Balme-de-Sillingy geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede klantenbeoordelingen hebben:

Domaine de la Caille

Dit grote landgoed biedt roomservice, een restaurant en een buitenzwembad. Voor de kinderen is er een grote speeltuin. U kunt Annecy bezoeken, dat op 15 km afstand ligt, en de oude binnenstad en het kasteel ontdekken, dat dateert uit de middeleeuwen. Privéparkeergelegenheid is gratis.

Vanaf 74 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Les Rochers Blancs

Een prachtig etablissement bestaande uit twee gebouwen. De kamers zijn ruim en goed ingericht. In de zomer kunt u genieten van een groot zwembad. De geserveerde keuken is traditioneel Frans. De chef laat u uitstekende en verfijnde gerechten proeven.

De prijzen beginnen bij € 74 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Première Classe Annecy nord – Épagny

Een voordelig hotel gelegen in de buurt van de snelweg A41 en de snelweg waarmee u de stad Annecy en het meer kunt bezoeken. De nabijheid van het winkelcentrum van Épagny maakt het mogelijk om te winkelen. De kamers zijn uitgerust met een eigen badkamer.

Vanaf 52 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

The Originals City, Hotel Annecy Aéroport

Een mooi etablissement op 5 km van La Balme-de-Sillingy en dicht bij de stad Annecy. De kamers zijn voorzien van een bureau, een gastvrijheidsblad en warme dranken om te bereiden. Het kasteel-museum van Annecy ligt op 15 minuten rijden.

Vanaf 66 euro per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel F1 Annecy Argonay

Een budgethotel met een all-you-can-eat ontbijtbuffet. De kamers zijn ontworpen voor gezinnen. U bereikt de stad Annecy in 10 minuten om de monumenten te bezoeken en langs het meer te wandelen.

Vanaf 35 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Monumenten en bezienswaardigheden

La Mandallaz

La Mandallaz à La Balme-de-SillingyLa Mandallaz, bijgenaamd “LA MONTAGNE “. Het culmineert op 929 meter, en vreemd genoeg ligt dit punt niet op het niveau van de kop van de berg, boven het dorp Épagny, maar op het niveau van Cuvat. Bedekt met bossen is het een echte groene long voor de naburige gemeenten en ook voor de agglomeratie van Annecy.

Meer van La Balme

Lac de La Balme-de-SillingyHet meer van La Balme de Sillingy ligt aan de uitgang van de stad in de richting van Parijs. Zwemmen is het hele jaar door verboden. Er zijn echter vele activiteiten: vissen, spelletjes, bezoeken aan een tuin en restaurants. De omloop van het meer is ‘s nachts verlicht, voor nachtelijke wandelingen.

Grot van Lesvaux

Grotte de Lesvaux à la Balme-de-SillingyMet zijn 700 meter aan galerijen is de grot van Lesvaux de grootste ondergrondse grot van de Salève. Bij de exploratie van de grot in 1979 werden 4 skeletten uit het neolithicum ontdekt.

Grot van de Curés

Grotte des Curés à la Balme-de-SillingyDeze kleine grot, waarvan men de ingang vanaf het pad kan zien, werd tijdens de revolutie van Savoye gebruikt om de opstandige priesters te huisvesten.

Grot van de Maquis

Grotte du Maquis à la Balme-de-SillingyDeze grot, toegankelijk via een voetpad, werd gebruikt als schuilplaats door het verzet in de jaren 1940 – 1945.

Kasteel van Dalmaz

Gelegen ten noorden van La Balme de Sillingy, werd gebouwd in de 14e eeuw en diende lange tijd als versterkte woning onder het bewind van de graven van Genève. Het vulde de verdediging van La Bathie aan.

Diensten en administratie

Stadhuis

Het bevindt zich op 13, Route de Chois – BP 44 – 74331 La Balme de Sillingy. Officiële website: www.labalmedesillingy.fr

Toeristische dienst

Alter’Alpa Tourisme, Point I – 165 route de Paris – 74330 La Balme de Sillingy – Tel : 04.50.64.16.55

Gemeentelijke kantines en kinderdagverblijven

De scholen van Avully, Le Marais en Vincy hebben een kantine en een crèche die onlangs gerenoveerd zijn.

La Balme-de-Sillingy markt

Marché de la Balme-de-SillingyDe markt wordt elke week op zondag van 8 tot 13 uur gehouden in het stadscentrum. Er worden levensmiddelen en kleding aangeboden, waaronder lokale groenten en fruit.