De Mer de Glace in Chamonix

De Mer de Glace is een van de meest bezochte toeristische natuurgebieden in Frankrijk. Het ligt op de grootste gletsjer van Frankrijk, in het skioord Chamonix Mont-Blanc. De beroemde ijsgrot kan worden bereikt met de Montenvers trein of te voet.

Geschiedenis van de Mer de Glace

La grotte de glaceDe Mer de Glace werd in 1741 ontdekt door William Windham en de natuuronderzoeker Richard Pococke. De twee Engelse vrienden bezochten de ijshuizen in de vallei van Chamonix en negeerden het plaatselijke bijgeloof dat het om demonen ging.

Toen William Windham de gletsjer zag, zag hij de zee, die plotseling bevroren was door de aanwezigheid van een ijzige wind.

De Mer de Glace, gevormd door de gletsjers van Leschaux en Géant, staat bekend als de grootste van Frankrijk. Met een lengte van 7 km bedraagt de oppervlakte 40 km² en de dikte 200 meter.

De aanleg van de esplanade van Montenvers in de jaren 1880

In 1880 werd het Grand Hôtel du Montenvers ingehuldigd. De eerste toeristen kwamen er aan, vergezeld van muilezels en draagstoelen. In 1882 ging de tandradbaan van start.

De bevolking van Chamonix was echter geen voorstander van dit project, omdat zij vreesde dat het de vallei zou ontsieren en gevolgen zou hebben voor het werk van de gidsen en muilezelaars, die zij wilden beschermen. Toch werd de spoorlijn aangelegd en op 9 augustus 1908 geopend tot aan Le Caillet.

Sindsdien is de aankomst in Montenvers verbeterd. In 2025 wordt een andere esplanade ingehuldigd dan we nu kennen. Het doel van de werkzaamheden? Deze geklasseerde toeristische site herbekijken en verbeteren in het licht van de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Een gletsjer geconfronteerd met de opwarming van de aarde

Hoewel op de esplanade van Montenvers lange tijd de nadruk werd gelegd op het landschapsaspect, richten de actoren in het gebied zich nu opnieuw op de erfgoedwaarde van de site. Dit is te wijten aan de stijging van de temperatuur en de steeds grotere terugtrekking van de Mer de Glace. In 25 jaar tijd heeft de gletsjertong zich 800 meter teruggetrokken. Hij heeft ook 100 meter aan dikte verloren.

Deze verandering heeft de wereld van het toerisme in het hooggebergte gedwongen zich aan te passen. Zo is hetbergbeklimmersseizoen de laatste jaren verschoven van mei naar juni. Tot dan toe vond het plaats in juli en augustus. De toekomst van de grot Mer de Glace blijft onzeker. De nieuwe kabelbaan ernaartoe zal de wandelaars dichter bij de grote routes van het massief brengen zodra het ijs verdwenen is.

Frankrijk 3 Auvergne-Rhône-Alpes

Wat te doen aan de Mer de Glace ?

De Mer de Glace is een zeer populaire toeristische trekpleister. Daarom raden wij u aan om helemaal aan het begin of het einde van het seizoen te gaan, om de drukte te vermijden. Tijdens het hoogseizoen kunnen de wachttijden voor toegang tot de site verdubbelen.

Ontdek de ijsgrot

In de ijsgrot, die elk jaar opnieuw wordt ingericht, kunt u naar het hart van de gletsjer reizen. Ze belicht het leven van de bergbewoners aan het begin van de 19e eeuw. Het is toegankelijk via een kabelbaan, maar het is ook mogelijk om te voet naar beneden te gaan, via een wandelpad. Het duurt ongeveer twintig minuten om naar beneden te lopen.

Wie de kabelbaan verkiest, moet er rekening mee houden dat er 580 treden zijn tussen de kabelbaan en de ingang van de grot. Zorg dus voor geschikt schoeisel. Neem ook warme kleren mee, want de temperatuur daalt aanzienlijk.

Chamonix-Mont-Blanc

Bezoek het Glaciorium

Het Glaciorium is een interpretatiecentrum gewijd aan glaciologie. Het doel is de bezoekers uit te leggen hoe een gletsjer werkt, van zijn ontstaan tot zijn verloop in het ecosysteem. Aangezien deze ijsvlakten indicatoren van het klimaat zijn, besteedt het centrum ook aandacht aan de gevolgen van de opwarming van de aarde. Een deel van het Glaciorium is gewijd aan de menselijke nederzetting rond de gletsjers.

Slapen in de berghut Montenvers

refuge montenvers

De Montenvers-hut is gebouwd in 1880. Het ligt op 1.900 meter hoogte en kijkt uit over de Mer de Glace. Het geheel is in 2017 gerenoveerd. De refuge heeft nu 17 kamers voor 1 tot 10 personen. U kunt ook genieten van het restaurant Le Panoramique. Huisdieren zijn toegestaan.

Vanaf 226€ per nacht.

Zie beschikbaarheid

Eten in het restaurant Le Panoramique

panoramique chamonix montervers

Het restaurant Le Panoramique is een bezoek waard. Het in 2016 gerenoveerde restaurant is ingericht in de stijl van een melkfabriek, terwijl het in een meer industriële stijl opnieuw is ingericht.

U krijgt de gelegenheid om regionale producten te proeven, fijn en zorgvuldig gekozen, zoals kazen of vleeswaren.

Le Panoramique is geopend in het seizoen en u kunt genieten van het terras of de overdekte ruimte met uitzicht op de Mer de Glace. Ik beloof u dat u niet teleurgesteld zult zijn.

Contact: 04.50.53.87.70

Routebeschrijving naar de Mer de Glace

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar de Mer de Glace te gaan. Van de sportieve wandeling tot de gezinswandeling via het treintje van Montenvers, de mogelijkheden zijn talrijk. De keuze hangt af van uw verwachtingen, maar ook van uw fysieke conditie.

De trein van Montenvers

Train du Montenvers

Minder sportieve mensen en gezinnen met jonge kinderen kunnen de Montenvers-trein nemen om de Mer de Glace te bereiken.

De trein vertrekt vanuit het centrum van Chamonix, op 1.035 meter hoogte. In 20 minuten bereikt u het station Montenvers, op 1.913 meter hoogte. Onderweg kunt u genieten van het uitzicht op de bergen.

Deze kleine tandradbaan, die bij iedereen in het dal en daarbuiten bekend is, rijdt op een helling van meer dan 9%. Verbeterd door de ontwikkeling van de spoorwegtechnologie, beschikt de Montenvers nu over elektrische locomotieven. In de jaren negentig kon dit treintje in het hoogseizoen meer dan een miljoen passagiers per jaar vervoeren.

Als u hem neemt, aarzel dan niet om met de machinist te gaan praten. Misschien leert u wel enkele anekdotes en geheimen over dit populaire vervoermiddel voor vakantiegangers en bergbeklimmers.

Een extra tip: reserveer uw ticket vóór uw reis. Zo vermijdt u lange wachttijden, vooral tijdens de zomervakantie. Aarzel ook niet om ‘s ochtends vroeg te vertrekken. Dan zijn er niet alleen minder mensen, maar heb je ook een beter zicht op de bergen.

Wandelen op het Grand Balcon Nord

De Grand Balcon Nord is een familiewandeling met een positief hoogteverschil van slechts 171 meter. Om het pad te bereiken, neemt u het eerste deel van de kabelbaan Plan de l’Aiguille. Vervolgens volgt u het pad met de aanduiding “Montenvers Mer de Glace”. Vlak voor de laatste afdaling kijkt u uit over de Mer de Glace en kunt u het uitzicht op de Drus, de Grandes Jorasses of de Aiguille Verte bewonderen.

Ook al is het pad goed onderhouden, toch raden wij u aan bergschoenen of sportschoenen met een minimum aan grip te dragen, zoals die voor trail running. Neem ook stokken mee, vooral als u last heeft van pijnlijke knieën.

Afstand: 5,7 kilometer Verticalestijging: 171 meterVerticale daling: 549 meterTijd: 2 uur 15 minuten

Extra tip: vergeet niet uw retourticket voor de Plan de l’Aiguille te reserveren. U kunt dan op de terugweg de Montenvers-trein nemen, wat u tijd bespaart.

vue mer de glace depuis balcon nord

Wandeling omhoog vanuit Chamonix

montée chamonix montenvers en randonnéeHet laatste alternatief om de Mer de Glace te bereiken is om vanuit Chamonix Mont-Blanc omhoog te lopen. Dit is een goede optie als u sportief bent en gewend om te wandelen. De route heeft namelijk een positief hoogteverschil van 900 meter voor een korte afstand.

Dit betekent dat, hoewel het boslandschap aangenaam kan zijn, vooral in de zomer, het beter is om een goede conditie te hebben. Temeer daar de vlakke stukken meer dan beperkt zijn.

Duur: 2 uur en 30 minuten voor de beklimming.

Wat te doen rond de Mer de Glace?

Chamonix draait niet alleen om de Mer de Glace en de Montenvers trein. Er is een breed scala aan toeristische mogelijkheden in het skioord, dat wordt beschouwd als de hoofdstad van het alpinisme.

Trek naar de Aiguille du Midi

mont blanc ©M. Pitteloud

Als u besluit naar de Mer de Glace te gaan via het Plan de l’Aiguille, maak dan van de gelegenheid gebruik om naar de Aiguille du Midi te gaan. Boven aangekomen kunt u de Mont-Blanc van dichtbij bekijken.

Aarzel niet om de Pas dans le Vide te proberen, een glazen kooi boven de eeuwige sneeuw. Sensaties zijn gegarandeerd, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor hoogtevrees.

Voor een compleet bezoek aan de Aiguille du Midi moet u rekenen op 2 tot 3 uur, inclusief de tocht. Vergeet niet warme kleding en geschikt schoeisel te dragen, zelfs in de zomer, en neem een zonnebril mee.

Wandeling naar de Chéserys en genieten van het uitzicht

mer de glace bouquetin depuis cheserys © M. Pitteloud

Een andere mogelijkheid is om te gaan wandelen. Hoewel er veel routes in Chamonix zijn, kunnen we u alleen maar aanraden om naar het meer van Chéserys te gaan.

Er zijn 4 manieren om er te komen: vanaf de Col des Montets, Argentière of Les Praz. U kunt er ook voor kiezen om de Flégère kabelbaan te nemen. Vanaf het meer heeft u een mooi uitzicht op de Mer de Glace. Aarzel dus niet om verder te gaan naar het Lac Blanc.

Een extra tip: vertrek heel vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag. U geniet dan niet alleen van de zonsopgang of -ondergang, maar vermijdt ook de vele wandelaars die overdag op de paden aanwezig zijn. U hebt ook meer kans om onderweg steenbokken te zien.

Bezoek Chamonix Mont-Blanc

chamonix vue sur le mont blanc

Een verblijf in Chamonix, kort of lang, zou niet geslaagd zijn zonder een bezoek aan het dorp. Tussen het Alpenmuseum, het Kristalmuseum, de restaurants en de golfbaan is er genoeg om u bezig te houden.

En voor gezinnen is een stop in het Parc du Merlet aan te bevelen, waar uw kinderen kennis kunnen maken met de plaatselijke fauna.

En voor wie na een lange dag wandelen wil ontspannen, raden we een bezoek aan de QC Thermen van Chamonix aan. Ontspanning en herstel gegarandeerd! En als u op zoek bent naar toeristische accommodatie voor uw vakantie in het Alpengebied, zult u keuze te over hebben.