Chambéry

De stad Chambéry is de prefectuur van de Savoie. Met bijna 60.000 inwoners ligt het op 50 km van Annecy en 15 km van het meer van Bourget. Haar rijke historische erfgoed en culturele activiteiten worden gewaardeerd door toeristen.

Geschiedenis en erfgoed

Fontaine des Marmousets à ChambéryChambéry ligt, vlakbijAix-les-Bains, in de Noordelijke Voor-Alpen, tussen de massieven van de Chartreuse en de Bauges, aan de samenvloeiing van de Albanne en de Leysse. De stad heeft sinds 1985 het label “Ville d’art et d’histoire”. Historisch gezien dateren de eerste menselijke nederzettingen op de hoogten van Saint-Saturnin uit het neolithicum, ongeveer 4000 jaar voor onze jaartelling.

De Galliërs en vervolgens de Romeinen vestigden zich op de heuvel van Lémenc. De invloed van de stad begon in de 13e eeuw met de installatie van de graven en vervolgens de hertogen van Savoye. Chambéry werd in deze periode de hoofdstad van een soevereine staat: Savoye. Het werd regelmatig binnengevallen door Franse legers totdat het in 1792 deel ging uitmaken van Frankrijk.

Tijdens de hedendaagse periode ontwikkelde de stad zich door de bouw van collectieve woningen en de verfraaiing van de verschillende wijken. Haar geografische ligging tussen Lyon en Turijn bevorderde haar economie.

Het historische centrum van de stad bestaat uit de volgende plaatsen:

Het kasteel van de hertogen van Savoye

Le Château des ducs de Savoie à ChambéryDit historische bezoek begint met de imposante ingang van het gebouw, vervolgens de Sainte-Chapelle die in de 16e eeuw de Heilige Lijkwade ontving, de wallen en de halfronde toren die een prachtig panorama biedt over de Bauges.

De olifantenfontein

Chambéry la place des EléphantsDit is het symbool van Chambéry, het werd gebouwd in 1838 ter ere van de generaal-graaf van Boigne, die zijn fortuin maakte in India en zeer gul was met de stad. De inwoners van Chambéry geven het de bijnaam “De vier zonder ezels”.

De arcades van de rue de Boigne

Les arcades de la rue de Boigne à ChambéryDeze typische straat heeft vele winkels en leidt naar de Place du Château. Generaal de Boigne gaf de stad geld om deze straat aan te leggen. Het werk werd voltooid in 1830. Deze arcades in Turijnse stijl zijn erg populair bij de bevolking.

Place Saint-Léger

Place Saint-Léger à ChambéryDit voetgangersplein in het historische centrum wordt omzoomd door drie particuliere herenhuizen. Op de terrassen kunt u uw dorst lessen. Zo kunt u het historische centrum van de hoofdstad van de Savoie te voet doorkruisen.

De herenhuizen

Les hôtels particuliers de Chambéry en SavoieGebouwd tussen de 15e en 16e eeuw, getuigen zij van de weelde van deze periode. Tijdens een rondleiding kunt u de binnenplaatsen betreden en de architectonische rijkdom van deze gebouwen ontdekken.

De smalle straatjes van het oude Chambéry

Les ruelles étroites du vieux ChambéryVergelijkbaar met de traboules in Lyon, maken ze het mogelijk om van de ene stedelijke as naar de andere te gaan. Ze maken deel uit van de charme van het historische centrum van de stad. Er zijn veel sluiproutes mogelijk om uw bestemming in het oude centrum te bereiken.

De kathedraal Saint-François-de-Salle

La cathédrale Saint-François-de-Salle de ChambéryGebouwd in de flamboyante gotische stijl, herbergt dit gebouw het grootste geheel van trompe l’oeil beschilderde muren in Europa. Ze ligt in het historische centrum van de stad, tussen de rue de la Croix d’Or en de place Saint-Léger.

Het Museum voor Schone Kunsten

Musée des beaux-arts de ChambéryHet is gevestigd in de oude graanmarkt genaamd “grenette”. Na het Louvre is het de grootste collectie Italiaanse schilderijen in Frankrijk. Dankzij schenkingen van baron Hector Garriod en koning Victor-Emmanuel II zijn zeldzame werken bijeengebracht die zijn geschilderd vanaf de late middeleeuwen tot het begin van de 20e eeuw. Bezoekers kunnen de verschillende schilderstromingen waarderen: primitief, renaissance, maniërisme, barok en neoclassicisme. Het museum is elke dag geopend behalve op maandag van 10 tot 18 uur.Prijs : 5,50 €, gratis voor kinderen tot 25 jaar.Adres: place du Palais de Justice, 73000 Chambéry. Prijs: 5,50 €, gratis voor kinderen onder de 25 jaar.

Best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben wij vijf hotels in Chambéry geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede beoordelingen van klanten hebben.

Hotel des Princes, Chambéry Centre

Hôtel des Princes à ChambéryDit prachtige hotel ligt in het historische centrum van Chambéry, vlakbij het kasteel van de hertogen van Savoye. De kamers zijn ruim en voorzien van airconditioning. De pianobar zorgt ‘s avonds voor vriendelijk entertainment. Tegen een toeslag heeft u toegang tot een spa en massages.Vanaf € 69 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel le Cinq Hyper – Centre

Hôtel le Cinq à ChambéryDit hotel is ideaal gelegen nabij de kathedraal Saint-François-de-Salle en het treinstation en biedt eigentijdse kamers met eigen badkamer, een groot binnenzwembad en een bar. In een coworkingruimte kunt u ter plaatse samenwerken.Vanaf € 88 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Best Western Alexander Park Chambéry

Best Western Alexander Park à ChambéryDit 4-sterrenhotel ligt op 5 km van het centrum van Chambéry en is gecertificeerd met een ecologisch label. Het beschikt over een prachtig buitenzwembad. Het restaurant serveert heerlijke specialiteiten à la plancha. Er is een massageservice beschikbaar. Het buitenpark is uitgerust met spelletjes voor kinderen. Privéparkeergelegenheid is gratis.Vanaf € 75 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Mercure Chambéry Centre

Hôtel Mercure Chambéry CentreHet Mercure hotel in Chambéry ligt in de buurt van monumenten, bioscopen en theaters. Het ligt tegenover het treinstation. Het is ingericht in een eigentijdse alpine stijl. Het beddengoed is volgens de beoordelingen van de gasten bijzonder comfortabel. Een eigen garage is beschikbaar tegen een toeslag.Vanaf € 82 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Kasteel van Candie

Château de Candie à ChambéryDit luxe 4-sterrenhotel ligt op 5 km van Chambéry en is gevestigd in een 14e-eeuws kasteel. Het is ingericht met historische schilderijen en antiek. Elke kamer is uniek ingericht. U kunt kiezen uit 2 restaurants, waarvan 1 gastronomisch. U kunt genieten van een duik in het grote buitenzwembad.Vanaf € 198 per nacht.

Zie beschikbaarheid

De drie markten

Marchés à ChambéryDe stad Chambéry heeft drie markten die het hele jaar geopend zijn, behalve op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Ze bieden een breed scala aan kwaliteitsproducten en verse producten.

  • De overdekte markt van de Halles: biedt het hele jaar door verse producten. Geopend van dinsdag tot zaterdag van 7 tot 12 uur. Place des Halles.
  • De biologische markt: verkoopt biologische producten van een vijftiental producenten en verwerkers uit de regio Chambéry. Geopend op donderdag van 15.00 tot 19.00 uur. Place du Palais de Justice.
  • Le marché de Plein Vent: biedt levensmiddelen en industriële producten aan. Geopend op de Place de Genève op dinsdag van 7 tot 12 uur en in de Rue De Maistre en de Rue Favre op zaterdag van 6 tot 13.30 uur. Fabrikaten zijn alleen op zaterdag verkrijgbaar, op de Place du Palais de Justice van 8 tot 19 uur.

Culturele en sportieve activiteiten

De schoonheid en diversiteit van de natuurgebieden zorgen voor aangename wandelingen:

De Picot wandeling

La promenade Picot à ChambéryTijdens deze wandeling ontdekt u de Chéran, die als “wilde rivier” is bestempeld, en zijn meren. De wandeling brengt u naar de hangbrug Picot. Vertrekpunt: het meer van La Motte en Bauges, 73340 La Motte-en-Bauges.

Het dichterspad

Le chemin des poètes à ChambéryDeze bewegwijzerde route is alleen in juli en augustus geopend. Dit pad verbindt de lus Bellevue met de lus Angle. Onderweg staan borden met gedichten. Vertrekpunt: Le Trappeur, 73100 Le Revard.

De Chéran-eilanden wandeling

La promenade des Iles du Chéran à ChambéryTijdens deze wandeling kunt u drie wateren aan de oevers van de Chéran ontdekken. U kunt ter plaatse vissen, zwemmen en eten. Het circuit kan u ook naar de prachtige waterval van Pissieu brengen. Vertrekpunt: meer van Lescheraines, 73340 Lescheraines.

Meer van Aiguebelette

Le lac d'AiguebeletteOp 20 minuten van Chambéry kunt u langs de oevers van dit natuurlijke meer wandelen om het turquoise water te bewonderen. Het meer van Aiguebelette biedt ook een verscheidenheid aan watersporten op zijn mooie zandstranden.

De vuurtoren

Le Phare à ChambéryIn deze grote zaal vinden vele culturele evenementen plaats, zoals concerten, cabaretvoorstellingen en handbal- en basketbaltoernooien. Open sinds 2009. Er worden ook regelmatig economische evenementen georganiseerd, zoals beurzen. Adres: 800 avenue du Grand Arietaz, 73000 Chambéry.

Stadhuis

Het stadhuis van Chambéry bevindt zich op de Place de l’Hôtel de Ville, 73000 Chambéry. Het is geopend van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Officiële website van het stadhuis van Chambéry.

Toeristische dienst vanChambéry.

Om te skiën in de omgeving