Cluses

Cluses ligt in het dal van de Arve, maakt deel uit van het arrondissement Bonneville en is de hoofdstad van het kanton Cluses. Zijn 18.000 inwoners worden Clusiens en Clusiennes genoemd. Deze stad is de waardige vertegenwoordiger van de Franse schroefindustrie in de Haute-Savoie.

Geografische ligging

Cluses en Haute-SavoieDe stad Cluses ligt op een hoogte van 470 tot 1175 meter en beslaat meer dan 1000 hectare. Cluses ligt op 45 km van Genève en Chamonix, 65 km van Annecy en 39 km van Annemasse. De gemeenten die aan de stad Cluses grenzen zijn : Saint-Sigismond, Châtillon-sur-Cluses, Scionzier, Nancy-sur-Cluses, Magland, Thyez en Arâches-la-Frasse.

De stad wordt doorkruist door de rivier de Arve (met dezelfde naam als de vallei) en is gejumeleerd met de steden Trossingen in Duitsland en Beaverton in de Verenigde Staten.

Geschiedenis en erfgoed van Cluses

Ecole d'horlogerie de ClusesTijdens de middeleeuwen bleef Cluses een kleine stad met 800 inwoners. Het klimaat en de oorlogen vertraagden de uitbreiding. Rond 1715 begon de stad met de productie van onderdelen voor de fabrikanten in Genève. Dit was een manier voor de bevolking om hun inkomen te diversifiëren en te vermijden dat ze de regio zouden verlaten. In de 20e eeuw ontwikkelt de schroefindustrie zich, waardoor het aantal afzetmogelijkheden toeneemt: luchtvaart, auto’s, wapens, telefonie. De bevolking nam sterk toe en nieuwe wijken werden opengesteld voor nieuwkomers.

Tegenwoordig is het de fijnmechanische industrie die nieuwe klanten aantrekt. Om dit industriële erfgoed beter te begrijpen, wordt een erfgoedroute voorgesteld met behulp van 14 panelen die over de stad zijn verspreid.

Culturele voorzieningen

De stad biedt talrijke voorzieningen voor cultuur en amusement.

De mediatheek van het Atelier

La médiathèque de l'Atelier à ClusesMet meer dan 42.000 beschikbare documenten beschikt de mediaruimte over computerstations om uw cv te raadplegen en te schrijven. Het hele jaar door zijn er activiteiten voor jong en oud.

Cinéma Cinétoiles

Cinéma à ClusesDeze art house bioscoop wordt beheerd door een vereniging en ligt in het hart van Cluses in het Espace des Allobroges. Op dinsdag en woensdag worden er films vertoond. Eén woensdag per maand kunnen jongeren een voorstelling bijwonen. De prijzen zijn minder dan 6 € per zitplaats.

Het theater van Allobroges

Théâtre des Allobroges à ClusesDeze gemeentelijke voorziening biedt van oktober tot mei een twintigtal eclectische en kwaliteitsvolle voorstellingen. Het is een hoogtepunt van het culturele seizoen. Ook PBM’s zijn welkom met aangepaste voorzieningen. Als u van theater houdt, kunt u in Annecy leuke voorstellingen bijwonen in de Bonlieu Scène Nationale.

L’Atelier

L'Atelier à ClusesDeze openbare voorziening is een concertzaal die hedendaagse muziek voor jongeren aanbiedt. Het is geopend van oktober tot juni. Het programma is van hoge kwaliteit en samen met de Brise Glace in Annecy is het een referentie voor versterkte muziek. Voor groepen is er een geluiddichte en uitgeruste repetitieruimte, het Labo genaamd.

Klokken- en schroevenmakersmuseum

Musée de l'Horlogerie et du décolletage à ClusesDe stad heeft een grote bloei doorgemaakt dankzij deze twee industrieën. U kunt de collecties van de voormalige nationale uurwerkschool van Cluses bekijken. Er worden rondleidingen georganiseerd, evenals animaties en tijdelijke tentoonstellingen. U kunt er vele Franse en Engelse zakhorloges bewonderen, maar ook horloges die chronometers worden genoemd en die complex zijn om te maken.

Onlangs heeft de bemiddelaar enkele zeer zeldzame horloges ontdekt in de collectie van de studenten van de nationale horlogeschool. Het meest waardevolle horloge is een gouden zakhorloge. Het is uitgerust met een chronograaf met een tourbillon echappement. Het werd geassembleerd door de horlogemaker Abraham Louis Breguet in 1800. Dit mechanisme bleef het meest nauwkeurige tot de jaren 1970 met de komst van kwartshorloges.

De Cluses Muziek-, Dans- en Theaterschool

Deze artistieke onderwijsinstelling biedt een kennismaking met dans, theater en muziek.

Culturele evenementen

 • Het Urban’Art Festival: gehouden in oktober, een gelegenheid voor jongeren om hun cultuur te herontdekken met double dutch workshops (hip hop versie van touwtje springen), slam workshops, graffiti workshops, en een streetball toernooi.
 • Het Images & Neige Festival: Dit is een internationaal festival dat foto’s tentoonstelt die in een extreem koude omgeving zijn genomen. Fotografen moeten hiervoor speciale technieken kennen. Het vindt elk jaar plaats in het derde weekend van januari in het Parvis des Esserts.
 • Miam Street Food Festival: Dit vernieuwende evenement vindt elk jaar plaats tijdens de eerste twee weken van september. Dit Street Food Festival wil het plezier delen van het eten van lokale ingrediënten uit korte circuits die op ambachtelijke wijze zijn bereid. Dit evenement vindt elk jaar plaats in de Arvevallei. Het is een gelegenheid om de keuken van street food artisans, nieuwe koks en ook bekende bistro’s te ontdekken. Chefs bieden hun creaties aan in foodtrucks die verspreid staan over de stedelijke ruimte. De sociale band laat mensen toe om samen te eten terwijl ze samen het goede leven vieren. Voor de editie 2020 verwelkomt het festival 15 lokale producenten en 10 foodtrucks.
Afiiche van het Miam Street Festival in Cluses in 2020

Best beoordeelde hotels

Afhankelijk van uw budget hebben we vijf hotels in Cluses geselecteerd die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden en zeer goede klantenbeoordelingen hebben:

The Originals City, Hôtel du Faucigny

Dit hotel ligt aan de poorten van Cluses en beschikt over grote, ruime kamers en een buitenzwembad. Het ontbijtbuffet wordt dagelijks geserveerd in de gemeenschappelijke ruimte. Het skigebied Carroz ligt op 16 km afstand met de auto.Vanaf € 80 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel National

Dit hotel is gunstig gelegen op 800 meter van het treinstation van Cluses en op 1 km van de snelweg A40. De kamers zijn goed uitgerust. De badplaats Les Carroz bereikt u met de auto in 20 minuten. De badplaatsen Flaine en Chamonix liggen op 30 km afstand van het hotel.Vanaf 84 euro per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel 4C

Een goede locatie voor dit hotel, dat op 2 km van het treinstation van Cluses en op 10 km van de skipistes van het Grand Massif ligt. Volgens beoordelingen biedt het restaurant uitstekende lokale gerechten bereid met verse lokale producten. De balkons hebben een prachtig uitzicht op het massief.Vanaf €90 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Er is ook een bijzondere accommodatie waar u in een Wapi-hut kunt slapen!

Hotel Restaurant Le Bois du Seigneur

Vlakbij Cluses en de wintersportplaatsen is dit hotel ingericht in Savoyaardse stijl. U kunt genieten van vele sportieve activiteiten zoals skiën, fietsen, wandelen, paragliden en raften in de nabijgelegen Alpen.Vanaf 80 € per nacht.

Zie beschikbaarheid

Hotel-Spa Le Morillon Charme & Caractère

Dit hotel ligt in het dorp Morillon, in de buurt van Cluses, op 200 meter van de kabelbaan en op 7 minuten lopen van het strand Lac Bleu. Het beschikt over een jacuzzi, een sauna, een hamam en een verwarmd zwembad. Paardrijden, tennis en wandelen zijn beschikbaar in de buurt.Vanaf € 110 per nacht.

Zie beschikbaarheid

Sporten in Cluses

Er zijn drie belangrijke sportfaciliteiten:

 • Het aquatisch centrum: voor zwemmen, ontspanning en gezinsrecreatie met een groot zwembad, een comfortbad uitgerust met een toegangshelling, een peuterbad, een reuzenglijbaan, een solarium en een beachvolleybalveld.
 • De Sportclub: deze vereniging is de schakel tussen het gemeentehuis en de sportclubs. U kunt bij deze dienst informeren welke sport u interesseert.
 • De sportroutes: deze vier routes van 4,5 km tot 10 km maken hardlopen in de stad mogelijk.

Ongewone activiteiten

De canyon van Balme in Magland is een ideale plek voor gezinnen en kinderen om het canyoning te ontdekken. De rivier is aangepast en toegankelijk om natuurlijke glijbanen af te dalen. Uw gids begeleidt u bij het abseilen in alle veiligheid.

Aan de voet van de Mont Bargy kunt u in het Montain E-Park op een elektrische crossmotor rijden in een beschermd natuurlandschap. Het formaat van de motortjes is aangepast aan kinderen die ze kunnen besturen vanaf 6 jaar. De sessie duurt 15 minuten.

Op het Agy-plateau leert een ervaren musher u hoe u een hondenslee moet besturen. Als u kiest voor een tweedaagse tocht, wordt u helemaal ondergedompeld in een noordelijke omgeving met de voorbereiding van het team en het voeren van de honden.

Schoolgroepen

Voor de jongere kinderen worden de aanvragen gecentraliseerd in het Maison de la Petite Enfance, gelegen op 335 avenue du Noiret. De stad telt zes basisscholen (kleuter- en lager onderwijs) en één openbare school. Er zijn twee middelbare scholen en drie openbare en particuliere middelbare scholen in Cluses.

Markten in Cluses

Marchés à ClusesIn deze stad in de Haute-Savoie worden wekelijks twee markten gehouden. Ze bieden verse kwaliteitsproducten en lokale specialiteiten.

 • De markt in het centrum van Cluses vindt elke maandag plaats van 8.00 uur (7.30 uur in de zomer) tot 14.00 uur, ze bevindt zich: place Charles de Gaulle.
 • De donderdagmarkt wordt gehouden in de rue Joseph Depoisier in de wijk Sardagne, naast de kerk Saint-Jean-Marie-Vianney, tot 13.30 uur.

Openbaar vervoer

De stad Cluses in de Haute-Savoie biedt:

 • Een stedelijk busnetwerk dat sinds 2017 is uitgebreid naar de plaatsen Marignier, Thiez, Marnaz en Scionzier. De vijf buslijnen rijden van 7.00 tot 20.30 uur van maandag tot en met zaterdag. De bussen rijden elke 30 minuten tijdens de spitsuren en elk uur tijdens de daluren. Bushaltes zijn beschikbaar om de 300 meter.Tarieven: ticket aan 1 €, boek van 10 aan 8,50 €, maandpas aan 15 € en jaarpas aan 150 €.
 • Een pendeldienst naar de nabijgelegen skigebieden (Flaine en Les Carroz) genaamd “Skibus” biedt vakantiegangers de mogelijkheid om de stad Cluses te bezoeken.

Stadhuis

Het stadhuis van Cluses bevindt zich op de Place Charles de Gaulle. Officiële website van het stadhuis van ClusesOpeningstijden :

 • Maandag tot vrijdag: 8.30 – 12 uur / 13.30 – 17.30 uur
 • Behalve donderdag: 13.30 – 17.30 uur (‘s ochtends gesloten)
 • Zaterdag: 9.00 – 12.00 uur

Foto’s

Vue de Cluses depuis la pointe de Chevran
Gezicht op Cluses vanaf de punt van Chevran

Bron: Wikipedia.org – Klik op de foto om te vergroten

Cluses au centre de la vallée de l'Arve
Cluses in het centrum van de Arvevallei – Klik om te vergroten

Bron: Wikipedia.org – Klik op de foto om te vergroten