Bonneville

Bonneville is een gemeente in de Haute-Savoie met een oppervlakte van 27,15 km² en 12.600 inwoners, genaamd Bonnevillois, Bonnevilloises. De gemeente maakt deel uit van het kanton “Bonneville chef-lieu” en de gemeente “Faucigny Glières”. Het laagste punt ligt op een hoogte van 450 meter en het hoogste punt op 1.877 meter. De stad ligt tussen Annemasse en Sallanches.

Geschiedenis en erfgoed

Bonneville la nuitBonneville heeft een stedenband met Staufen im Breisgau in Duitsland, Racconigi in Italië en Téra in Niger. Het snij- en stampbedrijf EMT 74 is in Bonneville gevestigd, evenals de distributiecentra van SOMFY, BOSCH huishoudelijke apparaten en de schroeffabriek SA Perrotton. De nationale concurrentiecluster Arve Industries is een economische zone die gespecialiseerd is in complexe verspaning en fijnmechanica.

Tijdens uw bezoek kunt u de volgende erfgoedelementen ontdekken.

De fontein op het Place de l’Hôtel de Ville

Mairie de Bonneville en Haute-SavoieGebouwd in 1786 en ontworpen door Vagnat de Samoëns, in barokstijl.

Het stadhuis

Mairie de Bonneville en Haute-SavoieDit neoklassieke gebouw, gebouwd in 1853, heeft een steen van de Bastille in Parijs die in 1793 werd geschonken.

Rue Brune

Rue Brune à SallanchesDit is een van de oudste straten van de stad, die leidt naar de grote arcades van de Place de l’Hôtel de Ville.

Rue des Grandes Chambrettes

Rue des Grandes Chambrettes à BonnevilleU gaat van de rue Décret naar de kerk. U ziet een oude waterput en de ingang van de gewelfde kelders die de overblijfselen zijn van het Château de la Rochette.

De Arve brug

Le pont de l'Arve à BonnevilleGebouwd in de 19e eeuw, heet nu Pont de l’Europe. Vroeger werden houten loopbruggen gebruikt om de rivier over te steken.

Het huis van de hoofden

Maison des Têtes à BonnevilleGebouwd in 1401, laat dit huis een dubbele lezing van zijn gevel toe: op de eerste verdieping zien we grimassen en op de tweede verdieping aangenaam glimlachende engelen die de weg naar de hemel openen. Het is het enige gebouw in barokstijl in de twee Savoies. In de 19e eeuw werd het gebruikt als gemeentehuis.

Het kasteel van de Sires de Faucigny

Le château des Sires de Faucigny à BonnevilleHet werd gebouwd in de 13e eeuw door Peter II van Savoye en vertegenwoordigt de architectuur van die tijd die bedoeld was om belegeringen te weerstaan. Daarna was het een gevangenis tot 1934. Het is onlangs gerestaureerd en opengesteld voor het publiek.

De Charles-Felix zuil

La colonne Charles-Félix à BonnevilleDeze grote zuil, 44 meter hoog, is een eerbetoon aan de koning van Sardinië die bovenaan een standbeeld heeft.

Het Café du Nord

De belangrijkste bezienswaardigheid is de aanwezigheid van een kanonskogel in de noordgevel, deze werd afgevuurd door het Oostenrijkse leger tijdens de nederlaag van Napoleon 1ᵉʳ. Er is ook een prachtige zonnewijzer te bewonderen.

Het koninklijk huis

Dit gebouw was het rusthuis van de koning van Sardinië tijdens zijn reizen in het gebied. U kunt de prachtige kwaliteit van het smeedijzeren balkon waarderen.

Het versterkte huis van Cormand

Het is een prachtig gebouw, oorspronkelijk omgeven door grachten, met als belangrijkste kenmerken de mooie vierkante toren en de twee vleugels.

U kunt ook het mooie middeleeuwse stadje La Roche-sur-Foron in de buurt bezoeken.

Rondleidingen in de hoofdstad Faucigny

Deze rondleidingen worden geleid door een erfgoedgids van Pays de Savoie. U moet zich inschrijven bij het toeristenbureau van Bonneville. Er zijn vijf rondleidingen beschikbaar:

  • Bonneville: van het begin tot heden. Deze rondleiding laat u de oude gebouwen, de belangrijkste data en belangrijke gebeurtenissen ontdekken die de geschiedenis van de stad hebben getekend. Duur: 1 uur en 30 minuten.
  • De kerk Sainte-Catherine. Dit gebouw werd gebouwd tussen 1838 en 1845 in neoklassieke stijl. Waarom is deze kerk aan deze heilige gewijd? Duur: 1 uur en 30 minuten.
  • In de voetsporen van reizigers met een Savoyaardse snack. Veel beroemde bezoekers zijn door Bonneville gekomen, waaronder Théophile Gautier. Welke sporen hebben zij achtergelaten? Prijs: 17 € met de maaltijd exclusief drank.
  • Bonneville in de 21e eeuw: De stad onderging in deze periode grote veranderingen: de bouw van de brug, het gerechtsgebouw en het politiebureau. Ook het bezoek van Napoleon III wordt toegelicht. Duur: 1 uur.
  • De Arve en Bonneville: Deze rivier heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad, met name in de vormgeving van de architectuur.

Voor kinderen is bij het VVV-kantoor een speurtocht met boekje verkrijgbaar.

De best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben wij drie hotels in de buurt van Bonneville geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede beoordelingen van klanten hebben:

Mont Blanc Hotel

Dit prachtige hotel ligt op een paar kilometer van Bonneville en biedt een restaurant met traditionele Franse gerechten, een buitenzwembad, goed uitgeruste kamers en een grote gratis parkeerplaats. U kunt gaan wandelen in het Aravis-gebergte of de dag doorbrengen in de badplaats Grand-Bornand.Vanaf €90 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Les Afforêts

Dit hotel ligt in de nabijgelegen stad La Roche-sur-Foron, waar u de middeleeuwse stad kunt bezoeken. Het ontbijt wordt geserveerd in de ontbijtzaal in buffetvorm. De wintersportplaatsen La Clusaz en Le Grand Bornand liggen op 30 km afstand met de auto.

Vanaf € 89 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel Le Foron

Dit hotel ligt in de stad La Roche-sur-Foron, op een paar kilometer van Bonneville. Het beschikt over een prachtig buitenzwembad en een tuin. U kunt genieten van uw maaltijden in het partnerrestaurant bij het hotel. Dankzij de nabijheid van Zwitserland kunt u Genève ontdekken.

Vanaf 76 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Culturele en sportieve voorzieningen

De markt van Bonneville wordt gehouden op dinsdag- en vrijdagochtend tegenover het gemeentehuis. Op de 3e zaterdag van maart en september wordt een grote rommelmarkt en verkoop van tweedehands goederen georganiseerd. De grote jaarmarkt van Saint-Martin vindt elk jaar plaats op 11 november.

Sportcomplexen

De stad heeft een sportcomplex met de naam Pierre Faillon en een atletiekbaan. Drie gymnastiekzalen en drie stadions staan ter beschikking van de sporters. Opde natuurlijke klif in Pontchy kunnen klimmers oefenen. Een schietbaan, overdekte tennisbanen, een dojo, een skatepark en een watersportcentrum maken het aanbod van kwaliteitsvoorzieningen compleet.

De Bonneville Teleski-Watergames

Le Téléski-Watergames de BonnevilleIn dit recreatiegebied kunt u genieten van een watergebied en watersporten beoefenen zoals waterskiën, wakeboarden en kneeboarden. U wordt voortgetrokken door een kabel zodat u op ski’s of een surfplank over het water kunt glijden. Het TNA is 1.925 m² groot. Een opblaasbare waterspeeltuin is beschikbaar voor zowel volwassenen als kinderen. Het park is toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar.Adres: 23 rue Pertuiset, 74130 Bonneville.Openingstijden: maandag van 14.00 tot 18.30 uur, dinsdag tot vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 18.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.

Zeilcursus

Stage de voile Lac de la Motte-Longue BonnevilleOp het meer van Motte-Longue in Bonneville organiseert de departementale zeilschool zeilcursussen, verhuur van materiaal en lessen. Op maandagnamiddag worden gratis beginnerslessen georganiseerd. Adres: Lac de la Motte-Longue, rue des Colverts, 74130 Bonneville.

Culturele voorzieningen

De Agora is een in 2005 geopend auditorium. Het biedt 407 zitplaatsen voor toeschouwers. Zijn akoestiek wordt bijzonder gewaardeerd tijdens concerten van artiesten en het publiek. Bonneville heeft dus het hele jaar door een cultureel programma van hoge kwaliteit. Deze multifunctionele ruimte kan ook worden gebruikt voor vergaderingen, conferenties en beurzen.

De Sc’Art à B. is een voorziening voor vrijetijdsbesteding en welzijn. Het is de thuisbasis van de gemeentelijke fanfare, het Bureau voor Cultuur en Animatie. Het auditorium wordt gebruikt om evenementen en vergaderingen te organiseren voor de verenigingen van de stad. Er worden muziekvoorstellingen georganiseerd die zeer succesvol zijn.

Pleins Feux Festival

Dit festival brengt elk jaar liefhebbers van soul, funk, jazz en blues in vervoering. Het vindt plaats tijdens het derde weekend van juli in het stadscentrum op een groot openluchtpodium. Het is een garantie voor een goede tijd in een feestelijke sfeer, vooral omdat de concerten gratis zijn.

In 2020 werd de 23e editie van het Pleins Feux Festival afgelast vanwege de gezondheidscrisis. Op dit muzikale evenement hebben al bekende artiesten opgetreden: Sinclair, Maceo Parker, Michel Jonasz, Didier Lockwood, Earth Wind and Fire en Ben Uncle Soul. Gedurende 3 nachten verwelkomt Bonneville meer dan 10.000 toeschouwers.

Affiche van het Festival Plein Feux de Boneville

Onderwijs

De stad Bonneville heeft een aantal schoolvoorzieningen:

  • Een crèche: La maison de l’Enfant.
  • Drie kleuterscholen: Le Bouchet, Le Bois Joliver en Maria Salin.
  • Zeven basisscholen: Dessy Pontchy, Les Champey, Bois Jolivet, Le Bouchet, Centre, Thuet en les Îles.
  • Eén middelbare school: Le Collège Samivel
  • Twee middelbare scholen: De middelbare school Guillaume Fichet en de professionele hotelschool François Bise.

De markt van Bonneville

Marché de BonnevilleDe markt vindt elke dinsdag en vrijdag plaats in de straten van het stadscentrum van 8.30 tot 13.00 uur. U vindt er plaatselijke producenten voor het korte circuit, decoratie voor het huis en een gediversifieerd kledingaanbod. U kunt parkeren op de parkeerplaats van het stadhuis en profiteert van een uur gratis parkeren. Elk jaar worden er twee rommelmarkten georganiseerd op de derde zaterdag van maart en september.

De grote Sint-Maartensmarkt vindt al 740 jaar elk jaar plaats op 11 november. Bij deze gelegenheid worden bijna 100.000 bezoekers verwelkomd.

Stadhuis

Stadhuis van Bonneville : gelegen op 148 place de l’Hôtel de Ville. Website van het stadhuis van BonnevilleHet toeristenbureau van Faucygny-Glières.

Om te skiën in de omgeving